Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

YRITYKSEN KEHITYS 30:STÄ 80:EEN HENKILÖÖN – MIKÄ KAIKKI ON MENNYT PIELEEN?

BloggausRehellisyys maan perii – Osa 1

Tulin VALAlle vuoden 2015 loppupuolella. Silloin yritys oli vielä pieni, toimisto pyöri Kalevankadulla hulppeassa noin 60 neliön kokoisessa entisessä autotallissa, joka tuntui kuulemma todella coolilta verrattuna edellisiin tiloihin. Pöhinä oli kova, kun siihen aikaan neljän toimeliaan nuoren miehen hallinto pyöritti päivittäistä myynnin, HR:än, strategian, liiketoiminnan kehityksen ja säännöllisten pakettiautoreissujen karusellia toimiston ainoan pöydän äärellä. Pääsin osaltani monesti toteuttamaan itseäni erilaisilla pakureissuilla, joissa usein vaarannettiin liikennettä, kun Ducaton hansikaslokerossa sijainnutta sulakerasiaa oli ajon aikana pideltävä käsin paikallaan, jotta tuulilasin puhallin pysyi toimintakykyisenä. Joka tapauksessa nautin suuresti tuosta ajasta, kun sai todella pitää käsiä savessa, vaivata, työstää ja muotoilla, ja seurata ylpeänä, kuinka pieni yritys hiljalleen kasvoi ja kehittyi.

Tuolloin meitä oli yrityksessä noin 35 henkeä. Viime aikoina olen päässyt ja joutunut seuraamaan sekä henkilömäärän että henkilökohtaisen painoni huolestuttavan tasaista nousutaistelua. Toisesta näistä voin olla tyytyväinen sen kohottua juuri 80:een.

VALAlla ei ole mitään itsetarkoituksellista tarvetta kasvaa, ja siksi olemmekin olleet hyvin tarkkoja rekrytointien kanssa. Tämä on johtanut siihen, että olemme kasvaneet määrän lisäksi myös laadullisesti. Laadun kehitys ei kuitenkaan ole tämän kirjoituksen aiheena. Haluamme olla rehellisiä viestinnässämme, joten ajattelin suomalaiseen tapaan kirjoittaa siitä, mikä kaikki on mennyt pieleen matkallamme 35:stä 80:een henkeen. Tämän tyyppisessä kirjoituksessa on masokistia piirteitä, eikä asioiden myöntäminen ääneen todella ole helppoa. Mutta kuten joku viisas joskus sanoi, kaikki kehitys tapahtuu epämukavuusalueella. Niinpä laitan nyt itseni ja firmamme nöyrästi likoon.


1. Liian kevyt aloitus markkinoinnissa

Panostukset markkinointiin oli aloitettu VALAlla jo ennen tuloani yritykseen. Vähitellen olemme lisänneet keskittymistä markkinointiin ja tarkentaneet omaa markkinointikulmaamme. Jälkikäteen tarkasteltuna, meidän olisi kuitenkin pitänyt aloittaa vahva panostaminen paljon aikaisemmin. Pieni yritys saa valtavasti aikaan jo alle tuhannen euron kuukausittaisella markkinointibudjetilla. Jos omasta takaa ei ole tekijöitä, suosittelen käyttämään ulkopuolista apua. Tärkeintä on aloittaa tosissaan tekeminen ajoissa, vaikka myyntiä tulisi tyydyttävästi ilman markkinointiakin. Olen itse ollut VALAlla vastuussa markkinoinnista, joten otan omalle vastuulleni liian hitaan ja varovaisen toiminnan markkinoinnin suhteen. En alkuun osannut tai uskaltanut käyttää rahaa riittävästi, vaikka ROI onkin ollut jatkuvasti kunnossa.

2. Liian vähän paukkuja uusmyyntiin

Muutama vuosi sitten koimme myynnin uusille asiakkaille hankalaksi. Tyydyimme myymään paljon olemassa oleville asiakkaille, koska bisnes kuitenkin pyöri hienosti. Näin jälkiviisaana on todettava, että olisimme voineet sinnikkäämmin tavoitella uusia asiakkaita jo aikaisemmassa vaiheessa

Aloitettuamme konkreettisemman pyrkimyksen laajentaa asiakaskuntaamme, näimme nopeasti suotuisia tuloksia. Tällä hetkellä saamme säännöllisesti uusia asiakkaita, paikoin jopa melko vaivattomasti. Tämä olisi ollut epäilemättä mahdollista jo pari vuotta aiemmin. Alallamme pienet yritykset monesti keskittävät myyntiään isommille kumppaneille, koska se on helpompaa. Vahvalla itseluottamuksella ja kovalla työllä voisi päästä aikaisemmin tehokkaampaan asiakasportfolioon, jossa on enemmän ns. suoria asiakkaita (luonnollisesti suuremmilla katteilla).

3. Kärsimättömyys myynnissä


Meillä kuten kaikilla muillakin tulee silloin tällöin hetkiä, kun osaavia tekijöitä on ”penkillä” odottamassa uutta projektia. Näissä tilanteissa olemme joskus ottaneet vastaan ensimmäisen sopivan keissin, vaikka odottamalla olisimme voineet saada asiantuntijamme hänelle vielä sopivampaan projektiin.

Näissä tiukoissa tilanteissa rohkeus olisi voinut joskus olla valttia. Toki tätä on helppo pähkäillä jälkikäteen tilanteessa, kun pystymme pitkälti valita mihin projekteihin asiantuntijamme menevät. Ennen ei ollut tätä tilannetta, mutta uskoisin silti, että maltilla ja rohkeudella olisimme voineet päästä joissakin tilanteissa vielä parempaan lopputulemaan.

4. Liian myöhään täysillä mukaan parhaan työpaikan kehittämiseen

Jos luet tätä blogia, olet tuskin välttynyt lukemasta onnellisuuden visiostamme. Olemme aina olleet hyvin ihmisläheinen ja empatiaa vaaliva yritys, joka panostaa vahvasti työntekijöiden hyvinvointiin. Kuitenkin, nyt viimeisten muutaman vuoden aikana olemme ottaneet tällä saralla vielä vähintään Jonathan Edwardsin tyylisiä loikkia eteenpäin. Näistä loikista löytyy lisätietoa esimerkiksi Kulttuuri-sivultamme.

VALAlla on aina välitetty ihmisestä ja inhimillinen huomioiminen on ollut yrityksessä kautta sen historian hyvällä mallilla. Silti itseäni askarruttaa, miksi emme ottaneet näitä suurempia loikkia jo aikaisemmin? Oliko kyse jälleen tietystä rohkeuden puutteesta, itsensä aliarvioimisesta, kuten myynnin kohdalla? Täydellisessä maailmassa olisimme kehittyneet nopeammin myös työpaikan hyvinvoinnin edistämisessä, ja meillä olisi nyt entistä vahvempi asema erinomaisena työnantajana. Toki kaikkeen ei voi pieni yritys paukkujaan laittaa mutta varsinkin IT-alalla työntekijöihin on nyt panostettava enemmän kuin koskaan ennen on tuntunut järkevältä.

5. Turhan pitkään kevyellä hallinnolla


Aloittaessani VALAlla meitä oli hallinnossa neljä äärettömän ahkeraa sälliä. Ajan mittaan olemme saaneet lisää mahtavia ihmisiä remmiin, mutta uudet ihmiset on aina otettu mukaan reaktiivisesti – kun on ollut pakko. Olemme olleet jopa ylpeitä langanlaihasta hallinnosta. Tässähän ei periaatteessa ole mitään vikaa, koska se osaltaan mahdollistaa hyvän kannattavuuden. Kuitenkin, äärirajoilla meneminen vie ihmiset äärirajoille, ihmiset, joita ilman koko yritys ei lopulta pysyisi pystyssä.

Olemme olleet onnekkaita, että varsinaisilta loppuun palamisilta on vältytty. Se on kuitenkin vain toinen puoli asiassa. Toinen puoli on se, että vahvasti kuormitettu hallinto on ollut pakotettu toimimaan myös omassa työssään reaktiivisesti, orastavia tulipaloja sammutellen. Tämän johdosta aikaa luovaan työhön ja varsinaiseen yrityksen kehittämiseen on jäänyt vähemmän kuin mikä olisi ollut optimaalista.

