Toukokuun lopussa järjestettävässä palkintogaalassa selviää, kuka tässä kirjoituksessa esitellyistä finalisteistä pokkaa ensimmäistä kertaa jaettavat digialan Oscarit.

Blue Arrow Awards sai alkunsa havainnosta, että ohjelmistoalan suuret epäonnistumiset saavat turhan paljon palstatilaa ja huomiota osakseen. Kilpailun takana on joukko suomalaisia ohjelmistotaloja – Codento, Eficode, Exove, Fraktio, Futurice, Gofore, Houston Inc., Reaktor, SC5 Online, Solita ja Vincit – jotka haluavat epäonnistumisien sijaan nostaa esiin digialan menestystarinoita.

Kilvasta kiinnostuneilla oli 17.3.2016 asti aikaa asettua ehdolle. Tuomaristolla oli ehdokkaiden läpikäymisessä melkoinen urakka, sillä tarjolle tuli lopulta lähes sata hakemusta. Blue Arrow Awards -palkintoja jaetaan tänä vuonna seitsemässä kategoriassa, joiden kaikkien finalistit julkistettiin 25.4.2016.

Vieritä kuvaruutua alaspäin ja näet, mitkä toteutukset ja tiimit kilparaati valitsi finaalikierrokselle!

 

Bluearrowawards-1

Palkintoja jaetaan seitsemässä kategoriassa

 

Esittelyssä Blue Arrow Awards -finalistit

 

SOCIETAL INFLUENCE AWARD

Societal Influence Award palkitsee digihankkeen, joka on osaltaan onnistunut merkittävästi parantamaan ja helpottamaan yhteiskunnan ja sen jäsenten toimintaa. Tässä kategoriassa ehdolla on viisi valtakunnallisesti merkittävää toteutusta. 

 

Kansallinen terveysarkisto Kanta

terveysarkisto_kanta

Kuva: Kuvakaappaus Kannan sivuilta 6.5.2016

 

Kansallinen terveysarkisto Kanta yhdistää sähköiset reseptit, lääketietokannan, potilastiedon arkiston ja tiedonhallintapalvelun ainutlaatuiseksi palvelukokonaisuudeksi, joka tulee kansalaisten, terveydenhuollon ja apteekkien käyttöön vuoden 2016 aikana. Lääkärissä asioiminen helpottuu, kun potilastiedot ovat tallessa sähköisessä muodossa ja käytettävissä misstä tahansa terveydenhuollon palvelupisteessä.

Kilparaati kehuu Kannan muun muassa parantavan tuottavuutta terveydenhuollon saralla, vähentävän hoitoon liittyviä virheitä, ja edistävän alan tutkimusta. Kannan takana on Kelan Kanta-palvelut ja Terveyden hyvinvoinnin laitos.

Yrityskylä

 

Ehdolla palkintoon on myös peruskoulun oppilaille  suunnattu yhteiskunnan, talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimisympäristö Yrityskylä.  Yrityskylä on palkittu vuonna 2014 maailman parhaana koulutusinnovaationa ja sen takana on Taloudellinen tiedotustoimisto TAT.

 

Lupapiste

mockup-lupapiste.fi-l

Lupapiste selaimessa. Kuva: Geniem

Lupapiste on rakennuslupa-asioiden virtuaalinen työtila. Lupapiste helpottaa hankalaksi käsitettyä rakennuslupaprosessia ja se on jo käytössä yli 200 kunnassa. Lupapisteen kehittämisestä vastasi Solita ja sen selainsivustosta Geniem. 

 

Geniem ite wikissä

 

Suomi 112 -mobiilisovellus

Suomi112

Kuva: Kuvakaappaus Suomi 112 sovelluksesta 6.5.2016

Suomi 112 on mobiilisovellus, joka perustuu nopeaan paikannukseen hätätilanteissa. Älypuhelimeen ladattava Suomi 112 -sovellus nopeuttaa hätäilmoitusten jättöä kriittisissä tilanteissa välittämällä hätäkeskukselle automaattisesti soittajan sijaintitiedot. Suomi 112 -sovelluksen kehittämisestä vastasi Digia.

