Tekesin digitalisaatio-ohjelmat panostavat satoja miljoonia Suomen yritysten digitalisointiin. Ite wiki on kehittänyt avoimen alustan ja prosessin, jolla yritysten digitalisoituminen saadaan liikkeelle ketterästi ja tehokkaasti.

 

Tekes on ilmoittanut jälleen yhdestä Suomen yritysten digitalisointia edistävästä ohjelmasta

Nyt digitalisoidutaan

Kokosimme yhteen kolmikohtaisen ohjeen, jota noudattamalla yritykset voivat käynnistää digitalisaatioprosessin ketterästi.

1. Tunnista digitalisaation potentiaali

Digitalisaation laajuus ja potentiaali on useille päättäjillekin haastava hahmottaa. Ite wikin  kehittämä malli auttaa hahmottamaan digitalisaation laajuutta jakamalla osaamiset ja tarjonnat liiketoimintaprosesseihin, erikoisosaamisiin, teknologioihin, toimialakokemukseen ja tarjonnan tyyppeihin.

Liiketoiminnan_digitalisointi_FI_02

ite wikin kehittämä malli auttaa hahmottamaan digitalisaation potentiaalia. Mallia hyödynnetään avoimessa hakupalvelussa it- ja digiyritysten, referenssien ja sisältöjen esittelemiseen ja hakemiseen.

Tyypillisesti jokainen digitalisaatioprosessi sisältää osaamisalueiden yhdistelmiä. On myös tyypillistä, että ”maaliin” voidaan päästä hyvin erilaisia reittejä ja maali voi sijaita hyvin eri paikoissa riippuen siitä, minkälaisen kumppanin kanssa kehitystä lähdetään tekemään. Suunnittelutyön kun voi aloittaa esimerkiksi valmisohjelmistoja hakemalla, käyttöliittymiin erikoistunutta konsulttia kuuntelemalla, tai kenties tiettyyn liiketoiminnan prosessiin erikoistuneen ohjelmistotalon kanssa. Jollekin yrityksille suurin potentiaali voi olla sähköisessä taloushallinnossa, toisaalla mobiilikehitys voisi tuoda yrityksen palvelutuotantoon suurinta lisäarvoa ja kolmannen kannattaisi aloittaa digitaalisen markkinoinnin kanssa ryhdistäytymisestä.

2. Löydä sopivat kumppanit riippumattomalla markkinakartoituksella

Hyödynnä ite wikin avointa hakupalvelua, josta löydät Suomen digitaalisten palveluiden tarjoajayritykset, näiden referenssitoteutukset ja suosittelijat. Voit aloittaa hakemalla joko yrityksiä tai niiden tuottamia sisältöjä. Yritysten profiileista pystyt vertailemaan sitä, minkälaisista toteutuksista tarjoajalla on kokemusta ja voit vakuuttua sopivien kumppanien osaamisesta. On tyypillistä, että et tiennyt lainkaan yrityksellesi sopivimman kumppanin olemassaolosta ennen markkinakartoituksen tekemistä. Kaiken sisällön luominen palveluun on it- ja digitarjoajille avointa ja ilmaista.

ite-wikin-case-kuvauksia

Suomen johtavat it-yritykset esittelevät osaamistaan ja toteutuksiaan ite wikissä

 

3. Tapaa potentiaalisia toimittajia ketterästi ja tehokkaasti, ja kuuntele eri asiantuntijoita

It- ja digitaalisten palveluiden hankintaa edeltävä markkinakeskustelu on usein erittäin tehotonta. Ite wikin kehittämässä ketterässä markkinakartoituksessa tilaaja tapaa jo aikaisessa vaiheessa useita toimittajia ja pääsee kuulemaan näin erilaisia näkemyksiä siitä, miten organisaation toimintaa kannattaisi kehittää digitaalisten palveluiden avulla. Paikalle voidaan kutsua esimerkiksi erityyppisiä toimijoita ja näin saadaan tehokkaasti tuntumaa tarjontoihin ja myös tekijöihin henkilötasolla. Ketterässä markkinakartoituksessa tilaaja voi tavata esimerkiksi kuusi eri toimittajaa yhden päivän aikana tunnin välein ja saada näin valtavasti arvokasta tietoa siitä, miten toteutus kannattaisi tehdä. Ideana ketterässä markkinakartoituksessa on, että tehokkaan toiminnan avulla energiaa päästään käyttämään itse ketterään toteuttamiseen ja palvelun jalkauttamiseen. Näin myös yrityksen liiketoiminnan todelliseen tarpeeseen päästään tehokkaammin kiinni käytännön kautta.

Ketterä-markkinakartoitus

Markkinakartoitukseen kuuluu myös se, että toimittajat eivät tuhlaa aikaa brändistä tai yritysluvuista kertomiseen, vaan tapaamisessa esitellään ratkaisumalleja tilaajan haasteeseen ja saadaan tuntumaan yhdessä ideointiin.

Ketterän markkinakartoituksen malli olisi mielenkiintoinen myös julkiseen sektoriin, jossa usein kilpailutusvaiheessa käytetään sekä tilaajan että toimittajien resursseja helposti kymmenien, ellei satojen tuhansien edestä ennen kuin projektia päästään edes aloittamaan.

 

Johannes Puro

Johannesv2

Ite wiki on kehittänyt avoimen markkinapaikan ja prosessin it- ja digitaalisen palvelutarjonnan kartoittamiseen. Ketterä markkinakartoitus on mahdollista tehdä puhtaasti ite wikin hakupalvelun avulla, mutta ite wiki toimii myös tapaamisten fasilitoijana ja liiketoiminnan digitalisoinnin ammattilaisena. Ite wikin tarjontaan kuuluvat myös näyttävät tarjontojen mallinnukset sekä infograafit myyntimateriaaleihin ja sisältömarkkinointiin.

Liity ite wikin sähköpostilistalle ja seuraa alan kehitystä

Twitter: ite wiki, Johannes Puro, Eeva Melama

facebook: ite wiki

 

Liiketoiminnan digitalisoinnin infograafin kuvalähteet

Google kuvahaku, FreepikCreative Commons BY 3.0 ja Wikipedia

 

Lue lisää:

 

Hankinta:  Yritykset Referenssit Julkaisut

Ketterät menetelmät:  Yritykset Referenssit Julkaisut

 

Digitalisoinnin oppaassa: Ketterät menetelmät, agile, LEAN ja scrum, Hankinta

 

Blogissa aihepiireittäin: Hankinta,Digitalisaatio, it-palvelut,Ketterät menetelmät, Talous, Teollisuus, Yhteiskunta