Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Windows 11 – Pitääkö olla huolissaan?

BloggausYhtäkkiä yllättäen, näin kuumimman kesän korvalla, Microsoft julkaisi jotain uutta, joka on samanaikaisesti herättänyt ihmisissä niin kiinnostusta kuin huoltakin. Windows 11 on tuloillaan. Pitääkö tästä olla huolissaan ja mihin suuntaan Microsoft on tärkeintä käyttöjärjestelmäänsä uudistuksen myötä viemässä? Tätä ajattelin kesäblogissani tänään lyhyesti käsitellä.

Windows 11 - miksi Microsoftilta juuri nyt tällainen julkaisu?

Syitä tällaiseen yllättävään julkaisuun voi olla useita. Yksi ehkä isoimpia syitä saattaa olla, että käyttöjärjestelmärintamalla ei juurikaan ole Microsoftin suunnalla tapahtunut. Microsoftin fiskaali päättyy kesäkuun loppuun, ja tyypillisesti näihin aikoihin olemmekin saaneet odottaa jotain uusia julkistuksia. Ehkä jotain oli aikakin uusia ja sen julkaisemisen ajankohta vain oli juuri nyt?

Jos mietitään itse Windows 10 käyttöjärjestelmää, sen elinkaari on ollut jo kohtuullisen pitkä. Sen eri versioita on julkaistu jo vuodesta 2015 lähtien. Ehkä nyt on aika jollekin muutokselle konepellin alla? Myös tällaisia isompia ulkoasumuutoksia voisi olla hankala toteuttaa ilman, että vaihdetaan konkreettisesti samalla versionumeroa. Ihmiset ovat niin juurtuneita vanhaan, että jonkinlaista muutosvastarintaa olisi ja varmasti nytkin on odotettavissa, kuten Windows 7:n ja 8:n eri versioiden välissä kävi. Törmäsin muuten taannoin kaveriin, joka edelleen käyttää uskollisesti Windows 7:aa. Eikö kukaan ole kertonut, että sen tuki päättyi jo? Tietoturva, tietoturva…

Toisaalta on joskus muinoin puhuttu, että Windows 10:n piti olla se ”viimeinen” ja lopullinen käyttöjärjestelmä versio, joka vain päivittyy syklisesti ”Windows as a Service” tyyppisesti uudempaan. Näinhän todellisuudessa valtaosin nytkin käy, kun työasemat päivittyvät päivitystenhallinnan kautta jollain aikataululla uuteen vastaavaan Windows 11 versioon ja jatkavat siitä elämäänsä eteenpäin. Ehkä nyt olisikin hyvä jo suunnata katsetta eteenpäin: Mitä uutta tulet saamaan?

Mitä uutta kiinnostavaa julkistus sisältää ja miksi?

Ehkä suurin näkyvä uudistus käyttöjärjestelmässä liittyy ulkoasuun. Microsoft on pyrkinyt yksinkertaistamaan ja rakentamaan ulkoasua selkeämmäksi ja helppokäyttöisemmäksi, ja tätä puolta onkin rakennettu alusta alkaen kohti tätä uutta mallia, jonka pitäisi tehdä meidän kaikkien työpäivistä selkeämpää ja tuottavampaa, kun pystymme entistä paremmin keskittymään olennaiseen. Myös Teams kuuluu jatkossa integroituvan entistä paremmin osaksi käyttöjärjestelmän toimintaa. Miten se muuttaa tapaamme tehdä tietotyötä, on kiehtovaa nähdä.

Aloin itse pohtimaan, että uusi Windows 11 näyttää ehkä hieman Applen MacOS käyttöjärjestelmän ulkoasuun päin kallistuvalta. Meidän Apple-käyttäjämme kerkesikin jo kommentoimaan, että tuleva Windows 11 näyttää visuaalisesti huomattavasti miellyttävämmältä. Ehkä tällä uudistuksella haetaan jotain synergiaa sen maailman käyttäjiin? Microsoft on pyrkinyt yleisestikin tekemään käyttöjärjestelmästään entistä avoimemman. Tukea Applen ja Android-maailman puolelle on paranneltu. Uusi Microsoft Store tuo ilmeisesti jopa Android-sovelluksia käytettäväksi Windows 11 PC:n puolelle, mikä on huisin kiva juttu.

Ulkoasun ja parannellun Storen lisäksi Microsoft on keskittynyt yhtenä asiana parantelemaan Windowsin tehokkuutta konepellin alla. Miten se toimii ja näkyy, jää syksyllä nähtäväksi, kun ensimmäiset viralliset versiot saadaan asenneltua käyttöön.


Kuva lainattu Microsoftilta. Näyttökuva uudesta Windows 11 -käyttöjärjestelmästä.

Vaatimukset laitteistojen osalta 

Yksi vastaani tullut yleinen pohdinta on ollut, että kannattaako laitehankintoja nyt lykätä? Tai voiko esimerkiksi vanha rauta olla pullonkaula Windows 11 -käyttöjärjestelmään päivittämiselle? Päällisin puolin vastaus tähän on, että ei ja juu. Laitteistovaatimukset itsessään ovat valtaosin kohtuullisen maltillisia. TPM-sirulle on kuitenkin vaatimuksensa, jotka on hyvä huomioida. Trusted Platform Module -teknologialla mahdollistetaan rautaan perustuvaa vahvaa tietoturvaa. Vanhemmissa konemalleissa kun ei välttämättä ole vielä vaatimuksissa mainittua TPM 2.0 sirua, jolloin tuoreemman konemallin hankkiminen saattaa tulla kyseeseen. Tämä itsessään käytännössä rajaa koneet nimittäin vähintään sinne Intelin 8.piirisarjaan ja vastaavan ikäisiin AMD:n piirisarjoihin, eli vanhemmat koneet jäävät TPM-siru vaatimuksen takia käyttämään vanhempia käyttöjärjestelmiä, kuten Windows 10:iä. Käytännössä tämä laitteistovaatimus sulkee kuitenkin pois vain noin reilu 3 vuotta vanhoja ja sitä vanhempia laitteita. 

Isommissa yrityksissä tullaan varmasti suunnittelemaan ja harkitsemaan päivitystä tarkoin. Tämä uudistus on kuitenkin hyvä ottaa jo heti nyt tiekartalle ja alkaa suunnitella siirtymää, laitteistojen elinkaarta huomioiden. Mikäli kuitenkin yrityksessä ollaan juuri aloittamassa työasemien päivitysprojektia, en näkisi uusien laitteiden osalta huolia, sillä uudet työasemat varmasti sisältävät jo tarvittavat TPM-sirut, joten valmius tulevaan todennäköisesti on jo olemassa.

Miten päivittää Windows 11 versioon?

Windows 10:n omistajille siirtymä on vaivaton. Microsoft tulee julkaisemaan käyttöjärjestelmän virallisten päivityskanaviensa kautta saataville, jolloin työasemat saadaan halutun ajan sisällä päivitettyä uuteen käyttöjärjestelmään. Sikäli mikäli vanha rauta uutta käyttöjärjestelmää siis vain tukee. Uudet työasemat alkavat ilmestyä loppuvuodesta jo valmiiksi uuden Windows 11 käyttöjärjestelmän sisältävinä.

Microsoft 365 -pohjainen keskitetty laitehallinta (Endpoint Manager) tuo tässäkin apuja päivitysten hallintaan. Pilvipohjaisesti huolehdimme kumppaninanne asioista teidän puolestanne ja varmistamme, että siirtymä onnistuu kivuttomasti. Muutoksen kanssa ei kannata kuitenkaan hätiköidä vaan se voidaan toteuttaa harkitusti teidän toivomalla aikataululla.

Ja että pitikö nyt olla siis jostain huolissaan?

No ei. Täällä me olemme kumppanina teitä varten. Käyttöjärjestelmänne tehostuu, ulkoasu uudistuu ja sitä kautta tietotyö saa melko varmasti uutta buustia. Käyttöjärjestelmästä tulee avoimempi ja tietoturvallisempi. Uskon vakaasti, että kaikki menee edelleenkin hyvin ja ilman huolia, kun vaan testataan ja varmistetaan toimivuus laitteiden ja myös kaikkien liiketoimintasovellusten osalta. 

Tulemme järjestämään pyynnöstä koulutuksia yrityksille uuteen käyttöjärjestelmään kunhan Windows 11 julkaistaan käyttöön. Lisäksi järjestämme loppuvuodesta webinaarin aiheesta, joten pysy kuulolla. Ota siis huoli pois, valitse oikea kumppani – eli meidät ;) – ja nauti hetki kesästä ja auringosta. Jatketaan näiden asioiden kanssa yhdessä testailua syksyllä, kun aika on kypsä.

Mukavaa kesää sinulle!

/Juha Kari

Senior Consultant

CloudNow IT

Pinterest
CloudNow IT Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili CloudNow IT kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

It-infra loppukäyttäjäpalvelut
It-infrapalvelut
Pilvipalvelut / SaaS

Teknologia

Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

Microsoft 365
microsoft 365 business
Windows 11

Siirry yrityksen profiiliin CloudNow IT kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

CloudNow IT - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

CloudNow IT - Muita referenssejä

CloudNow IT - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia