Futiksen säännöt kokevat määrällisesti suurimman uudistuksen viimeiseen sataan vuoteen. Jalkapallon EM-kisat Ranskassa pääsevätkin toimimaan näyttämönä peräti 95 uudelle säännölle!

Tarkempi tarkastelu osoittaa kuitenkin, että monet uusista säännöistä ovat turhia tai suorastaan huvittavia ja toisaalta, että futistuomaroinnin pahimpaan akilleen kantapäähän ei helpotusta ole luvassa.

Tässä listamme parhaista ja turhimmista uusista säännöistä. Lisäksi nostamme loppuun esiin jalkapallotuomaroinnin suurimman epäkohdan, jonka korjaaminen olisi ollut arvokkaampaa, kuin kaikki 95 uudistusta yhteensä.

Parhaat ja innovatiivisimmat sääntöuudistukset

1.       Pikahoitoa sukitetuille

Jos pelaajaa on rikottu kortin arvoisesti ja hän saa hoitoa rikkeestä aiheutuneeseen vammaan, hänen ei tarvitse siirtyä kentän laidalle, vaan hän voi jatkaa peliä suoraan kentällä.

 

2.       Yksinäinen aloittaja jättää junnumokat historiaan

Aloituspotkun voi tulevaisuudessa potkaista taaksepäin! Näin ollen kerran kymmenessä tuhannessa pelissä tapahtuva junnumoka, jossa pelaaja syöttää ”kick-offin” vahingossa taaksepäin ja tuomari pyytää uusimaan aloitussyötön, jää historiaan.

Toisaalta uudistuksen myötä futismatsin voi aloittaa halutessaan yksin keskiympyrässä! Näin esimerkiksi Christiano Ronaldo voi pyytää joukkuekavereitaan siirtymään kauemmaksi, kun hän käynnistää ottelun.

 

3.       Järki käteen käsivirheistä varoitettaessa!

Käsivirheestä varoitetaan ainoastaan, jos rikkeellä katkaistaan lupaava hyökkäys, tai yritetään estää tai tehdä maali.

Sääntöuudistus kuulostaa toimivalta sikäli, että suurin osa käsirikkeistä on tahattomia ja tällä hetkellä tuomarit päästävät siksi pelaajat usein pälkähästä käsirikkeen sattuessa. Uudistus tarjoaa mahdollisuuden vapaapotkun tai pilkun antamiseen ilman, että pelaajaa täytyy varoittaa, tai ajaa ulos tahattomasta virheestä.

 

4.       ”Penalty-goal” ehkäisee Ghanalaista oikeusmurhaa toistumasta

Tilanteessa, jossa kenttäpelaaja estää kädellään palloa menemästä maaliin, tuomitaan suoraan maali. Parhaana esimerkkinä tilanteesta, jossa sääntöä sovellettaisiin, toimii Luis Suarezin käsitorjunta vuoden 2010 maailmanmestaruuskisoissa Ghanaa vastaan.

Suarez ajettiin ulos tempustaan johtuen, ja Ghanalle tuomittiin rangaistuspotku. Asamoah Gyan ampui kuitenkin pallon taivaan tuuliin ja Uruguay eteni jatkoon Suarezin tuulettaessa kentän laidalla.

Sääntöuudistus ei ehdi Ranskan EM-kisoihin, sillä sen käyttöönotto vaatii uuden videoteknologian käyttöönottoa.

 

5.       Erotuomarille ei tarvitse enää kertoa pelaajien potkujärjestystä etukäteen rangaistuspotkukilpailusssa.

Oikein. Ei se sille kuulu.

Hassuimmat ja turhimmat sääntöuudistukset

Saatoit huomata, että esittelimme vain 5 ”parasta” 95:destä sääntöuudistusta. Totuus on, että suurin osa uusista säännöistä vaikuttaa turhilta tai suorastaan hassuilta.

Seuraavassa esitellään listamme turhimmista jalkapallon sääntöuudistuksista.

 

1.       Maalipotkusta ei voi tehdä enää omaa maalia

Ilmeisesti Football Association Boardissa on bongattu oheinen Youtube-pätkä, jossa tuuli heittää maalipotkun suoraan omaan maaliin!

Jatkossa vastaavien tilanteiden juhlinta vaihtuu hyökkäävän joukkueen kulmapotkuksi.

 

2.       Erotuomari voi käyttää punaista ja keltaista korttia ainoastaan siitä lähtien kun hän on tullut kentälle käynnistämään ottelun.

No comments.

 

3.       Loppu kauneuskilpailuille!

Tuomareilla ei saa enää olla koruja otteluissa. Antero Mertaranta voisi todeta tähän, että ”hyvä ja tärkeä uudistus!”

 

4.       Lisää lepoa tuomarien käsille!

Tuomari voi näyttää jatkossa hyötynäkökohdan ainoastaan yhdellä kädellä. Näin tuomarit voivat esimerkiksi vuorotella kättä, jolla hyötynäkökohtaa näytetään ja säästää näin voimia.

hyöty

5.       Loppu väri-ilottelulle.

Sukkateipin täytyy jatkossa olla samanväristä kuin pelisukkien, lämpöshortsien taas samanväriset kuin pelihousujen.

C’moon, tylsää!
6.       Tulevaisuuden visiot cyborg-pelaajista romukoppaan

Sähköinen kommunikointi pelaajien kesken, tai pelaajien ja taustahenkilöiden välillä on jatkossa kiellettyä. Näin tulevaisuuden skenaariot, joissa pelaajat saavat ohjeita suoraan kentälle, voi heittää romukoppaan.

Kukaan tuskin kaipasikaan perinteiseen peliin sähköisiä vimpaimia. Sääntöuudistus onkin siitä erikoinen, että sähköistä kommunikointia ei ole kentillä aiemmin nähty.

Suurin häviäjä on kuitenkin Ranskan Paul Pogba, joka oli jo hankkinut kisoja varten tyylikkään älykellon, että voisi twiitata salaa kesken ottelun.

Jalkapallon-sääntöuudistus

 

Loppuun: Se tärkein ja puuttuva uudistus!

Jalkapallon tuomaroinnin pahin akilleenkantapää on jo pitkään ollut paitsiotilanteiden tuomitsemisen vaikeus. Pelkästään yhden valioliigakauden aikana nähdään lukuisia otteluita, joiden lopputulokseen vaikuttavat väärin tulkitut paitsiotilanteet.

Tehtävä on linjatuomarille mahdoton, sillä hänen pitäisi kyetä katsomaan syöttöhetkellä samanaikaisesti sekä syöttäjää että paitsiolinjaa, jossa pelaajat vielä liikkuvat eri suuntiin. Samalla tuomarin pitäisi naulata mieleensä syöttöhetki sadasosan tarkkuudella ja kyetä poistamaan visiostaan ne hyökkäävän joukkueen pelaajat, jotka eivät vaikuta peliin.

linjamies

Samaan aikaan miljoonat katsojat näkevät totuuden videotaltioinnin pysäytyskuvasta vain sekunteja tuomion jälkeen.  Tyypillisesti ollaankin tilanteessa, jossa tuomarit ovat ainoita ihmisiä maapallolla, jotka eivät tiedä totuutta tilanteesta.

Tuomarit kommunikoivat jo keskenään kentällä radiopuhelimen välityksellä. Eikö olisi jo korkea aika tuoda jalkapalloon videotuomari, joka voisi kertoa päätuomarille, oliko tilanne paitsio vai ei?

Johannes Puro

Johanneksen-Profiilikuva-web

Kirjoittaja on umpivasuri.

Seuraa Johannesta twitterissä.

 

ite wikistä

Löydät ite wikistä kumppanit liiketoiminnan digitalisointihankkeisiin. Oli kyseessä sitten ohjelmistokehitys, uuden verkkopalvelun toteutus, viestinnän tehostaminen tai teollinen internet, löydät ite wikin avoimelta markkinapaikalta osaavimmat toteutuskumppanit.

Hae yrityksiä tai referenssitoteutuksia.

 

Digitaalisen innovaation kehittäjät

Kirjoitus on julkaistu osana digitaalisen innovaation kehittäjäyhteisön, #parantajien blogisarjaa. Liity parantajiin facebookissa ja avaa oma teknologinen kehityideasi blogin muodossa.

 

Lähteet

Urheilu-Sanomat Em-futis: Säännöt uusiksi

Business Insider: Football is about to get new rules that will massively change the game — here are the important ones

Fox Sports: Football to introduce wide-range of new rules ahead of Euro 2016