 

Digia ite wikissä

 

Túlka-yhteisö

Túlka on vertaistulkkauspalvelu, joka helpottaa kielimuurin ylittämistä älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Idea palvelun kehittämiseen lähti nopeasti kasvaneista turvapaikanhakijamääristä. Palvelun tavoitteena on yhdistää ihmiset kulttuurista riippumatta ja auttaa maahanmuuttajia sopeutumaan uuteen kotimaahan paremmin. Túlkan mobiilisovelluksesta vastasi Heii.

 

DISRUPTION AWARD

Disruption Awardista kilpailevat toimijat ovat kehittäneet joko täysin disruptoivan liiketoimintamallin tai toiminnallaan aikaansaaneet jopa kokonaan uuden markkinan. Palkinnosta kisaavat viisi organisaatiota.

 

DiacorPlus

DiacorPlus

Kuva: Diacor

DiacorPlus on mobiilissa toimiva terveysklinikka. Terveydenhuollon palveluissa asiointi helpottuu, kun lääkäriin voi olla yhteydessä esimerkiksi videochatin yhteydellä. Palkintoraadin mukaan sovelluksella on potentiaalia mullistaa terveydenhoito poistamalla potilaan ja lääkärin maantieteelliseen sijaintiin liittyviä haasteita. DiacorPlusin teknisestä toteutuksesta vastasi HiQ.

 

HiQ ite wikissä

 

Juhlapesu

Juhlapesu

Kuva: Kuvakaappaus Juhlapesun sivuilta 6.5.2016

Juhlapesu on kehittänyt uudelaisen liiketoimintamallin autopesuihin – subscription-mallin mukaisesti autonsa voi kiinteään kuukausihintaan käydä pesemässä aina kun haluaa. Disruptoivan liiketoimintamallin lisäksi Juhlapesun tarkoitus on uudistaa itse autopesu, sillä autopesut on pitkälti automatisoitu ja asiakas esimerkiksi tunnistetaan sujuvasti rekisterikilven perusteella. Juhlapesun määrittelystä, suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Vincit.

Vincit ite wikissä

 

Golli

Golli on pilvipalvelu, jonka tarkoitus on helpottaa pienten tuottajien pääsyä kaupan valikoimaan. Kilparaadin mukaan Golli digitalisoi tilaus-toimitusketjun minkä tahansa kokoluokan tai toimialan yrityksessä. Palvelulla on potentiaalia uudistaa toimialan käytäntöjä lisäämällä suomalaisten pk-tavarantoimittajien kilpailukykyä edistämällä kaupanalan ekosysteemin toimivuutta. Gollin omistaja on GS1 Finland, ja hankkeen suunnittelussa, konseptoinnissa ja palvelumuotoilussa sekä teknisessä toteutuksessa kumppanina toimi Solita.

Solita ite wikissä

 

ResQ

ResQ on mobiilisovellus, jossa ravintolat voivat myydä ylijääneitä annoksiaan take away -periaatteella selvästi listahintojaan halvemmalla. Ideaa pidetään merkittävänä, sillä se vähentää ruokahävikkiä – tarkoitus on myydä annoksia, jotka muuten menisivät roskikseen. Tämän lisäksi ResQ luo ravintoloille kokonaan uuden myyntikanavan.

 

ResQ

Kuvakaappaus ResQ-tarjonnasta 26.4 Helsingin keskustassa

 

Industryhack

Industryhack on uudenlainen toimintamalli, jossa suuret yritykset kehittävät uusia tuotekonsepteja yhdessä startupien ja ohjelmistokehittäjien kanssa. Kilpailuna järjestetyt tapahtumat vievät lauman koodareita ja web-kehittäjiä yrityksen toimitiloihin ottamaan selvää, minkälaisia digitaalisia innovaatioita viikonlopun aikana kehittyy. Kilparaati toteaa, että vaikka toimintamalli itsessään ei ole digitaalinen palvelu, Industryhack disruptoi digitaalisten palveluiden kehittämisprosessia perinteisillä toimialoilla.


