Otamme puhelun Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuomiselle. Langoilla on selkeästi innostunut mies, kun aiheena on IoT.

Mitä IoT tarkoittaa Wapicelle?

– Meitä on itse asiassa välillä mietityttänyt viime vuosina IoT:n ympärille luotu hype. IoT mullistaa maailman, mutta hypen myötä odotukset ovat kovat. Hypen ongelma on se, että tulee takapotku, ja todetaan, että ei tämä olekaan mitään. Taivaanrannan maalailua ei pidä alia­rvioida, sillä se tulee olemaan totta. Tärkeää on ymmärtää, ettei uutta teknologiaa tarvita ainoastaan kustannussäästöihin, vaan pitää nähdä seuraava mahdollisuus. Kun Henry Fordin aikaan kysyttiin asiakkaalta mitä he tarvitsevat, asiakkaat toivoivat nopeampia hevosia. Ford näki pidemmälle. Moni asia tulee muuttumaan, mutta bisnes ei muutu heti. Realismi on myös hyvä pitää mukana.

Wapicella tiedetään mistä puhutaan, sillä he ovat toteuttaneet IoT-ratkaisuja teollisuuteen jo 15 vuoden ajan.

”Moni asia tulee muuttumaan, mutta bisnes ei muutu heti. Realismi on myös hyvä pitää mukana.”

– Wapicella on tehty kurinalaisesti koodia teollisuudelle heidän tarpeisiinsa. Esim. 3G:n kautta kerätty dataa etähallintajärjestelmillä tietokantoihin ja siitä koottu yön aikana raportteja. Näin oli ennen vanhaan. Esimerkiksi trukkien liikettä, nostoja, akkuja, kapasiteettia ja kuntoa mittaava ohjelmisto on ollut käytössä jo lähes 10 vuotta.

Pitkä kokemus ja määrätietoiset panostukset tuotekehitykseen ovat synnyttäneet Wapicen IoT-alustan, jossa on siirrytty jo versioon 6.0. Nykyinen alusta ”IoT Ticket.com” on matkalippu IoT:n maailmaan. Se yhdessä Wapicen muiden tuotteiden ja osaamisen kanssa mahdollistaa asiakkaalle IoT-konseptin kokonaisvaltaisen hyödyntämisen omassa liiketoiminnassaan.

”IoT Ticket on matkalippu IoT:n maailmaan.”

– Tasoja on useita. Mitataan dataa, siirretään tietokantoihin ja tehdään analytiikkaa. Tähän tarvitaan alustan lisäksi elektroniikkaa ja ymmärrystä erilaisista rajapinnoista ja integroinneista. Protokollia on monia, ja varsinkin globaaleilla yrityksillä, joilla asiakkaita ja laitteita on ympäri maailmaa, niitä joudutaan myös varioiden käyttämään.

Erilaiset variaatiot on huomioitu Wapicella ja siksi ratkaisut säästävät päänvaivaa asiakkaan päässä.

– Meidän tuotekehityksemme keskiöön on otettu helppokäyttöisyys ja intuitiivinen käytettävyys. Haluamme, että matalan tason tekniikka saadaan asiakkaan käyttöön vaivatta, jolloin asiakas voi keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa. Liiketoiminnan näkökulmasta se tarkoittaa, että löytyy valmiina tuotteita, joilla taklataan laajalla skaalalla laitteiden liitettävyys järjestelmiin ilman, että asiakkaan tarvitsee rakentaa niitä itse alusta asti.

Wapice_manager-iot

Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen

” Haluamme, että matalan tason tekniikka saadaan asiakkaan käyttöön vaivatta, jolloin asiakas voi keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa.”

Wapicen tuotteissa ja palveluissa korostuukin korkea
räätälöitävyysaste. IoT Ticket.com –alustaa voisikin verrata legopalikoihin, lähtien sulautetuista järjestelmistä aina big data-servereihin ja raportointiin, ERP- ja CRM-tasoille asti. Asiakkaat valitsevat itse kuinka näitä palikoita käyttävät. Alustassa olevan Dashboard-näkymän voi rakentaa juuri sellaiseksi kuin haluaa. Big dataa prosessoidaan yöajojen sijaan heti. Alusta toimii HTML5-pohjaisena pilvipalveluna, joka skaalautuu pienistä 5 laitteen yksiköistä satojen, jopa miljoonien laitteiden IoT-ratkaisuiksi.

– Alustaa kehittää jatkuvasti  yli 10 osaajaa, lisäksi tulevat asiakasräätälöinnissä olevat expertit. Olemme kunnianhimoisia tuotteen osalta, ja laitamme siihen kehityspanostuksia koko ajan. Haluamme haastaa isot, ulkomaiset toimittajat.

”Alusta toimii HTML5-pohjaisena pilvipalveluna, joka skaalautuu pienistä 5 laitteen yksiköistä satojen, jopa miljoonien laitteiden IoT-ratkaisuiksi.”

Mikä tekee IoT Ticket.com-alustasta tämän hetken parhaan IoT-alustan?

– Erona muihin on se, että pystymme tekemään liitäntöjä moneen  teollisuuden käyttämään protokollaan. Kustannuskilpailukykyä saadaan, kun on työkalupakki valmiina. Esimerkiksi Aasiassa paikallinen automaatiofirma voi itse tehdä liitännän tai sen partneri voi liittää asiakkaansa järjestelmään.

Tuominen vertaa alustaa hotellivarauspalveluun:

– Kun menet vieraaseen kaupunkiin ja varaat hotellin, olet itse asiassa hotellin ERP-järjestelmässä kiinni. Saat hotellin tiedot, sijainnin ja varaustilanteen hetkessä ulottuvillesi. Me lähdemme siitä, että rakentamassamme IoT-alustassa palveluiden lisääminen on yhtä helppoa kuin hotellin varaaminen.

”Rakentamassamme IoT-alustassa palveluiden lisääminen on yhtä helppoa kuin hotellin varaaminen.”

Wapice tarjoaa paitsi teknologiaosaamista myös konsultointia. Esimerkiksi analytiikan käyttöön liittyen heiltä löytyy tohtoritason henkilöitä kertomaan mahdollisuuksista nyt ja tulevaisuudessa. Pitkä kokemus on kartuttanut myös asiakkaiden käyttäytymiseen liittyvää tietoa.

– Tiedetään minkälainen muutos menee läpi ja kuinka helposti. Esim. huoltomiehille tabletin käyttö tuo digitaalisuutta työn kuvaan, eikä olekaan enää vain jakoavain taskussa. Tämä alkaa olla heille jo täysin luontevaa ja tuo oman arvon tuntoa  ja vaikuttavuutta lisää, kun pääsee tietoon kiinni eri tasoilta, Tuominen kuvaa.

Lähdetkö matkaan?

Ajat vaikuttavat olevan sellaiset, että kaikki tahtovat palansa IoT:n hypestä ja liiketoimintamahdollisuuksista. Pasi Tuomista kuunnellessa alkaa tuntua siltä, että Wapice on totisesti toimija, joka on valmis tarjoamaan kumppaneilleen matkalipun IoT:n maailmaan. Samalla IoT Ticket on raikas tuulahdus brändäyksen osaamista teollisen internetin pohjoisessa Piilaaksossa. Lähdetkö matkaan?

Wapice-info-iot-industrial- copy

Teksti: Eeva Melama

Wapicen kotisivut 

Wapicen ite wiki -profiili

 

Lue myös muut julkaisun artikkelit:

 1. Digitalisaatio, IoT ja Teollinen Internet haastavat yritykset uudistumaan
  Eeva-ja-Johannes
 2. Liiketoiminnan digitalisoitumisen haasteita hallitaan sopimuksilla. Haastattelussa Bird&Birdin Jesper Nevalainen
  Bird&Bird
 3. IoT: Prototypoinnilla nopeammin tuloksiin. Affecton Pekka Savolainen avaa prototyyppauksen potentiaalia
  affecto
 4. Käyttäjäliittymästä kilpailuetua. Vuodesta 1998 verkkopalveluja kehittäneellä Poutapilvellä tunnetaan käyttöliittymän merkitys
  Poutapilvi
 5. Verkkopalvelut viiden vuoden kuluttua? Ennakoi ja menesty
  verkkopalvelut5
 6. Matkalippu IoT:n maailmaan – Wapice Oy
  Wapice
 7. Kilosoft: Teollisen Internetin ratkaisut alusta- ja toimittajariippumattomasti.
  Kilosoft
 8. Tuottavuushyppy toimivalla resursoinnilla. Esittelyssä Silverbucket
  Silverbucket
 9. Finn-id digitalisoi työnohjauksen ja logistiikan 30-vuoden kokemuksella
  Finn-Id
 10. Kriittisen infran asiantuntija Nodeon tarjoaa teollisen Internetin ratkaisut piiristä pilveen
  Nodeon
 11. Teollisen Internetin tuotekehityshanke. Haastattelussa Espotelin Tomi Kyllönen
  Espotel
 12. Ketterästi kentällä – Eatech tukee yrityksiä huoltotyön murroksessa
  Eatech
 13. Teollisen Internetin ratkaisut tehokkaiksi hybridikonesalien avulla. Haastattelussa Herman IT:n toimitusjohtaja Kimmo Rusanen
  HermanIT
 14. IoT ja Teollinen internet osaajayritykset Suomessa-kartoitus
  teollinen_internet_logo
 15. Teollisen internetin mestari. Cybercom niittää mainetta teollisen internetin Hackhaton-kilpailuissa
  Cybercom
 16. Ite wiki tarjoaa lähtöpisteen toiminnan digitalisoimiselle
  itewiki