logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

VR:n palvelu näyttää junien kulun kartalla

ReferenssiTavoite
VR halusi parantaa asiakaspalvelua tarjoamalla entistä tarkempaa tietoa junien kulusta, kunkin hetkisestä sijainnista ja aikataulussa pysymisestä.

Ratkaisu

VR teetti Esri Finlandilla uudenlaisen Junat kartalla -palvelun, joka näyttää karttapohjalla lähes reaaliaikaisesti, missä matkustajaliikenteen junat kulloinkin kulkevat ja kuinka hyvin ne ovat aikataulussa. ArcGIS-ohjelmistoilla toteutetusta palvelusta tehtiin sekä verkko- että mobiilisovellukset.

Hyödyt

VR:n asiakkaat saavat lähes reaaliaikaista tietoa junien kulusta, mikä helpottaa asiakkaiden elämää ja kohentaa samalla asiakaskokemusta VR:n toimintaan liittyen. Tieto junien kulusta on palvelussa ajantasaisempaa kuin Liikenneviraston vastuulla olevissa laiturinäytöissä sekä asemien monitorinäytöillä ja seinätauluilla. Mobiilisovellusta asiakkaat voivat käyttää missä ja milloin tahansa. Teknisillä ratkaisuilla palvelusta on tehty erittäin käyttövarma.

VR on avannut verkkosivuillaan Junat kartalla -palvelun, jonka avulla asiakkaat voivat seurata matkustajaliikenteen junien kulkua lähes reaaliaikaisesti.

VR haluaa matkustajaliikenteen markkinointijohtaja Kari Lehtipuun mukaan palvella asiakkaitaan sekä ennen matkaa, matkan aikana että matkan jälkeen. Yhden keinon siihen tarjoavat monipuoliset verkkopalvelut, joiden joukkoon Junat kartalla -palvelukin kuuluu.

"Teemme kovasti töitä nimenomaan asiakaskokemuksen parantamiseksi, ja asiakaskokemushan koostuu monista asioista, ei pelkästään junassa matkustamisesta", Lehtipuu sanoo.

Yksi tapa palvella asiakkaita koko matkaketjun varrella on tarjota entistä tarkempaa tietoa junien kulusta, niiden kunkin hetkisestä sijainnista ja aikataulussa pysymisestä. Tähän tarkoitukseen VR on kehittänyt Junat kartalla -palvelun.

Reaaliaikaisuutta GPS-paikannuksella

Palvelun käyttäjät voivat nähdä karttapohjalla tarkan tiedon siitä, missä tietty liikenteessä oleva matkustajajuna kullakin hetkellä kulkee ja kuinka tarkalleen se on aikataulussa.

Tieto junien kulloisestakin sijainnista on verkkopalvelussa lähes reaaliaikaista, koska se perustuu junien GPS-paikannukseen. Pienen viiveen reaaliaikaisuuteen voi aiheuttaa muun muassa se, että GPS-tieto välitetään junista palvelun taustajärjestelmään mobiiliverkon kautta, ja verkon nopeus vaihtelee eri puolilla maata.

Yksittäisen junan kulkutiedot voi tarkistaa palvelussa usealla eri tavalla: kaukoliikenteessä junan numeron ja lähiliikenteessä linjatunnuksen perusteella, junan lähtö- ja pääteaseman avulla tai klikkaamalla kartalla näkyvää kyseisen junan symbolia.

Kunkin hetkistä liikennetilannetta ja yksittäisten junien kulun ajanmukaisuutta voi tarkastella myös asemakohtaisesti.

Palvelun taustakarttaa voi vierittää, lähentää ja loitontaa näytöllä olevien painikkeiden ja hiiren avulla. Kartan voi myös laajentaa koko näytölle, ja yhden painikkeen takaa löytyy VR:n ajankohtaisia liikennetiedotuksia.

Kaikki toiminnot on suunniteltu niin helppokäyttöisiksi, että kuka tahansa nettikäyttäjä osaa niitä käyttää.

Mobiilisovelluksesta käytettävämpi
Julkaisemalla palvelun beta-version verkkosivuillaan asiakkaiden käyttöön ja kommentoitavaksi VR on Lehtipuun mukaan halunnut kerätä palautetta ja kehitysideoita lopullista tuotantoversiota varten.

"Palautteen perusvire on ollut reilusti positiivinen. Toki olemme alkuvaiheessa saaneet palautetta myös pikkuvirheistä ja bugeista, jotka on pitänyt korjata, mutta sehän kuuluu beta-versiovaiheeseen."

"Uskomme, että mobiilisovellus on varsinaisesti se iso juttu. Se on käytettävyydeltään paljon parempi ja antaa enemmän mahdollisuuksia, koska asiakkaat voivat käyttää sitä esimerkiksi matkalla töihin tai kotiin eikä vain paikan päällä kotona tai työpaikalla."
Tiukalla aikataululla

Junat kartalla -palvelun selain- ja mobiilisovellukset on rakennettu Esrin ArcGIS-ohjelmistoilla, ja molempien projektitoimituksista on vastannut Esri Finland.

"Haimme koko konsernille tuotepohjaista teknistä alustaratkaisua, jolla voimme toteuttaa ratkaisut useampaan ekosysteemiin. Esrin tekninen ratkaisu ja projektitoimitus tuntuivat sopivan tähän, ja tulosta voi itse kukin nyt arvioida", VR:n tietohallintojohtaja Jukka-Pekka Suonikko toteaa.

Verkko- ja mobiilipalvelujen toteutusprojektit ovat Lehtipuun mukaan sujuneet mainiosti, vaikka aikataulu on ollut varsin tiukka.

