Olet työsi tai harrastuksen puitteissa järjestämässä avointa tilaisuutta. Haluaisit kertoa siitä koko maailmalle, mutta mistä aloittaa?

Tietenkin paikallisesta paperimediasta, varsinkin, jos mahdollinen osallistujajoukko koostuu paperimedian käyttäjistä. Tämän rinnalla laitat kaikkiin some kanaviin tiedon tapahtumasta ja mainostat tapahtumaa niissä minkä kehtaat. Muistat, että on myös hyvä laittaa tapahtumailmoitusta myös kohderyhmien edustaville tahoille ihan sähköpostilla PDF-tiedosto liitteenä ja toivoa, että siirtävät tapahtumatiedot nettisivuilleen.

Voitko tehdä enemmän?
Et välttämättä, mutta anna avointen rajapintojen auttaa jakamalla tietoa eteenpäin sitä haluaville.
Ite-wiki-yleisöä

Tapahtumatiedot avoimeksi dataksi ja rajapinnat avuksi
Maailma on täynnä erilaisten tahojen ylläpitämiä tapahtumatietosivustoja (päätepysäkkejä). Kunnilla, mediataloilla, järjestöillä, yhdistyksillä on omansa. Varsinkin mediatalojen ja kaupallisten toimijoiden tapahtumasivustot toivottavat ilmoittajat tervetulleiksi, koska heille kattavat tapahtumatiedot tuovat kävijöitä sivustoilleen ja sitä kautta sivustolla oleville mainoksille näkyvyyttä.

Tuossa mainitusta seikasta johtuen kaupalliset toimivat eivät varmasti halua tarjota tapahtumatietojaan ilmaiseksi rajapinnan kautta, sillä se olisi mahdollisesti heiltä pois.

Jonkun on siis tarjottava kansalle tapahtumatietoja helposti ja kattavasti. Kuka ottaisi tästä kopin?
Edut:

  • Tapahtumat löytyisivät helpommin ja alueen tapahtumista saisi kokonaiskuvan
  • Tapahtumatietoon tarvitsee koskea vain kerran, jolloin väärän tiedon riski vähenee eikä tarvita manuaalista työtä.
  • Erilaisille kohderyhmille esimerkiksi näkövammaisille voisi luoda heille sopivat käyttöliittymät ketterämmin, kun samat tiedot on saatavilla rajapintojen kautta.
  • Avoimet kuntoilutilaisuudet ja höntsäysvuorot näkyisi kattavasti eli tukisi sosiaalista kuntoilua.
  • Sadepäivänä näkisi mihin mennä, kun sisällä seinät ahdistavat.
  • Ehkä tärkein etu: Tapahtumatietojen perusteella voidaan tarkastella mitä alueella oikeasti tapahtuu ja esim. minkä kohderyhmän tapahtumia pitäisi lisätä tai karsia.
  • Keskitetty tapahtumien hallinta voisi tuottaa tutkimusdataa
  • Muuttaa mainostukseen käytettävien resurssien käyttöä

Ola_Sundell_Hub13_ite_wiki

Miten eteenpäin?

Marko Suvila perusti Facebook-ryhmän “Tapahtumatiedot avoimeksi dataksi”, johon toivotaan asiasta kiinnostuneita ihmisiä.

1. Ensimmäisenä pitäisi määrittää kansallinen tietorakenne (schema) tapahtumailmoitukselle ja mahdollisesti viedä se Valtorin suunnittelemaan palvelutietovarantoon. http://www.valtiokonttori.fi/uutiskirjeet/public/default.aspx?contentid=47988

2. Avoimen lähdekoodin järjestelmän luonti hostiksi eli tapahtumatietojen hallintaan käyttöliittymät ja avoin rajapinta.
3. Suosituimmille julkaisualustoille (CMS) lisäosat tapahtumatietojen esittämiseen.

 

Marko Suvila

Marko Suvila

Tervetuloa mukaan Parantajiin! Parantajat ideoi digitaalisia ratkaisuja parantaakseeen yhteiskunnan ja yritysten toimintaa. Kuka tahansa saa tarjota ideaansa parantajat-blogiin kirjoituksen muodossa. Aloita liittymällä parantajat facebook-ryhmään tai kirjoita twitteriin #parantajat hashtagillä. Kun jätät ideasi voit myös pingata parantajien ”pääsihteeriä” Perttu Ahvenaista @perttuah.

Parantajat ideasta lähtenyt ite wikin tapahtumasivu koostaa it- ja digialan tapahtumat yhteen

 

Lue lisää! 

ite wikistä löydät esimerkiksi:

Julkaisujärjestelmien (CMS) osaaja- Yritykset Referenssit Julkaisut

Open Source -osaajayritykset, -referenssit ja -julkaisut

Big Datan osaaja- Yritykset Referenssit Julkaisut

Ketterient menetelmien osaaja- Yritykset Referenssit Julkaisut

Viestinnän osaajayritykset, referenssit ja julkaisut

 

Digitalisoinnin oppaassa:

Big data, Julkaisujärjestelmä CMS, Open Source, Ketterät menetelmät, agile, LEAN ja scrumViestintä