Slush 100-kilpailuun valikoitui pitchaamaan yli tuhannen hakijan joukosta 100 mielenkiintoisinta ja potentiaalisinta start-up-yritystä ympäri maailman.

Voidaan siis totisesti sanoa, että finalistit ovat käyneet läpi tarkan seulan ja jäljelle jääneet yritykset ovat todellisia pitchaamisen, ellei jo itse liiketoiminan rakentamisen mestareita.

Slush Pitchauslava under action

Slush Pitchauslava under action

Pitchauskilpailu alkoi keskiviikkona alkuerillä, joissa osanottajat oli jaettu viiteen kategoriaan:

1. IoT & hardware,

2. Ecommerce & Financial services,

3. B2b Software & Analytics,

4. VR (virtual reality), Gaming & education, sekä

5. Life Sciences.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parhaat 20 pitchiä valikoitiin jatkoon tuomariston tiukan analyysin tuloksena ja karsinnat jatkuivat torstai-aamuna uudella kierroksella.

Iltapäivän finaaliin valittiin neljä lupaavinta ideaa kisaamaan ennakkoon salassa pidetystä sijoituksesta, joka paljastui 650.000 euron suuruiseksi.

Finaalin tuomaristoon kuuluivat Ilkka Kivimäki, (partner, Inventure) Fred Destin (partner, Accel Partners), Mike Chalfen (partner, Mosaic Ventures), Mattias Ljungman (partner, Atomico) ja Jaakko Salminen (Chairman of FiBAN).

Suomalaisia start-upeja ei finaalissa tänä vuonna nähty.

Slush 100 finalistit 2015 ja arvioita pitchauksista

plugsurfing-logo

PlugSurfingin pihvinä on yhdistää Euroopan laajuisesti sähköautojen latauspalveluiden tarjoajat yhden sateenvarjon alle. Esimerkiksi pelkästään saksassa sähköautoilija voi joutua asioimaan yli 70 latauspalveluiden tarjoajan kanssa.

PlugSurfing sovellus kertoo, mistä löytää latausasemat, näyttää reaaliajassa asemien varaustilanteen ja hoitaa maksuliikenteen autoilijan ja palvelutarjoajan välillä. PlugSurfingin palvelut sisältävät mobiilikäyttöisten latauspisteiden käytön lisäksi tuen myös RFID-teknologiaan perustuville latausketjuille.

Plugsurfing-ios

PlugSurfingin vahvuuksiin lukeitui ilman markkinointibudjettia saavutetut liiketoimintanäytöt keski-Euroopassa. Onnistumiset sekä teknologian, että käyttäjien ekosysteemin rakentamisessa yhdistettynä britti Adam Woolwayn sujuvaan pitchaukseen ja mieleenpainuvaan habitukseen tekivät PlugSurfingista erittäin potentiaalisen Slush 100-voittajan.

PlugSurfingin pitchaus Slush 100-finaaleissa

PlugSurfingin pitchaus Slush 100-finaaleissa

PlugSurfingin vahvuuksiin lukeutuu myös se, että yrityksen kohdemarkkina kehittyy taatusti. Seuraava Shell ei välttämättä omista ainoatakaan bensa- tai latausasemaa.

Tesla on luonut sähkökäyttöisten autojen kenttään buumin, josta sähköautojen markkinassa toimivat yritykset saavat osansa. Kumma kyllä PlugSurfingin pitchannut  Woolway ei hyödyntänyt Teslan hypeä muuten kompaktissa esityksessään.

 

Velmenni-logo

Intialais- Eestiläinen Velmenni kehittää korkean nopeuden datayhtyksiä, jotka välitetään loppukäyttäjille valaisimien valonsäteiden välityksellä. Näin Velmennin teknologia voi tukea olemassaolevia langattomia tiedonvälityskeinoja, kuten Wi-Fi-, Bluethooth- ja NFC-teknologioita.

Teknologisena kehityksenä Velmenni oli ainoa leuat auki loksauttava innovaatio. Yleisö seurasi alkuun esitystä ajatellen, että tämä ryhmä on tehnyt ilmeisen mullistavan innovaation.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pitcauksen ohjekirjaan kuuluu tuntea kilpailijoiden markkina kuin omat taskunsa. Kilpailijakentän esittely pitchauksessa toimi kuitenkin Velmennin tapauksessa kuin kylmänä suihkuna innostuneiden rahoittajien niskaan. Kilpailijamarkkinan esitellessään Velmenni ikäänkuin totesi, että ei heidän teknologiassaan mitään niin erikoista olekaan.

Velmennin tapauksessa innovaatio kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että se sokaisee olemaan ajattelematta kehityksen käytännöllisyyttä. Jos esimerkiksi koko lentokoneeseen saadaan muutamalla lähettimellä Wi-Fi-yhteys, miksi rakentaa koneeseen uusi infra, jossa jokainen koneen istuimen valaisin täytyy uusia?

Entä mikä on keskinnön elinkaari, kun langattomat verkot kehittyvät huikeaa vauhtia ja 5g tekee jo tuloaan?

Velmenni-light

Velmennin Pitchauksen ongelmaksi saattoivat myös nousta kulttuurierot. Kokevatko rahoittajat CEO Deepak Solangin tyyppinä, jonka kanssa jaksaisi lähteä etelään, saati perustaa yrityksen?

Entä mikä on teknologisesti kyvykkään tiimin kyky tuotteistaa palvelu ja luoda sen pohjalta liiketoimintaa? Velmennin presentaation visualisoinnit kertoivat markkinoinnin osaamattomuudesta. Jos tiimin jäsenet esittelevät kuvat ovat kuin eri planeetoilta kaoottinen tunnelma yhdistetään helposti myös itse brändiin.

Sama tunnelma jatkui myös yrityksen kotisivuilla, joilta löytyi 80-lukulaista, vieläpä venytettyä grafiikkaa. Sivuilta puuttui myös mm. flavicon, joka on jo kolmas selkeä aloittelijavirhe. Samoin sivuilla esiteltiin joukko erilaisia keksintöjä, mikä saa velmennin näyttämään enemmän tekniseltä koelaboratoriolta, kuin liiketoiminnan kehittäjältä.

Jos olisin investoimassa tähän yritykseen, näkisin edessäni ison määrän työtä, joka pitäisi tehdä markkinoinnin ja liiketoiminnan kehittämisen kanssa. En vielä valmista, skaalattavaa konseptia. Hienotkin ideat on pakko tuotteistaa ja myydä loppuasiakkaille.

Toisaalta Velmenni olisi mielenkiintoinen kumppani rahoittajalle, joka omaa start-up mentaliteetin eikä pelkää laittaa itse kädet saveen.

 

Astro-digital-logo

Astro Digital aikoo mullistaa tavan, jolla ihmiset käyttävät sateliittidataa. Astro Digital tarjoaa asiakkailleen karttapalvelun, jolta loppukäyttäjä pääsee valitsemaan jatkuvasti päivittyviä sateliittikuvia erilaisia maankäyttöön liittyviä haasteita ratkottaessa.

Astro Digitalin kunnianhimoinen tavoite on lähettää oma 45 miljoonan dollarin arvoinen sateliitti avaruuteen jatkuvan oman sateliittidatan tuottamiseksi. Loppukäyttäjä pääsee kuvien pariin 99 dollarin vuosimaksulla helppokäyttöisen pilvipalvelun avulla, jolta kuvat pääsee rajaamaan ja valitsemaan omaa paikkatietojärjestelmää varten.

Astro Digitalin verkkopalvelu on vaoimesti käytettävissä verkossa.

Astro Digitalin verkkopalvelu on avoimesti käytettävissä verkossa.

Olisi ollut mielenkiintoista päästä kysymään tuomarina, miten Astro Digitalin palvelut suhteutuvat Euroopan Unionin alueen maiden jatkuvasti avautuviin ilmaisiin paikkatietoaineistoihin. Esimerkiksi Suomestahan on saatavilla ilmaiseksi äärimmäisen tarkkaa laserkeilausaineistoa, ja kaikki Maanmittauslaitoksen karttadatat on jo avattu ilmaiseksi paikkatietoyhteisön käyttöön.

Muutenkin tarjolla on jo paljon erilaisia paikkatietoaineistoja web-selaimessa välittäviä palveluita, joiden markkinasta en usko monen Slush-yleisössä, tai tuomaristossa juuri tietävän.

Astro-digital-slush

Samaan aikaan paikkatietojärjestelmien ja -aineistojen käyttö on edelleen melko pienen ja erikoistuneen kohderyhmän työ. Jos Astro Digital pääsisikin dominoivaan markkina-asemaan sateliittidatan välityksessä, se ei tarkoittaisi välttämättä valtavaa liiketoimintaa, varsinkaan suhteessa 45 miljoonan sateliittiinvestointiin. On hyvä muistaa, että paikkatietojärjestelmien käytöllä on vahva tausta nimenomaan julkisessa sektorissa, sekä tutkimustyössä.

Rahoittajien ei kannata myöskään hämääntyä liikaa helppokäyttöisestä SaaS-palvelusta, joka ei vielä itsessään tuo asiakkaita palvelulle. Asiakassuhteiden rakentaminen esimerkiksi maankäytön suunnittelupalveluja tarjoaville yrityksille on joka tapauksessa pakko tehdä vähintään onnistuneella markkinoinnilla, mutta todennäköisesti myös raskaana paikallisena jalkatyönä.

Riittääkö sadan dollarin jatkuva maksu kompensoimaan nämä kulut? Ehkä, mutta sateliitti-investointi tulee asettamaan todellisen haasteen tulovirran positiiviseksi kääntämiselle.

Kate Lengoldin innostunut pitchaus ei onnistunut tällä kertaa vakuuttamaan tuomaristoa voittoon asti.

 

Caremonkey-logo-2

CareMonkey päätyi Marraskuiseen Helsinkiin voitettuaan Slush Down Under-pitchauskilvan Australiassa.

CareMonkey tarjoaa sähköisen potilastietojen keräysjärjestelmän kouluille ja urheiluseuroille. CareMonkey palvelee esimerkiksi koulujen ja vanhempien välisessä viestinnässä oppilaiden terveystiedoista taaten tietoturvallisen ja ajantasaisen tiedonkulun osapuolten välillä. Vanhemmat voivat määrittää CareMonkeyn tietojen näkyvyyden eri tahoille esimerkiksi koulua vaihtaessa.

Caremonkeyn terveys- ja turvallisuuspalvelun käyttöliittymä

Caremonkeyn terveys- ja turvallisuuspalvelun käyttöliittymä

Koululaitosten lisäksi CareMonkey tähtää terveystietojen hallinan kumppaniksi urheilusarjoihin ja Australialaisen tiimin merkittävimpiä saavutuksia onkin National Rugby Leaguen asiakkuus. Kolmas merkittävä asiakassegmentti löytyy yritysmaailmasta.

Kaikenkaikkiaan CareMonkeyn vahvuuksiin lukeutuu PlugSurfingin tapaan näytöt asiakkuuksien ja käyttäjien ekosysteemin rakennuksesta. Olisi mielenkiintoista vertailla CareMonkeyn ja Suomeen hankittavan miljardiluokan potilastietojärjestelmän Apotin toimintoja. Uskon, että ohjelmistoilla olisi opittavaa toisistaan.

Caremonkey-slush-pitch

CareMonkeyn Pitcasi CEO Troy Westley, joka vakuutti tuomariston erittäin asiantuntevalla, mutta nöyrällä sävyllään. Westleyn pitkä kokemus kansainvälisen liiketoiminnan rakentamisesta ohjelmistoalalla vakuutti varmasti tuomareita.

Olennainen lisämauste pitchaukseen saatiin, kun tuomaristo tiedusteli mistä Westley sai idean CareMonkeyhyn. Vastaus kuului, että CareMonkeytä alettiin kehittämään, kun Westley itse törmäsi terveystietojen käsittelyn haasteellisuuteen. Vaikka tarina on tuttu monen start-upin kohdalla, sen löytyminen tuotteen takaa tuo inhimillisyyttä pitchiin.

Ja voittaja on…… CareMonkey!

Vuoden 2015 Slush 100 voittajaksi julistettiin CareMonkey!

Troy Westley juhlii Slushin voittoa

Troy Westley juhlii Slushin voittoa

Troy Westley kommentoi yrityksen kotisivuilta löytyvässä tiedotteessa Seuraavasti:

“We are absolutely thrilled to have won! This prize is a validation for the whole team that we are working on a product that has real potential to grow, and help many more organisations better manage their duty of care.”

Martin Howell, CareMonkey CTO, oli seurannut tapahtumaa etänä yrityksen Melbournen toimistolta. Hän kommentoi seuraavasti:

“Winning at Slush is a great recognition of the hard work the team has put in over the last four years. We’ve got so many stories of teachers who have used our app during life-threatening incidents to care better for their students, and we will definitely use this award to scale up our operations so that more organisations can adopt CareMonkey.”

Onnittelut voittajalle!

 

Raportti by Johannes Puro, co-founder, ite wiki

Johannesv2

 

Löydät ite wikistä osaajayritykset ja näiden toteutukset liiketoiminnan digitalisoimiseksi.

Haussa oma digitaalinen innovaatio? Hae digitaalisen tuotekehityksen kumppania tai ideoita alan osaajayritysten tuotekehitys toteutuksista.