Osallistuin Suomen IT-alan kevään huipputapahtuma ICTexpoon Helsingin Messukeskuksessa. Kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen liiketoimintajohdon sekä IT-ammattilaiset verkostoitumaan, tapaamaan uusia ja nykyisiä ratkaisutoimittajia.

 

Päätin tänä vuonna itse osallistua tapahtumaan ajatuksella:

 

”Kuinka voisimme parantaa messukokemusta sekä näytteilleasettajan, että messuvieraan näkökulmista digitalisaatiota hyödyntäen?”

 

Tämä ajatukseni ilokseni kiinnosti myös messujärjestäjää:

 

ict expo1

 

Päätin koostaa havaitsemistani parannuskohteista 7 kohdan kehitys/idealistan. Aloitin listan keräyksen tapahtumassa ja jatkoimme ideointia #parantajat yhteisössä myöhemmin vielä Facebookin sekä Twitterin puolella.

 

 • Vietin ensimmäisen messupäivän kotikonttorillani Mikkelissä seuraten tapahtumaa Twitterin välityksellä. Tapahtuman puheiden reaaliaikainen striimaus tai vähintäänkin videointi ja myöhemmin tapahtuva jakelu sähköisesti onkin kehityslistani kärjessä. Rohkenen vaatia tätä nykypäivän digitalisoituvassa maailmassa kaikilta tapahtumien järjestäjiltä:

 

tivia

 

 • Toisen messupäivän aamuna saavuin Messukeskuksen aulaan ja kaivoin edellisenä päivänä kotonani tulostamani A4:sen, jossa oli myös muoviseen rintalätkään kiinnitettävä nimi ja tittelitietoni. Messupäivä alkoikin leikkaamalla nimi- ja tittelitiedot irti ja kiinnittämällä se muoviseen rintalätkään. Saavuin paikalle aikaan, jolloin jonoa ”askartelupisteelle” ei ollut, mutta voisin kuvitella, että ruuhka-aikoina pisteelle saattaa kertyä jonoa.

 

ict expo

 

Kehityslistani toisena ratkaisuehdotuksena kysymmekin, voitaisiinko tapahtumassa ottaa tulevaisuudessa käyttöön esimerkiksi Tagsu.io.n kaltainen digitaalinen nimikyltti:

 

ict expo

 

Toinen Twitteristä bongattu idea oli messupipo tai messuhattu johon olisi isolla painettu kantajan nimi, yritys ja titteli. Pipon väri puolestaan valittaisiin vaikkapa osaamisalueen tai kiinnostuksen kohteen mukaisesti. Miksei puettava messuvaate voisi olla jokin muu vaate, kuten t-paita?

 

Tuodaan digitaaliseen nimikylttiin tai messuvaatteeseen myös QR-koodi, joka ohjaa käyttäjän itse valitsemaan SoMe-profiiliin, kuten Linkedin, Twitter tai Youtube.

 

 • Jätin tavarani vaatesäilytykseen ja jatkoin matkaani kohti varsinaista messuhallia. Olin jo edellisenä päivänä Twitterin välityksellä sopinut tapaavani messuilla kaikkiaan 6 eri ihmistä. Saapuessani tilaan tavoittelin kontaktejani Facebook Messengerin sekä Twitterin avulla. Saimme sovittua kohtaamispisteet, jotka olivat tietysti vaikeasti löydettävissä sokkeloisesta messualueesta.

 

Kolmas kehitysehdotuksemme onkin älypuhelinsovellus joka koostaisi yhteen sovellukseen seuraavat ominaisuudet:

 • karttapohjalle viety sisätilapaikannusta hyödyntävä tavoittelemieni kontaktien seuranta, jota voitaisiin laajentaa virtuaalinen todellisuus (Augmented Reality) näkymällä, jonka kautta voisit seurata älypuhelimesi näytön kautta esimerkiksi, missä suunnassa ja millä etäisyydellä juuri sinua kiinnostavat kontaktisi ovat
 • pikaviestittely kontaktiesi kanssa
 • näkymä paikalla olevista Linkedin,Twitter ja Facebook kontakteistasi
 • virtuaalinen käyntikortti, jonka voisit lähettää kontaktille vaikkapa bluetoothin avulla. Toinen mahdollisuus olisi, että kun kohtaat mielenkiintoisen kontaktin voisit apsin välityksellä lähettää kontaktille vaikkapa linkin yrityksesi videomuotoiseen hissipuheeseen tai linkin yrityksesi kotisivuille
 • ”Match&Meet” toiminnallisuus (kuvattu alla)

 

Jos olet messuilla verkostoitumassa voisit jo ennen tapahtumaa sopia tapaamiset esimerkiksi Brella työkalulla ja ne luonnollisesti tuotaisiin ”Messu apsiin”. Brellan avulla voisit myös määritellä millaisia ihmisiä haluaisit messuilla tavata ”Messu Tinderin” tyyliin. Tätä dataa voitaisiin myös hyödyntää sovelluksen ”Match&Meet” ominaisuudella, joka toisi apsiin tiedon kun esimerkiksi 20 metrin säteellä sinusta on sinua kiinnostava kontakti. Tätä toiminnallisuutta voisivat hyödyntää myös ständeillä päivystävät myyjät.

 

ictexpo

 

 • Saavuttuani varsinaiselle messualueelle kohtasin seuraavat haasteet:

 

 1. Messualueen kartta oli vaikeaselkoinen pahvinen esite. Testasin toki myös Easyfairsin messusivuja mobiililaitteellani ja siellä kartta ei ainakaan omassa Lumiassani toiminut siten, että sen avulla olisin voinut messualueella suunnistaa:

 

ictexpo

 

Ratkaisuehdotuksemme on tuoda ”Messu apsiin” toimiva näytteilleasettajien kartta varustettuna sisätilapaikannuksella, joka kertoisi missä nyt olet, ja joka neuvoisi reitin halutulle messuständille. Huomasin, että Easyfairsillä on mobiili aplikaatio Android sekä IPhonelle, mutta ei Windows Phonelle. Toivottavasti mm. tämä ominaisuus on jo mukana tuossa apsissa ja Windows Phonelle tulisi myös oma versio sovelluksesta.

 

 1. Messuilla oli 4 kappaletta eri esiintymislavoja, joilla kaikilla oli hyviä puhujia. Välillä puhujien esitykset eri lavoilla menivät kuitenkin ajallisesti päällekkäin jolloin omaa messuohjelmaa oli vaikea rakentaa:

 

ictexpo2

 

Ratkaisuehdotuksemme olisikin tuoda ”Messu Apsiin” myös:

 • Mahdollisuus ”My Schedule” toiminnallisuuteen, jonka avulla voisit suunnitella oman messuvierailusi pitäen sisällään puheenvuorot, sovitut tapaamiset, ruokailut yms.

 

Tämä toiminnallisuus ja monet muut tässä tekstissä esittämistäni toiminnallisuuksista ovat olleet mukana esimerkiksi Qvik Oy:n kehittämässä SLUSH mobiilisovelluksessa.

 

 • Seuraavana lähdin kulkemaan läpi messualuetta ja tutustumaan messuständeihin. Koska en ollut aiemmin suunnitellut reittiäni ryhdyin systemaattisesti kiertämään ständejä. Haasteelliseksi osoittautui juuri minua kiinnostavien ständien löytäminen sekä odottelu ständeillä päivystävien henkilöiden juttusille varsinkin ruuhkaisilla ständeillä.

Ratkaisuehdotus:

 • Näytteilleasettajien tarkempi esittely Messusivuilla, jotta jo ennakkoon voisin tutkia tarkemmin minua kiinnostavat kohteet. Nyt ICTexpo sivuilta toki löytyy listaus kaikista näytteilleasettajista, mutta voisiko katalogi olla informatiivisempi? Voisiko katalogiin rakentaa vaikkapa Itewikin tyyliin erilaisia tarkempia hakutoiminnallisuuksia, josta voisin listata vaikkapa kaikki messuilla olevat IoT (Internet of Things) tarjoajat? Voisiko katalogi itseasiassa olla kokonaisuudessaan Itewikissä, jossa kaikki näytteilleasettajat jo nyt ovat?

 

 • Odotellessani ruuhkaisilla ständeillä myyjien vapautumista voisin katsella vaikkapa QR-koodin kautta kännykkääni avautuvaa yrityksen hissipuhetta? Toki esittelyvideo voitaisiin avata myös vaikkapa ”Messu apsiin” automaattisesti sisätilapaikannuksen perusteella. Paikannuksessa voitaisiin hyödyntää ständeille asennettavia tarkan sisätilapaikannuksen mahdollistavia Beaconeja tai sisätila WLAN-paikannusta. Messujärjestäjä voisi tarjota apua hissipuheiden videotuotantoon vaikkapa maksullisena lisäpalveluna.

 

 • Jos hissipuhe herättää kiinnostukseni, mutta myyjät ovat edelleenkin varattuina, voisin jättää suoran yhteydenottopyynnön apsin kautta myyjälle.

 

 • Antoisan messupäivän jälkeen suuntasimme ystäväni kanssa noutamaan takkejamme vaatesäilytyksestä. Kuinka ollakaan ystäväni oli hukannut muovisen narikkalappunsa:

 

ict expo3

 

Ratkaisuehdotuksena olisi jo aiemmin #Parantajat ryhmässäkin mietitty virtuaalinen narikkalappu, joka voisi löytyä jälleen ”Messu apsista”. Virtuaalisella narikkalappu ominaisuudella voisit myös maksaa palvelun.

 

 • Tällä kertaa saavuin paikalle julkisille kulkuvälineillä, mutta useaan kertaan olen tullut messuille myös omalla autollani pysäköiden Messukeskuksen parkkihalliin. Messukeskuksen pysäköintijärjestelyissä olen itse törmännyt kahteen ongelmaan:

 

 • Et voi maksaa pysäköintiä käytössäni olevalla EasyPark sovelluksella vaan maksu tulee suorittaa lippukassoille tai automaattiin. Varsinkin isojen tapahtumien jälkeen automaateilla on ruuhkaa ja kerran olen onnistunut myös hukkaamaan pahvisen pysäköintilippuni.

 

ictexpo4

 

 

 • Toinen haaste on ollut se, että en usein tunnu muistavan minne ison parkkihallin useista eri tasoista ja 4600 autopaikasta olen autoni jättänyt.

Ratkaisuna olisi tuoda jokin pysäköintisovellus (kuten EasyPark) myös Messukeskuksen pysäköintihalliin ja pysäköintialueille. Voisit myös tallentaa halutessasi EasyPark sovellukseesi paikan johon autosi jätät joko manuaalisesti tai automaattisesti paikannukseen perustuen.

 

 

Kirjoittaja: Perttu Ahvenainen

perttu

Perttu Ahvenainen digitalisoi yrityksiä ja yhteiskuntaa mm. sovellus-, IT-infra ja taloushallinnon palveluita tuottavassa Enfossa, sekä ohjelmistoyritys Taitorissa, jonka missiona on auttaa ihmisiä ja yrityksiä digitalisaation avulla.

 

Ideointiin osallistuivat:

 

Juho Nevalainen

juho

Juho Nevalainen työskentelee Tietohallinnon johtamiseen ja it-projektikonsultointiin erikoistuneessa Sofigatessa.

 

Johannes Puro

johannes

 

Johannes Puro pyörittää it- ja digitaalisten palveluiden markkinapaikkaa ite wikiä ja auttaa tilaajaorganisaatioita digitalisaatioprojekteissa.

 

Katriina Maanoja

katriina

 

Katriina Maanoja on intomielinen tuote- ja palvelumarkkinoija. Syttyy teknologioista, uusista innovaatioista ja asiakaslähtöisistä palveluista. Innostuu sisältömarkkinoinnista ja kasvuhakkeroinnista.

 

Tom Brunberg

tom

 

Tom Brunberg, CTO on teknologia orientoitunut business & web kehittäjä. 

 

Janne Nyyssönen

 

janne 

 

Janne Nyyssönen on Radio Ravun myyntijohtaja, bloggaaja ja digitalisti.

 

Riikka Marttinen

Nimetön

Riikka Marttinen on verkkopedagogi ja verkkopalvelusuunnittelija järjestöpuolella. Hän työskentelee lasten, nuorten ja ikäihmisten kanssa sosiaalisessa mediassa. Lisäksi Riikka kouluttaa ja kehittää erilaisia toimintamalleja liittyen lapsiin, nuoriin ja ikäihmisiin sekä someen, teknologiaan ja digitaalisiin peleihin. Hän on kiinnostunut erityisesti somen hyödyntämisestä, mobiili- ja virtuaaliteknologiasta, digitaalisista peleistä, markkinoinnista ja tapahtumien järjestämisestä.

 

Tervetuloa mukaan Parantajiin! Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah.

Löydät ICT expon näytteilleasettajat ja Suomen it-yritykset ite wikin hakupalvelusta, jossa voit tehdä markkina-nalyysin osaamisalueittain. Esittelemme myös blogissamme kevään mittaan ICT expon näytteilleasettajia.