Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

VR – Big data- ja data-analytiikka-alustan suunnittelu ja toteutus

ReferenssiTietoa projektista


Kilpailu tavara- ja matkustajaliikenteessä on kovaa ja pärjätäkseen kilpailussa palveluntarjoajien on kyettävä tunnistamaan asiakkaiden tarpeet yhä nopeammin ja paremmin – automaattisesti ja ennakoivasti. Esimerkiksi ostamisen helppous ja personoitu asiakaskokemus ovat keskeisiä kilpailutekijöitä jo nyt, ja niiden merkitys vain kasvaa tulevaisuudessa. VR kehittää tuotteitaan, hinnoitteluaan ja kanta-asiakasohjelmaansa datan perusteella.

Asiakaskokemuksen parantamisen lisäksi reaaliaikaista ja tarkempaa tietoa tarvittiin myös johtamiseen ja toiminnan ohjaamiseen. Jotta päätöksiä pystytään tekemään riittävällä nopeudella ja tietoon pohjautuen, on datan virrattava viiveettä ja saumattomasti eri lähteistä. Näin mahdollistetaan esimerkiksi kaluston käytön optimointi entistä tarkemman asiakasryhmäkohtaisen ennusteen pohjalta. Lisäksi VR halusi kasvattaa lisäpalveluiden myyntiä kohdentamalla oikeita tuotteita oikeille asiakkaille ja arvioimalla oston todennäköisyyttä datan perusteella.

Ratkaisu

Ratkaisu sisälsi perinteisen business intelligence -järjestelmän sekä alustan digitaalisten palveluiden analytiikkaan ja API-kehitykseen. Näin mahdollistettiin myös tiedon hyödyntäminen paremmin markkinoinnin automaatiossa sekä VR:n web- ja mobiilisovellusten käyttökokemuksen personointi. Järjestelmässä hyödynnetään AWS-pilvipalvelua ja Snowflake-tietovarastoa. Snowflake on uudenlainen pilvipohjainen tiedon varastointipalvelu, jossa yhdistyvät data lake ja data warehouse -ratkaisut. VR:lle suunnitellulla ja toteutetulla kokonaisuudella ratkaistiin datan rikastamisen haasteet yhdessä Suomen suurimmista verkkokaupoista.

Pilvialustan valinta ja arkkitehtuurin suunnittelu

Projektin ensimmäisessä vaiheessa kartoitettiin VR:n vaatimukset, käyttötapaukset ja lähtötilanne pilvialustan käytölle. Toteutimme kattavan vertailun Azure- ja AWS-pilvalustustoista sisältäen nykytilanteen arvioinnin sekä alustavat arkkitehtuurisuunnitelmat ja kustannuslaskelmat. Selvityksen perusteella VR valitsi alustaksi AWS:n.

Tietovarastoon kootaan dataa eri järjestelmistä mukaan lukien esimerkiksi verkkokauppa, VR Mobiili, junien kulkutiedot ja konduktöörien sovellus. Tieto virtaa eri lähteistä täysin automatisoidun Apache Nifiin pohjautuvan koneiston kautta. Järjestelmä on rakennettu sietämään vikoja ja skaalautumaan myös suurten datamäärien käsittelyyn.

Edistyneet analytiikkatyökalut

Projektin toimitukseen sisältyivät edistyneet analytiikkatyökalut, joiden avulla VR:n data scientistien työstä tehtiin miellyttävää ja tehokasta. Ratkaisussa hyödynnetään AWS-pilven kyvykkyyksiä ja mahdollistetaan riittävä kapasiteetti myös raskaisiin analytiikka-ajoihin.

VR käyttää Microsoft PowerBI -työkalua sisäiseen raportointiin ja liiketoiminnan seurantaan. Projektissa toteutettiin lähes reaaliaikainen datavirta suoraan lähteestä raporttiin. Tämä mahdollistaa ajantasaisen tiedon hyödyntämisen päivittäisiin liiketoimintapäätöksiin.

Suosittelija:

"Bitfactor auttoi meitä valjastamaan datamme hyötykäyttöön. Käytännössä tämä tarkoittaa asiakkaille muun muassa personoidumpaa asiakaskokemusta ja ostoprosessia sekä liiketoiminnalle optimoidumpaa operointia ja syvempää liiketoiminnan ymmärtämistä. Yhteistyö Bitfactorin ammattilaisten kanssa on sujunut loistavasti. Projektitiimin työskentely samoissa tiloissa on ollut meidän ja projektin etenemisen kannalta loistava ratkaisu."

Annika Nordbo, VR-Yhtymän data-analytiikan vetäjä

Pinterest
Referenssin infoboxi
Bitfactor Oy

Tiedot

Tilaaja: VR
Ajankohta: 2018 -
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Ilpo Rouhola: +358 50 487 2920

Lisätietoja

Yritysprofiili Bitfactor kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi
Tuotanto
Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Analytiikka
Arkkitehtuuri
Big Data
Integraatiot
Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

Kuljetus, liikenne ja logistiikka

Teknologia

Amazon Web Services

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö

Omat tagit

data
analytics
Data warehouse
AWS
Amazon AWS
AWS Cloud Architecture
pilvipalvelu
cloud services
Business Intelligence
liiketoiminnan kehittäminen
asiakaskokemus
customer experience
apache
tiedolla johtaminen
analytiikka-alusta
snowflake
automatiikka

Siirry yrityksen profiiliin Bitfactor kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Bitfactor - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Bitfactor - Muita referenssejä

Bitfactor - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Mimmit koodaa -ohjelma laajenee valtakunnalliseksi - naisia kaivataan kipeästi it- ja ohjelmistoalalle
Talouden ja hankinnan tila 2020
WhatsApp on rikkonut kahden miljardin käyttäjän rajan

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia