Jos yritys on määritellyt jo vuosia sitten, paljon ennen IoT:n ja Teollisen Internetin hypeä, avainosaamisalueekseen
”hajautetut laitehallinnan ja tiedonkeruun ratkaisut kriittisissä infra- ja teollisuusympäristöissä”, niin lähtökohdat Teollisen Internetin ratkaisutoimittajaksi lienevät hallussa.

Teollisen Internetin ratkaisujen haasteet

Vaikka tiedonkeruu erilaisista kenttälaitteista tai tuotantoprosessien eri vaiheista on yhä enenevissä määrin mahdollista, niin tiedonkeruulle pitää aina olla myös oikea liiketaloudellinen peruste. Ei siis pelkästään ”kiva tietää” -syy, koska tiedonkeruu on nyt teknisesti mahdollista. Tällaisia liiketaloudellisia perusteita voivat esimerkiksi olla oikea-aikaisempi ja siten kustannustehokkaampi järjestelmän kunnossapito tai tehostuneen tuotantoprosessin kautta saavutettu energiansäästö. Kun liiketaloudelliset perusteet Teollisen Internetin ratkaisun kehittämiselle ovat olemassa, voidaan ratkaisua alkaa suunnittelemaan teknologisesti.

Piiristä pilveen

Piiristä pilveen on ollut fraasi, jolla kuvaamme yrityksemme avain-osaamisaluetta. Tällä tarkoitetaan Teollisen Internetin ratkaisujen koko teknologiapinon hallintaa. Markkina on täynnä laadukkaita kentälle asennettavia sensoreita ja mittalaitteita. Oleellista on löytää käyttötarkoitukseen soveltuvat tuotteet, tai kuten yleensä, osata liittyä osaksi olemassa olevaa laitekantaa ja prosessia. Asiantuntijoillamme on pitkä jo 90-luvun lopusta oleva kokemus erilaisten laiterajapintojen ja automaatioprosessien hallinnasta, tiedonsiirtoratkaisujen toteuttamisesta langattomiin ympäristöihin ja keskitetyistä tiedonkeruun ja -hallinnan ratkaisuista sekä moderneilla web-pohjaisilla pilviratkaisuilla että perinteisemmillä teollisuusautomaatioalustoilla.

Räätälöitävät ratkaisut

Teollisen Internetin ratkaisut vaativat tyypillisesti korkeata asiakaskohtaista räätälöintiastetta. Tämä johtuu siitä, että ratkaisut joudutaan usein mukauttamaan asiakkaan olemassa olevaan tekniseen infrastruktuuriin tai hyvin paljon toisistaan poikkeaviin asennusympäristöihin ja -olosuhteisiin. Meillä on paljon kokemusta juuri ratkaisujen asiakaskohtaisesta räätälöinnistä, josta yhtenä esimerkkinä asiakkaallemme, Meritaito Oy:lle, toteutettu merenkulun turvalaitteiden hallintaratkaisu, jossa älypoijuista kerätään diagnostiikkatietoa kunnossapidon tehostamiseksi sekä olosuhdetietoja merenkulun turvallisuuden edistämiseksi.

Kriittiset infrakohteet

Kun järjestelmän toiminnan varaan tulee voida laskea jopa ihmishenkiä, niin on selvää että Teollisen Internetin sovellukselle asetetaan tiukkoja vaatimuksia sen käyttövarmuuden osalta. Henkilöstöllämme on pitkä kokemus kriittisten infrakohteiden suunnittelusta ja järjestelmien toteuttamisesta. Yhtenä esimerkkinä tästä on juuri toteutuksen alla oleva Suomen kehittyneimmän tieliikennetunnelin, Tampereen rantatunnelin, liikenteen hallintajärjestelmä.

nodeon-industial-internet-i

Teksti: Timo Majala

Nodeonin kotisivut

Nodeonin ite wiki -profiili

 

Lue myös muut julkaisun artikkelit:

 1. Digitalisaatio, IoT ja Teollinen Internet haastavat yritykset uudistumaan
  Eeva-ja-Johannes
 2. Liiketoiminnan digitalisoitumisen haasteita hallitaan sopimuksilla. Haastattelussa Bird&Birdin Jesper Nevalainen
  Bird&Bird
 3. IoT: Prototypoinnilla nopeammin tuloksiin. Affecton Pekka Savolainen avaa prototyyppauksen potentiaalia
  affecto
 4. Käyttäjäliittymästä kilpailuetua. Vuodesta 1998 verkkopalveluja kehittäneellä Poutapilvellä tunnetaan käyttöliittymän merkitys
  Poutapilvi
 5. Verkkopalvelut viiden vuoden kuluttua? Ennakoi ja menesty
  verkkopalvelut5
 6. Matkalippu IoT:n maailmaan – Wapice Oy
  Wapice
 7. Kilosoft: Teollisen Internetin ratkaisut alusta- ja toimittajariippumattomasti.
  Kilosoft
 8. Tuottavuushyppy toimivalla resursoinnilla. Esittelyssä Silverbucket
  Silverbucket
 9. Finn-id digitalisoi työnohjauksen ja logistiikan 30-vuoden kokemuksella
  Finn-Id
 10. Kriittisen infran asiantuntija Nodeon tarjoaa teollisen Internetin ratkaisut piiristä pilveen
  Nodeon
 11. Teollisen Internetin tuotekehityshanke. Haastattelussa Espotelin Tomi Kyllönen
  Espotel
 12. Ketterästi kentällä – Eatech tukee yrityksiä huoltotyön murroksessa
  Eatech
 13. Teollisen Internetin ratkaisut tehokkaiksi hybridikonesalien avulla. Haastattelussa Herman IT:n toimitusjohtaja Kimmo Rusanen
  HermanIT
 14. IoT ja Teollinen internet osaajayritykset Suomessa-kartoitus
  teollinen_internet_logo
 15. Teollisen internetin mestari. Cybercom niittää mainetta teollisen internetin Hackhaton-kilpailuissa
  Cybercom
 16. Ite wiki tarjoaa lähtöpisteen toiminnan digitalisoimiselle
  itewiki