Suomalainen digitaalinen media ja start-up yritys Teksti-TV on ostettu Yhdysvaltalaisen Google Inc:in toimesta. Kauppa on jatkumoa suomalaisten teknologiayritysten menestystarinoille. Aiemmissa kaupoissa osa Supercelliä myytiin 1,1 miljardilla eurolla ja Nokian kauppa Microsoftille on toteutumassa 5,4 miljardin euron summalla. Teksti-TV sijoittui oletetusti näiden kahden välimaastoon 3,3 miljardin euron valuaatiollaan.

Google näkee kasvupotentiaalia

”Numeroihin perustuva haku toimii kulttuurirajoista riippumatta”, toteaa Googlessa myyntijohtajana työskentelevä Petri Kokko kevätjäiltä. ”Odotamme, että vuoteen 2016 mennessä jo 32,4 prosenttia globaaleista tiedon hauista tehdään teksti-tv:n numeroihin perustuvalla haulla.”

Teksti-TV on myös olennainen osa yhtiön uusien markkinoiden valloitusta. Google aikookin monistaa suomalaisen menestystarinan myös muihin maihin. ”Tarkkaan säädellyn julkaisujärjestelmän sisällöt leviävät esimerkiksi Kiinan ja Venäjän markkinassa paljon avoimuuteen perustuvaa internetiä tehokkaammin, kunhan sisällöt suunnitellaan huolellisesti.”

 

YLE_TekstiTV_jpg                                    Teksti-TV:n suosituimpia sisältöjä ovat pesistulokset

Vielä ei ole varmaa mitkä Teksti-TV:n innovaatiot otetaan osaksi Googlen menestyneintä ohjelmistoa, hakukonetta. ”Tulevaisuudessa esimerkiksi kellonaika ja päivämäärä voivat olla jatkuvasti näkyvissä loppukäyttäjälle, se on aina ollut Teksti-TV:n vahvuuksia. Näin käyttäjä tietää koko ajan mikä päivä on ja mitä kello on”, Kokko avaa Googlen suunnitelmia.

Televisio edelleen menestyskonsepti

Miten televisioon perustuva konsepti voi menestyä vuonna 2014? Yhdeksi syyksi on ehdotettu internetin huonoa uskottavuutta. Kun kuka tahansa voi luoda sisältöjä, ”kohinaa” on liikaa. 800 sivua on juuri sopiva määrä tietoa. Jos sivuja olisi esimerkiksi 2000 tai 5000, laadukasta sisältöä ei riittäisi joka sivulle ja kävijät kaikkoaisivat.

Toisaalta vaikuttimeksi on ehdotettu sitä, että monella ihmisellä menee nykyään huonosti. Kun frendit jakavat järkkärikameralla otettuja, instagrammattuja surffauskuvia monia alkaa masentaa. Kun taas katsoo karkean resoluution rasterigrafiikkaa oma elämä alkaa tuntua hienolta ja merkitykselliseltä.

Digi-vaikuttajat ja päättäjät reagoivat

Myös moni valtakunnan ykkösvaikuttaja on kommentoinut jättikauppaa.

Uusmedian innokas käyttäjä Alex stubb nosti twiitissään esiin kolme asiaa: ”Luettavuus, perinteisyys, maabrändi.  #TekstiTV #pöhinää”

 

Timo ja Alex copy                             Maan ykkösvaikuttajat kommentoivat yrityskauppaa ( kuva 1, kuva 2)

 

Myös Timo Soini intoutui kommentoimaan Teksti-TV:n menettämistä plokissaan: ”Toivottavasti tämä ei vaikuta yhteen suomalaisen duunarin merkittävimmistä tietolähteistä”

Yrityskaupasta uusia mediainvestointeja Suomeen?

Teksti-TV:n suurin omistaja ja kaupasta hyötyjä on Suomen Yleisradio.  Kaupan myötä YLE pystyykin toteuttamaan uusia ohjelmia, joista moni katsoja on aiemmin osannut vain unelmoida. Mm. kello neljän ja kello viiden uutisten väliin tulee uutuutena puoli viiden uutiset. Myös norjankielistä ohjelmistoa aiotaan laajentaa.

 

Google_teksti-tv

Teksti-TV:n ulkoasu uudistuu Googlekaupan myötä

 

Teksti-TV:n pitkäaikainen käyttäjä ei luovu tv:stä, mutta toivoo kehitystä

Uutinen yrityskaupasta on herkistänyt monet Teksti-TV:n pitkäaikaiset käyttäjät muistelemaan ikimuistoisia hetkiä oman suosikkimediansa parissa. Tavoitimme jo 20 vuotta Teksti-TV:tä seuranneen Amin Perälän Hailuodosta.  ”Muistan edelleen kuinka tilastotieto Ville Peltosen hattutempusta mm-lätkän finaalissa -95 päivittyi näytölle. Silloin vaimo meinasi avata radion. Minä kielsin, sillä sehän olisi pilannut tunnelman”, Perälä muistelee.

Miksi Teksti-TV on niin hieno media? ”Yksi teksti-TV:n hauskimpia ominaisuuksia on se että voi hakea satunnaisella numerosarjalla, jos ei tiedä mitä hakee”, ”Esim. 556 tai 432 ovat kumpikin ihan hyviä hakuja. Jos haet tekstimuotoisesti esim. ”apeligubel omrux” tai ”ycköö xurapoktrt” Googlesta, et saa mitään järkevää hakutulosta”, Perälä kuvaa.

 

Amin_perälä-muokattu_webAmin Perälä seuraa Teksti-TV:tä aktiivisesti lomillakin

 

Teksti-tv:n suuri päivä saa Perälän myös pysähtymään muistelemaan median teknistä kehityskaarta. Alun perin tv:n lisätoimintona tarjottu palvelu siirtyi internetin myötä myös selaimiin ja mobiileihin applikaatioihin. Palvelua jo alkuajoista käyttänyt Perälä ei ole kuitenkaan koskaan lämmennyt teksti-tv:n uusille sovelluksille. ”Siksi pidän aina teeveetä mukana reissuissakin. Kaukosäädin on käyttöliittymänä ylivoimainen.”

Perälä kehuu matkoilla television käytön mahdollistavan verkoston kattavuutta: ”Sähköä on monin paikoin hyvin saatavilla, samoin antenniverkkoon liittyminen onnistuu usein, kunhan jaksaa kysellä”.

Yhteen asiaan Perälä kuitenkin toivoisi parannusta: ”Toivoisin lisää julkisia tv-tasoja. Moni television kanssa matkustava arvostaisi kattavaa tv-tasojen verkostoa. Se mahdollistaisi ihmisarvoisen tv:n katselun”, Teksti-TV-puritaani visioi.

 

Amin_tv                  Amin Perälä seuraa Teksti-TV:tä omasta lähettimestä myös matkustaessaan

 

Yleisradio aloitti teksti-TV-lähetykset 7.9.1981. Ite wiki toivottaa digitaalisen median pioneerille onnea myös seuraavaan kolmeen vuosikymmeneen.

 

Lehtimies

Kansikuva by 3Dtaito

 

Julkaisujärjestelmä CMS Yritykset Referenssit Julkaisut

Sisällönhallinta Yritykset Referenssit Julkaisut

Media Yritykset Referenssit Julkaisut

Markkinointi Yritykset Referenssit Julkaisut

Tuotekehitys ja suunnittelu Yritykset Referenssit Julkaisut

Viestintä Yritykset Referenssit Julkaisut

Graafinen suunnittelu Yritykset Referenssit Julkaisut

Käyttöliittymäsuunnittelu Yritykset Referenssit Julkaisut

Webkehitys Yritykset Referenssit Julkaisut

Google Yritykset Referenssit Julkaisut

Windows Yritykset Referenssit Julkaisut

Urheilu, viihde ja virkistys Yritykset Referenssit Julkaisut

 

Julkaisujärjestelmä CMS digitalisoinnin oppaassa

Sisällönhallinta digitalisoinnin oppaassa

Markkinointi digitalisoinnin oppaassa

Tuotekehitys (R&D), suunnittelu ja design digitalisoinnin oppaassa

Viestintä digitalisoinnin oppaassa

Graafinen suunnittelu digitalisoinnin oppaassa

Käyttöliittymä- & käyttäjäkokemussunnittelu (UI & UX Design) digitalisoinnin oppaassa

Webkehitys digitalisoinnin oppaassa

Webkehitys teknologiat digitalisoinnin oppaassa

Google digitalisoinnin oppaassa

Microsoft digitalisoinnin oppaassa