6. Varovainen erikoistuminen


VALAn strategian hiominen alkoi verrattain myöhään yrityksen syntymisen jälkeen, kuitenkin reilusti ennen omaa aloitustani. Siitä asti kun tulin taloon, on meillä pohdittu erikoistumista tai erikoistumattomuutta. Kun useampi hieman erilainen kulma bisnekseen toimii rinnakkain erinomaisesti, on todella vaikeaa tiputtaa mitään pois. Olemme olleet kuin vesihiihtäjä, joka vetää hienosti kahdella suksella, tietäen kuitenkin, että säväyttäisi veneestä katsovaa ihastustaan vielä paremmin tiputtamalla toisen suksen pois. Kumpi suksi sitten tiputtaa pois, haastava pulma sekin. Tässä kielikuvassa toinen suksi on ohjelmistokehitys ja toinen taas ohjelmistojen laadunvarmistus.

Päädyimme lopulta kompromissiin: kumpaakaan suksea ei pudotettu kokonaan pois, mutta show painotettiin vahvemmin toiselle puolelle. Toisin sanottuna, jatkoimme laadunvarmistukseen ja ohjelmistokehitykseen erikoistuvana yrityksenä, jonka kaikki tekeminen lähtee laadusta. Olemme laatulähtöinen yritys, joka tarjoaa laadunvarmistuksen lisäksi myös laatulähtöistä ohjelmistokehitystä.

Mikä sitten meni vikaan? No, ehkä ei lopulta mikään. Aikainen erikoistuminen tiettyyn keihäänkärkeen on kiistatta fiksua monille yrityksille, ja niin olisi mahdollisesti ollut meillekin. Kuitenkin, meille ihmiset ovat tärkeintä, eikä maailman mukavimmista ja osaavimmista ohjelmistokehittäjistä luopuminen tullut kysymykseenkään. Ehkä liiketoiminnan kannalta ohjelmistonkehityksestä luopuminen olisi voinut johtaa vahvempaan asemaan markkinoilla, mutta ihmisille tätä juttua kuitenkin tehdään, ja markkinoiden dominanssi ei lopulta ole kaikki kaikessa.

Loppusanat


Kirjoitin tämän listan, jotta kaltaisessamme tilanteessa olevat voivat oppia näistä ”virheistä” ja tehdä itse asiat paremmin ja/tai aikaisemmin. Olemme osaltamme päässeet hyvään vauhtiin listaamissani asioissa. Nyt jonkun pitäisikin ystävällisesti kertoa meille mitä ne seuraavat asiat ovat, mihin tulisi tietää keskittyä vahvasti kasvavassa yrityksessä. Kommentoi tai nakkaa ihmeessä viestiä, jos olet tämä henkilö!

Vastapainoksi on perusteltua mainita, että kasvuprosessin aikana meillä on useimmilla mittareilla mennyt selvästi muuta markkinaa paremmin, joten paljon olemme tehneet asioita myös oikein. Esimerkkinä pamautan loppuun viime vuoden lukumme: Liikevaihto 5,8 MEUR, EBIT 1,4 MEUR.

P.S. Tämä ei jää tähän. Rehellisyys maan perii -blogisarjaan on tulossa lähiaikoina vielä vähintään kaksi inhorealistista tekstiä VALAn kokemuksista ja kommelluksista.

Kirjoittajasta:

Toni on VALAn markkinointijohtaja. Vapaa-ajalla jalkapalloa hengittävä mies syttyy töissä muun muassa onnellisuuden tavoittelusta, growth hackingista sekä yleisesti markkinoinnin ja softa-alan uusista tuulista.

Pinterest
VALA Group Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili VALA Group kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Markkinointi
Myynti

Siirry yrityksen profiiliin VALA Group kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

VALA Group - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

VALA Group - Muita referenssejä

VALA Group - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia