Haastattelemme Mobiilikehitykseen erikoistuneen Starcutin toimitusjohtajaa Hannu Hiilamoa mobiilikehityksen tilasta ja kehityksestä

Mikä on mobiilikehityksen tila kun vuosi 2016 käynnistyy?

Mobiilikehityksen kenttä on vakiintunut, isompia muutoksia tai innovaatioita tulee nyt aiempaa harvemmin. iPhone tuli myyntiin jo 8 vuotta sitten ja mm. sen käyttöliittymä on pysynyt käytännössä samana jo ensiesittelystä lähtien. Android on ollut maailman eniten käytetty käyttöjärjestelmä jo yli 5 vuotta. Myöskään itse laitteisiin ei ole tullut isompia muutoksia vähään aikaan.

 

mobiilikehitys

Fingridin sovelluksella voi seurata sähkön hinnan kehittymistä

 

Onko Windows Phonella enää mitään roolia?

Windows Phone on epäonnistunut yrityksissään horjuttaa Androidin ja iOS:in valta-asemaa globaalisti ja Windows Phonen osuus on jäämässä marginaaliseksi. Suomessa on kuitenkin edelleen käyttäjäryhmiä, joissa Windows Phonen osuus on suuri erityisesti yrityskäyttäjissä. Windows 10 mahdollistaa sovelluksen toimivuuden sekä älypuhelimissa ja tableteissa että pc:ssä, tästä voi joissain tapauksissa olla hyötyä.

Mitä alustojen kehityssyklin hidastuminen tarkoittaa käytännössä?

Mobiilikehittäjän kannalta tämä on periaatteessa positiivinen asia. Ympäristön vakiintuminen helpottaa ja nopeuttaa kehitystä. Lisäksi monissa tapauksissa WIndows Phone sovellus voidaan jättää kokonaan tekemättä ja näin säästetään kustannuksissa.

Toisaalta alustojen vakiintuminen ei tarkoita etteikö muita muutoksia ilmaannu, vaan niitä tulee eri kautta, esim. iOS:n laitekirjon kasvaminen aiheuttaa lisää työtä. iOS laitteita ja ruutukokoja alkaa olla jo niin paljon, että tästä aiheutuu selkeää fragmentoitumisongelmaa ja kaikki laitteet pitää testata perusteellisesti erikseen. Tämä on Androidin suhteen ollut arkipäivää kauan, mutta iOS:n kohdalla tullut eteen vasta hiljalleen.

 

Mobiilikehitys-2016

Starcutin kehittämä Kindie Days -sovellus digitalisoi lastentarhojen viestinnän ja toiminnanohjauksen

 

Miten pilvipalvelut muuttavat mobiilikehitystä?

Vaikka älypuhelinten suorituskyky paranee jatkuvasti, niin entistä useammin älyä luodaan pilveen ja sovellus on lähinnä käyttöliittymä, joka käyttää pilvessä olevaa tietoa ja toiminnallisuutta. Tämä korostaa entistä enemmän taustajärjestelmäkehityksen merkitystä, pelkkä mobiilisovelluskehitysosaaminen ei enään riitä, vaan back-end ja cloud management kyvykkyys ovat yhtä tärkeitä ellei jopa tärkeämpiä tulevaisuudessa. Olemmekin panostaneet voimakkaasti tähän Starcutissa jo usean vuoden ajan ja nykyään yli puolet projekteistamme sisältää taustajärjestelmäkehitystä.

 

Mitä asioiden internet tuo tullessaan?

Mobiilisovellusten käyttökohteet ja mahdollisuudet moninkertaistuvat, kun kaikki mahdolliset laitteet ja sensorit kytketään Internettiin. Selkeimmät hyödyt tästä näkynevät erilaisten laitteiden ja koneiden käytön tehostumisena ja parantumisena, mutta myös koti-ympäristössä. Sovellus voi hälyttää esimerkiksi kun kodin ilmanvaihtokone kaipaa puhdistusta tai huoltoa tai auto lähettää tiedon huoltotarpeestaan huoltoliikkeelle ja huoltoliike lähettää autonomistajalle huoltoehdotuksen kalenterikutsuna jne.

Kaiken kaikkiaan nyt on erittäin hyvä aika toteuttaa mikä tahansa idea mobiilina pilvipalveluna. Kehitys ja käyttökustannukset ovat pienentyneet merkittävästi ja käyttäjäkunnan tavoittaa kahdelle mobiilialustalla globaalisti.

 

hiilamo

Hannu Hiilamo, Starcut

 

Starcut on mobiilisovelluksiin ja mobiilikehitykseen erikoistunut suomalainen yritys. Ydinosaamistamme ovat sovellusten suunnittelu, kehitys ja sovelluksiin liittyvien taustajärjestelmien kehitys ja ylläpito pilviympäristöissä.  Starcutin toteuttama Aja hiljaa -sovellus voitti kultaa, hopeaa ja pronssia vuoden 2015 Eurobest – kilpailussa eri kategorioissa.

Starcutin kotisivut

Starcut ite wikissä