"Tällaisessa projektissa on tärkeää, että yhteispeli asiakkaan ja projektitoimittajan välillä sujuu kitkatta ja kommunikointi toimii. Esri Finland on myös hyödyntänyt hyvin Esrin kansainvälisen organisaation osaamista", hän toteaa.
GPS-paikannukselle muutakin käyttöä

VR:llä on ollut tähänkin asti verkossa taulukkomuotoinen palvelu, josta asiakkaat ovat voineet tarkistaa, mihin aikaan tietty juna on lähtenyt tietyltä asemalta tai saapunut tietylle asemalle. Lisäksi junien kulusta on saanut tietoa Liikenneviraston vastuulla olevista laiturinäytöistä sekä asemien monitorinäytöiltä ja seinätauluilta.

Kaikkiin näihin asiakaspalveluihin tiedot tulevat Liikenneviraston liikenteenohjausjärjestelmistä, jotka seuraavat automaattisesti junien kulkua rataverkolla. Seuranta perustuu rataverkolla oleviin akselinlaskentalaitteisiin ja raidevirtapiireihin, jotka lähettävät eteenpäin tiedon siitä, mihin aikaan juna on kulkenut niiden yli.

Seurantalaitteita on tiheimmin suurten kaupunkien lähellä, mutta sitä harvemmassa, mitä etäämpänä isoista asutuskeskuksista rata kulkee. Samaan tahtiin vähenee myös junien kulkua koskevan tiedon tarkkuus.

VR:n oma GPS-paikannukseen perustuva seurantajärjestelmä sen sijaan tuottaa lähes reaaliaikaista tietoa junien kulusta myös niiltä rataosuuksilta, missä ei ole kenties useiden kymmenien kilometrien matkalla Liikenneviraston seurantalaitteita. Siksi Junat kartalla -palvelun tiedot saattavat jonkin verran poiketa Liikenneviraston palveluissa olevista tiedoista, jotka eivät ole reaaliaikaisia.

Puolisen vuotta sitten käyttöönotettua junien GPS-paikannusta VR hyödyntää Junat kartalla -palvelun ohella myös operatiivisessa toiminnassaan.

"Tietoa käytetään meillä hyvin paljon nykyään, koska se päivittyy meidän järjestelmiimme puolen minuutin välein. Jos esimerkiksi juna vikaantuu ja pysähtyy johonkin, näemme erittäin tarkasti, missä se on", kuljetuspäällikkö Henri Pekonen VR:n operaatiokeskuksesta kertoo.

VR ja Liikennevirasto ovat Lehtipuun mukaan käyneet keskusteluja GPS-paikkatiedon luovuttamisesta Liikennevirastolle matkustajainformaation kehittämiseksi ja junien liikenteenohjauksen tueksi.
Käyttövarma järjestelmä

Junat kartalla -verkkopalvelun käyttöliittymä on tehty ArcGIS API for Flex -ohjelmointirajapinnalla, koska sillä tehdyt sovellukset toimivat samalla tavalla kaikissa selaimissa ja Flexin vaatima Flash plug-in on käytännössä lähes kaikkien selainkäyttäjien koneella.

"Flash on hyvä ratkaisu myös siksi, että suuri osa sovelluksen toiminnallisuudesta tapahtuu käyttäjän koneen ulkopuolella. Se keventää sovellusta käyttäjän päässä, vaikka se tekee näyttäviä asioita", Esrin projektipäällikkö Jussi Lehtonen kertoo.

Taustakartalla näkyvät raiteet ja asemat ominaisuustietoineen tuotetaan ArcGIS Serverissä. Siellä myös yhdistetään päivittyvä junien sijaintitieto aikataulutietoihin ja tehdään niistä kevyitä GeoRSS-syötteitä, joista verkkosovellus muodostaa junien kulkutiedot.

VR:n palvelussa käytetään Esrin Tracking Serveriä, jolla pystytään kokoamaan, hallinnoimaan ja jakelemaan tietoa suuresta määrästä liikkuvia kohteita. Tracking Server tuottaa GPS-järjestelmästä saatavasta tiedosta ArcGIS Serverille junien sijaintitietoa.

Esri-ympäristön pohjalla on vielä tietokantapalvelin, jossa muun muassa liitetään junien aikataulutiedot paikannustietoon.

Tuotantojärjestelmä koostuu kahdesta ArcGIS Serveristä ja Tracking Serveristä, jotta teho riittää olipa junia liikkeellä kuinka paljon tahansa. Käyttövarmuuden vuoksi järjestelmä on lisäksi kahdennettu. Varajärjestelmä peilaa koko ajan tuotantojärjestelmän tietoja ja astuu palvelukseen heti, jos tuotantojärjestelmä vikaantuu.

Junat kartalla -palvelu löytyy osoitteesta:

www.vr.fi/fi/index/aikataulut/liikennetilanne/junatkartalla.html

Pinterest
Referenssin infoboxi
Esri Finland Oy

Tiedot

Tilaaja: VR

Lisätietoja

Esri Finland Oy:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Logistiikka

Omat tagit

GIS

Erikoisosaaminen

Paikkatieto GIS

Toimialakokemus

Kuljetus, liikenne ja logistiikka

Tarjonnan tyyppi

Valmisohjelmisto
Toteutustyö

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Esri Finland Oy kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Esri Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Esri Finland - Muita referenssejä

Esri Finland - Muita bloggauksia

Siirry Esri Finland Oy kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Yritysverkot kehittyvät - hybridiverkko palvelee julkiseen pilveen siirtymistä ja liikkuvaa työtä
Verkkosivujen hakukoneoptimointi 2019 - tärkeimmät SEO-vinkit Googleliikenteen saamiseksi
AuroraAI on julkisen sektorin tekoälyhanke, jossa luodaan yksilöllisiin palveluihin ohjaava älykäs palveluverkosto

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia