Mitä kaikkea Suomen it-kentässä tapahtuu pelkässä viikossa? Käymme bloggauksessa läpi mm. ICT expon, Fibanin pitchaus tilaisuuden, Kide-päivän ja joukon muita Suomen it-kentälle merkittäviä tapahtumia, jotka pidettiin reilun viikon aikana.

Oli puhe sitten julkisen hallinnon tehokkuudesta, teollisuuden kilpailukyvystä tai ulkomaisten verkkokauppojen markkinaosuuksista, viimeaikaiset uutiset ovat olleet järjestäen mollivoittoisia. Valtamedia nostaa haasteita esille ja hyvä niin;

Kriisitietoisuus on aina ollut Suomen valtti ja asiat eivät parane maton alle lakaisemalla

Samaan aikaan toisaalla on kuitenkin käynnissä toisen suuntainen liike, jota värittää positiivisuus ja innostuneisuus.  Nimitämme tätä liikettä Digitalist Networkissa digitaalisen Suomen rakennusliikkeeksi. Liikkeen voimaa kuvastaa se, kuinka paljon digitaalisten palvelujen ympärillä tapahtuu pelkässä viikossa.

ICT expo 7.-8.5.

ICT expo tarjosi samanaikaisen Esimies & Henkilöstö 2014 messun kanssa laajan katsauksen Suomalaiseen it-osaamiseen. Tyypillisesti b2b-messut kaipaavat ostavia asiakkaita ja jäävät ständeihin investoineiden alan ihmisten kalliiksi networkkaus-tapahtumiksi. Tällä kertaa mentiin toisin.

Kaksi valtavaa salia täyttyi sadoista it- ja HR yritysten ständeistä, yhteensä kuudesta lavasta, joilla pyöri nonstoppina esiintymisiä, sekä ennen kaikkea kiinnostuneista kävijöistä. It-ala elää verkostoista ja yksi asia on varma: ICT expossa rakentui valtava määrä uusia verkostoja. Mietin ennakkoon, miten näin valtava määrä lavoja voi vetää kuulijoita, mutta niin vain joka esiintymiselle tuntui riittävän paljon tai sopivasti korvia.

Yksi messujen piriste oli Tietotekniikan Liiton brändin uudistuminen TIVIA:ksi, eli Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisiksi. TIVIAn värimaailma on räiskyvä ja uskon, että brändinvaihdos tuo aivan uutta potkua Tietoteknii… korjaan Tivian toimintaan, kunhan uusi nimi vaan saadaan jalkautettua ja yhdistettyä perinteiseen organisaatioon. Tivia aloitti 60 vuotta sitten toimintansa nimellä reikäkorttiyhdistys.

                                                  Tivia erottui uudella brändillään

Myös ite wiki oli esillä messuilla kun olin mukana markkinoinnin paneelissa ”Markkinointi nyt ja seuraavaksi, some, sisältö vai perinteinen brändirakennus?” Mukana keskustelussa olivat Juho Jokinen (Dingle), Matti Lintulahti (Kubo) ja Jari Lähdevuori (Kurio).

ICT-expo

Muuten juoksin läpi it-yritysten messuständejä ja sovimme monen it-tarjoajan kanssa että messut jatkuvat ite wikissä. Luvassa on siis laaja messutarjonnan koostava bloggaus ja suuri joukko uusia yritysprofiileja.

Pitch Fonecta 8.5 – Startup-yrityksiä toimialalta ”digitaaliset hyötypalvelut”

FIBAN eli Finnish Business Angels Network järjesti 8.5 PitchFonecta tapahtuman, jossa 10 mielenkintoista webmedia start-uppia esittäytyi joukolle Fonectalaisia ja muita kiinnostuneita rahoittajia. Ite wiki oli kutsuttu mukaan joukkoon potentiaalisia tulevaisuuden digitaalisia hyötypalveluja. Muita esittäytyjiä olivat mm. Klevu, joka tarjoaa tehokasta hakutyökalua verkkokaupoille, 2Chain, joka tarjoaa jakeluketjun verkkokaupoille ja mahdollistaa kauppiaille uusiin tuotteisiin laajentamisen kauttaan, sekä Tellybean, joka tuo videopuhelut televisioihin ja siten kaikkiin olohuoneisiin.

Tellybean

Tellybean pitchasi Fonectalla

Pitchauksia ja varsinkin niiden perästä käytävää keskustelua on aina mielenkiintoinen kuunnella. Oli hauska huomata, että ite wiki oli yksi eniten keskustelua herättäneistä esittäytymisistä. Ehkä syynä on se että olemme uudelleenajatelleet kentän, jossa Fonecta itse toimii, eli hakemistobisneksen.

Kide-päivä 14.5

Liikenne ja Viestintäministeriössä (LVM) on laadittu älystrategiaa ja pohdittu tosissaan digitaalisen murroksen vaikutusta koko yhteiskuntaan.  Työtä koordinoinut LVM on luonut Kide-verkostohankkeen, joka pyrkii edistämään eri ministeriöiden digitaalista palvelukulttuuria ja eri sidosryhmien törmäytystä.

Kide päivä kokosi 14.5 Noin sadan osallistujan joukon hallinnosta, suurista ja pienistä yrityksistä sekä järjestöistä. Tapahtumassa siis pohdittiin ennen kaikkea digitaalisten palveluiden tilaa ja tulevaisuutta. Uusia ajatuksia ja ehdotuksia etsittiin iltapäivän työpajoissa, jotka käsittelivät mm. liikennettä kansallisena älypalveluna, tiedon avaamisen merkitystä yhteiskunnalle, Ja ICT:n mahdollisuuksia ruoan tuotannossa ja luonnonvarojen hyödyntämisessä.

Krista-Kiuru

Viestintäministeri Krista Kiuru puhui Kide päivässä innostavasti ”digitaalisesta vallankumouksesta”

Itse osallistuin Liikenneneuvos Marko Forsblomin vetämään älyliikenteen workshoppiin. Nähtävästi workshopin voi vetää särmästi läpi niin, että samaan aikaan yleisöllä on hauskaa. Huomionarvoista oli, että julkisella sektorilla on paljon kiinnostusta suomalaisten liikenteen järjestelmien viennin edistämiseksi. Eikä syyttä, hankintaosaamisen parantumisen myötä myös julkisilla tahoilla alkaa olemaan arvokkaiden ratkaisuiden IPR:iä takataskussaan ja on fiksua että pohditaan keinoja katteen saamiseksi veronmaksajien rahoille.

TrendIT tutkimus ja julkistustilaisuus 15.5.

Millainen on suomalaisten työntekijöiden ja yritysten teknologiakunto? Mitä osataan, mitä halutaan oppia? Ketkä ovat varautuneet parhaiten tulevaisuuteen? Muun muassa näihin kysymyksiin haettiin vastauksia TrendIT tutkimushankkeessa, jossa mukana olivat Appelsiini Finland, Helsinki Business College, Kotimaa, Microsoft, Pedab Finland, Rubic HR Finland ja Sulava.  Tutkimustuloksia esiteltiin 15.5 Appelsiinin tiloissa Kalliossa. Tupa oli täysi.

TrenIT

Laaja tutkimus nosti esiin joukon mielenkiintoisia tutkimustuloksia ja myös tulevaisuuden visioita it:n hyödyntämisestä suomessa. Suomalaisissa yrityksissä tuntuisi esimerkiksi olevan it-infrapalvelut kunnossa, mutta it:n soveltaminen laahaa perässä. Tai tiesittekö, että nuoresta vanhaan ihmiseen monet haluaisivat oppia ohjelmointia!? Tai että särkyvän työkulttuurin vastakohta ei ole kestävä, vaan jotain parempaa, joka uusiutuu ja kasvaa shokin osuessa kohdalle.

Laajan tutkimustyön yhdessä tekeminen ja ainakin osan tuloksista antaminen yhteisön käyttöön lienee parasta mahdollista markkinointia mitä it-yritys voi tehdä ja tästä hatunnosto projektiin osallistuneille. Tekijät pääsevät myös perustelemaan omia projektimallejaan tutkimuksen perusteella hiotuiksi ja työ voi näin tuoda hyvinkin konkreettista arvoa tekijöilleen.

Esityksen jälkeen puheisiin nousi tulevaisuuden tutkimushankkeet ja heitin ideaksi mahdollisuuden hyödyntää ite wikin dataa seuraavassa tutkimuksessa. Idea herätti kiinnostusta osallistuneissa, joten ehkä olemme ensi kerralla mukana!

Exoven seminaari 13.5: Täydellinen verkkoprojekti – kuinka se onnistuu?

Exoven seminaari käsitteli verkkoprojekteja ja pyrki pääsemään täydellisen verkkoprojektin lähteelle. Mukana esiintymässä olivat Exoven henkilöstön lisäksi hankinnan konsultti Perttu Tolvanen North Patrolista, sekä Anu Rautanen ja Jussi Markula Prominda Revolutionista.

Seminaari pureutui juuri niihin aiheisiin, joita ostajan tulisi todella huomioida webkehitys projektissa. Eli esimerkiksi siihen, miten konsepti luodaan, konseptin ja visuaalisuuden avainasemaa palvelun käyttäjien koukuttamisen kannalta, avoimuuden ja luottamuksen merkitykseen osapuolten välillä, ja ketteriin menetelmiin toteutustapana.

Exove

Exoven Saku Sairanen jäsentää

Exoven tapa lähestyä it-projekteja ja avata osaamistaan vie pohjaa perinteisiltä isoilta toimijoilta, jotka edelleen markkinoivat vahvasti brändi ja oma koko edellä. Kun it-yritys pureutuu suoraan tilaajaa askarruttaviin seikkoihin ja osoittaa nähneensä vaivaa toteuttaakseen projektit onnistuneesti, se on (toistanko itseäni) parasta mahdollista markkinointia.

Läpi käymättä jää….

….20.5 pidetty Total Cloud! En pureudu tapahtumaan tässä bloggauksessa tarkemmin mutta heitän ilmoille ehdotuksen ulkomaankauppa- ja eurooppaministerille. Alex Stubb nimittäin esiintyi tapahtumassa ja nosti esiin mm. Suomalaisen peliteollisuuden ja tietoturva-osaamisen.  Tarjoudun tulemaan esittelemään ministeriöön, mitä kaikkea Suomessa tuotettavien digitaalisten palveluiden laajuuteen kuuluu – meillä alkaa olemaan käsitys palvelutarjonnan laajuudesta. Ehkä kokoamme vientihaluiset it-yritykset myös englanninkieliseksi wikiksi, jota kelpaa esitellä kollektiivisesti vientitarkoituksissa!

Alex-Stubb

Kutsua odotellessa!

Johannes Puro