Konecranesille tehdyn Industryhackin esittelyvideo

 

CUSTOMER EXPERIENCE AWARD

Customer Experience -kategoria keskittyy huippuluokan käyttäjäkokemukseen digitaalisissa palveluissa. Kategoriassa vastatusten on viisi kotimaista toteutusta.

 

 Yle Uutisvahti -sovellus

Yle Uutisvahti on astetta viisaampi uutissovellus. Tulevaisuutta henkivä sovellus suodattaa uutisista mielenkiintoisimmat käyttäjänsä mieltymysten mukaan. Käyttäjäkokemus on hyvä ja yksinkertainen, kilparaati selittää valintaansa. Ylen Uutisvahti -sovellusta on ollut kehittämässä Qvik sekä Reaktor.

 

yle uutisvahti

Yle Uutisvahdissa on miellyttävä valikko, jolla käyttäjä voi valita näkymäänsä suodatettavat uutiset.  Kuva: Kuvakaappaus Yle Uutisvahti -sovelluksesta 6.5.2016

Qvik ite wikissä

Reaktor ite wikissä

 

Tallink Siljan mobiilivaraus

tallink silja 2

Kuva: Qvik

Tallink Silja on viime aikoina panostanut paljon digitaalisiin palveluihinsa, ja on kehittänyt helppokäyttöisen ja toimivan mobiilivarausjärjestelmän. Kilparaadin mukaan yksinkertaisuudessaan nerokas mobiilivarausjärjestelmä tuntuu ennustavan käyttäjänsä toiveet etuajassa. Vähine ominaisuuksineen palvelua kuvataan elegantiksi, hyvin suunnitelluksi palveluksi. Sovelluksen mobiilikehityksestä vastasi Qvik.

Qvik ite wikissä

 

Veikkaus.fi

Kilparaadin mukaan Veikkaus ansaitsee paikkansa finaalijoukossa palvelunsa toimivuuden ja käyttökokemuksen – ns. look’n’feelin vuoksi. Palvelun yksityiskohdat on suunniteltu hyvin: jopa itse sivusto on pelillistetty innostamaan sivustolla asioivaa tutustumaan palveluun enemmän!

 

Veikkauksen verkkopalvelut ansaitsivat paikan finaalissa

Veikkauksen verkkopalvelut ansaitsivat paikan finaalissa. Kuva: Kuvakaappaus Veikkauksen sivuilta 6.5.2016

 

Zervant

zervant_invoicing_intro

Kuva: Zervant

Zervant on laskutus- ja kirjanpito-ohjelma pienyritykselle, freelancereille ja yrittäjille. Palvelun perimmäinen tarkoitus on tehdä liiketoiminnan johtamisesta helpompaa. Kilparaati kehuu Zervantia yksinkertaiseksi, elegantiksi ja tehokkaaksi ratkaisuksi yritysen laskutusongelmiin.

Zervant ite wikissä

 

Nordic Sky Entertainment

Nordic Sky Entertainment on Finnairin viihdejärjestelmä ja olennainen osa yrityksen digitaalista palvelutarjoomaa. Matkustajat voivat järjestelmällä viihdyttää itseään lennon aikana esimerkiksi elokuvilla ja sarjoilla – lisäksi järjestelmä tarjoaa hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa lennosta: ruokailuajoista, jatkolennoista ja sijainnista. Kilparaadin mukaan Finnairin NSE järjestelmä tarjoaa lentomatkustajille häiriöttömän, modernin ja ilmavan käyttäjäkokemuksen.

 

Nordic-sky-entertainment

Finnair Nordic Sky Entertainment -järjestelmä. Kuva: Finnair

 

BEST PERFORMING TEAM AWARD

Best Performing Team Award pyrkii palkitsemaan toimivimman tiimin tai kukoistavimman työpaikkakulttuurin. Tässä kategoriassa ehdolla olevat viisi tiimiä onnistuvat toimintatavoillaan haastamaan perinteisen työympäristön käsityksen.

 

Veikkaus.fi E-Commerce / Digital Sales

Veikkauksen verkkokauppa- ja digitaalinen myyntiosasto on ehdolla palkintoon esimerkkinä parhaasta työympäristöstä.

Yritys itse kommentoi toimintatapojaan näin: ”Veikkaus kehittää itseään ja toimintakulttuuriaan ulkopuolisten konsulttien avustuksella tullakseen vahvemmaksi digitaaliseksi palveluntarjoajaksi.”

Kilparaadin mukaan Veikkaus.fi -tiimi on toiminnallaan saavuttanut merkittäviä saavutuksia. Veikkauksen digitaalista myyntiä on ollut mukana kehittämässä SC5.

 

veikkaus.fi-blue-arrow-awards

Veikkaus on ehdolla myös parhaan työskentelykulttuurin palkinnon saajaksi. Kuva: Kuvakaappaus Veikkauksen sivuilta 6.5.2016

SC5 ite wikissä

DiacorPlus team / Diacor & HiQ

Kilparaadin mukaan Diacorin ja HiQun tiimi on kehittänyt uudenlaisen palvelumallin hyvin perinteiselle toimialalle, ja saavuttanut lyhyessä ajassa hyviä tuloksia. Tämä on aiheuttanut laajamittaisen vaikutuksen koko organisaatioon.

Diacorin tiimi kommentoi itse ehdokkuuttaan näin:

”Diacorilla työskentelemme yhtenä tiiminä rakentaen parempaa hyvinvointia ja terveyttä Suomeen. Kaikki jakavat samat maalin asiakaspalvelusta IT-osastoon.”

 

Hiq-Diacor-blue-arrow-awards

Diacorin ja HiQ:n tiimit tekevät yhdessä hommia paremman hyvinvoinnin ja terveyden eteen. Kuva: HiQ

 HiQ ite wikissä

 

Feeniks/ DNA & Smilehouse

Feeniks-tiimin ydinjoukko koostuu DNA:n sekä nykyään Tietoon kuuluvan Smilehousen väestä, jotka jakavat yhteiset tavoitteet ja toimitilat DNA:n katon alla. Kilparaadin mukaan tämä joukko osoittaa toiminnallaan pitkäjänteisyyttä – se on lyhyessä ajassa saavuttanut hienoja saavutuksia sekä asiakas- että työtyytyväisydessä. Lisäksi tiimiä kehutaan kulttuurimuutoksen aikaansaamisesta ja tiimin hyvän hengen sanotaan loistavan läpi.

 

dna-smilehouse

Tieto ite wikissä 

DNA ite wikissä

 

Elisa Growth Hacking team, Reaktor

Elisan Growth Hack -tiimi on yhteistyöhanke Elisan ja Reaktorin välillä, jonka sanotaan otteellaan mullistavan perinteisen tiimityöskentelyn. Tiimiä kehutaan perinteistä ketterää softa-kehitystiimiä huomattavasti paremmaksi – tiimiä ylistetään muun muassa sanoilla ”itseohjautuva”, ”ketterä startup”, sekä ”bisnesvetoinen rahantekokone”. Tiimi kuvailee itse itseään ”jälki-ketteräksi” (post-agile).

 

elisa-reaktor-blue-arrow-awards

Elisa ite wikissä

Reaktor ite wikissä

 

Deveo

Deveo kuvailee itseään 100% etäyritykseksi: yritys toimii viidestä maasta käsin. Deveon yrityskulttuuri muodostuu viiden ydin arvon ympärille: asioiden yksinkertaisena pitämiseen, avoimuuteen, asiakasyhteyteen, uteliaisuuteen, sekä aloitteen tekemiseen.

Kilparaati arvostaa yrityksen omintakeista etätyökulttuuria ja arvelee, että Suomessa siitä kannattaisi ottaa laajasti oppia.

 

Deveo_blue-arrow-awards

Kuva: Kuvakaappaus Deveon sivuilta 6.5.2016

Deveo ite wikissä

 

EPIC PURCHASING AWARD

Epic Purchase Award on hatunnosto hankintatoimelle – parhaan toteuttajan sijaan palkinnon saa paras hankkija. Ehdolla on kolme onnistunutta projektia.

 

K-Ruoka -sovellus

k-ruoka-sovellus-blue-arrow-awards

Kuva: Kesko

Kesko on ehdolla hankinta-sarjassa K-Ruoka -mobiilisovelluksen tilausprosessistaan. Kilparaadin mukaan Kesko, jonka hankintaprosessi on perinteisesti ollut hyvin jäykkä, läpikävi prosessin aikana ketterän sovelluskehityksen vallankumouksen ja julkaisi onnistuneesti mobiiliaplikaation, jonka market-fit oli välittömästi validoitu. Kilparaadin mukaan prosessi toteutui luottamuksen ja avoimuuden ilmapiirissä, ja sen lopputulos muuttaa tapaa, jolla digitaalisia palveluita tuotetaan Keskolla.

 

Veikkaus.fi

veikkaus_576x150

Kuva: Kuvakaappaus Veikkauksen sivuilta 6.5.2016

Veikkauksen periaatteet suosia useita toimittajia ja avointa viestintää kumppanuustarpeistaan toivat yritykselle tämän kolmannen Blue Arrow Awards -ehdokkuuden. Kilparaadin mukaan hankintamallilla onnistutaan välttämään toimittajalukittautuminen, ja tuottamaan laadukkaita ja edullisia lopputuloksia. Veikkaus onnistuu hankintamallillaan sekä houkuttelemaan että säilyttämään parhaat kumppanit kehityshankkeissa.

 

Turku.fi

Blogi_otsake_2015_b

Kuva: Joonas Mäkivirta

 

Turun kaupunki on palkintoehdokkaana ansiokkaan toimittajayhteistyönsä ansiosta. Kilparaadin mielestä Turku on onnistunut muista julkisista toimijoista poiketen omaksumaan ketterän ja joustavan hankintamallin, joka houkutteli epätavallisen paljon laadukkaita palveluntarjoajia kilpailemaan turku.fi -sivuston toteutuksesta.

 

PROPELLERHEAD AWARD

Propellerhead Award palkitsee tiimin tai yksilön, jotka ovat kekseliäisyydellään onnistuneet ravistelemaan yhteiskuntaa ja sen vakiintuneita toimintatapoja. Propellipää-kategoria on ainoa, johon ilmoittautuminen ei ollut maksullista. Kategoriassa toisistaan ottavat mittaa yksi tiimi ja kaksi yksilöä.

 

Industryhack-tiimi

industry-hack-blue-arrow

Kuva: Kuvakaappaus Industryhackin sivuilta 6.5.2016

Industryhackin takana oleva tiimi on ehdolla propellipää-palkinnonsaajaksi vaikuttavalla ja monipuolisella toimintamallillaan. Kilparaadin mukaan Industryhack on kovalla työllään aikaansaanut maanlaajuisen liikkeen onnistumalla houkuttelemaan toimintaansa mukaan suuryrityksiä jatkuvalla syötöllä.

 

Iiro Uusitalo

Iiro-uusitalo-blue-arrow-awards

Iiro Uusitalo. Kuva: Solita

Propellipää-sarjassa ehdolla on myös Solitalla työskentelevä Iiro Uusitalo. Solitan mukaan Iiro ”tunnetaan IT-alan aktiivisena vaikuttajana, joka intohimolla ja itseään säästämättä tarttuu asioihin, jotka voisivat olla paremmin.” Kilparaati kehuu Iiron auttamisen halua vuolaasti – Iiroa kuvataan toiminnan mieheksi, joka saa aikaan win-win-tilanteita kaikille osapuolille. Iiro on muun muassa kehittänyt yli 103 000 kertaa ladatun Irssi ConnectBot -sovelluksen.

Solita ite wikissä

 

Petka Antonov

Petka-antonov-blue-arrow-awards

Kuva: Kuvakaappaus Github -sivustolta 6.5.2016

Helsinkiläinen kehittäjä Petka Antonov on ehdolla propellipääpalkinnoksi ansioitumisestaan JavaScriptissä. Reaktorilla työskentelevän Petkan promise-kirjasto Bluebird on yksi käytetyimmistä promise-kirjastoista Node.js:sovelluksessa. Kilparaadin mukaan Petka on jalanjäljeltään ja esimerkiksi seuraajien määrässä mitattuna kansainvälisen tason erityisosaaja ja suunnannäyttäjä.

Reaktor ite wikissä

 

 

ROBUST CODE AWARD

Robust Code Award -kategoriassa kisaavat teknisesti onnistuneet sovellukset, nerokkaat algoritmit ja uraa uurtavat koodit. Palkinnon saaja voi olla  niin järjestelmä, tietovaranto kuin algoritmikin. Ehdolla on kolme toteutusta.

 

Etsimo Visual Discovery Engine

etsimo-discovery-engine

Etsimo-hakukone. Kuva: Kuvakaappaus Etsimo-sivuilta 6.5.2016.

 

Suomalainen Etsimo yhdistää moniulotteisen ja älykkään hakukoneen interaktiiviseen visuaaliseen käyttöliittymään. Tiedonhakukone sopii erityisesti big datan käsittelyyn, sillä hakusanojen visuaalinen esitystapa auttaa hahmottamaan laajoja tietokokonaisuuksia ja ymmärtämään aiheyhteyksiä. Kilparaadin mukaan Etsimo on uudenlainen innovaatio, jolla on potentiaalia merkittäviin tekoihin.

 

Objection.js

objections.js

Objection.js on avoimen koodin ORM-kirjasto Node.js:n, joka tukee uusia JavaScript standardeja ja useimpia SQL-tietokantoja. Objection.js helpottaa SQL-työskentelyä sen tehoja heikentämättä. Kilparaadin mukaan Objection.js on toisiin avoimen lähdekoodin kirjastoihin verrattuna erityisen hyvin dokumentoitu, ja siinä on kattava testiympäristö. Nuoresta iästään huolimatta kirjastosta on mahdollista kehittyä Node.js -kehittäjien käytetyin tietokantatyökalu.

 

Oma Sanoma

oma-sanoma

Kuva: Kuvakaappaus Sanomat -verkkosivuilta 6.5.2016

Oma Sanoma on palvelu, jossa yhdellä sisäänkirjautumisella pääsee käsiksi Sanoman kaikkiin verkkosisältöihin. Se yhdistää joukon back end -järjestelmiä yhteen käyttöliittymään. Kilparaadin mukaan Oma Sanoma on hyvä esimerkki sovelluksesta, jolta vaaditaan paljon joustoa ja sovellettavuutta toimintavarmuutta riskeeraamatta. Kilparaadin mukaan Oma Sanoma onnistuu tässä hyvällä koodilla ja moderneilla sovellustekniikoilla.

 

Tässä ne nyt ovat – Blue Arrow Awards ehdokkaat vuodelle 2016! Jäämme innolla odottamaan palkintogaalaa, jonka vuoro on 26.5.2016. 

 

Blue-arrow-awards-finals

Kuva: ite wiki

 

Lue aikaisemmasta kirjoituksestamme lisää Blue Arrow Awardsin taustoista.

 

Aiheesta muualla:

Blue Arrow Awardsin kotisivut

Lehdistötiedote: ”Blue Arrow Awards palkitsee digipalveluiden huiput

 

Blue Arrow Awardsin järjestävät yhteistyössä seuraavat organisaatiot:

Codento, Eficode, Exove, Fraktio, Futurice, Gofore, Houston Inc., Reaktor, SC5 Online, Solita ja Vincit


Codenton
kotisivut ja ite wiki-profiili

Eficoden kotisivut ja ite wiki-profiili

Exoven kotisivut ja ite wiki-profiili

Fraktion kotisivut ja ite wiki-profiili

Futuricen kotisivut ja ite wiki-profiili

Goforen kotisivut ja ite wiki-profiili

Houston Incin kotisivut ja ite wiki-profiili

Reaktorin kotisivut ja ite wiki-profiili

SC5 Onlinen kotisivut ja ite wiki-profiili

Solitan kotisivut ja ite wiki-profiili

Vincitin kotisivut ja ite wiki-profiili