Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Viisi tapaa vahvistaa omaa kyberturvallisuutta 2021

BloggausSamoin kuin halutessasi kohottaa kuntoasi tai lopettaa tupakoinnin kyberturvallisuuden parantaminen vaatii jatkuvaa työtä. Kyberhyökkäykset kehittyvät koko ajan, koska vuodetun tiedon määrä on valtava. Jos jaat jotain verkossa, voit odottaa sen vuotavan jossain vaiheessa. Se on pelottava ajatus, tiedän.

Voit kuitenkin turvata elämääsi verkossa työstämällä arkisia rutiinejasi. Heti, kun hallitset kyberturvallisuuden pääperiaatteet, niiden toteuttamisesta tulee luonnollista. Lisäksi, työkalut kehittyvät yhä paremmiksi ja kätevimmiksi, joten ei haittaa, vaikka et paljoa tekniikasta ymmärtäisikään.

1. Opi arvostamaan tietojasi.

Paras tapa suojella tietojasi on jättää ne jakamatta muille. Helppo, eikö vain? Ei aivan, mutta voit aina aloittaa kysymällä itseltäsi, miksi joku tarvitsee tietojasi ylipäänsä ja kuinka ison osan niistä he todella tarvitsevat. Pyri aina syöttämään niin vähän tietoa kuin mahdollista. Tarvitseeko hotelli, jossa yövyt, todella kotiosoitteesi? Ja sähköpostisi? Ja toimistosi faxin numeron? Jos heidän on oltava sinuun yhteydessä, he keksivät siihen kyllä keinon.

Pidä myös mielessä, mitkä tiedot ovat vaikeita muuttaa, mikäli ne vaarantuvat. Sähköpostiosoite tai luottokortti ovat helpommin korvattavissa uusilla kuin esimerkiksi sosiaaliturvatunnuksesi tai kotiosoitteesi.

2. Pidä sovelluksesi ja elektroniikkasi ajan tasalla.

Ostaessasi uutta laitetta varmista, että siihen kuuluvat päivitykset. Päivitysten loputtua kasvaa myös hyökkäysten riski. Sama koskee sovelluksia tietokoneellasi ja mobiililaitteillasi. Tee tavaksi käydä aika ajoin läpi lataamasi sovellukset ja poista ne, joita et enää käytä tai tarvitse. Se iki-ihana Pasianssi, jonka latasit kaksi vuotta sitten, on saattanut vaihtaa omistajaa ja muuntautua haittaohjelmaksi. Mikäli ohjelma ei ole laitteellasi, näin ei voi käydä.        

3.   Muista varmuuskopiot.

Varmuuskopiointi on halpaa. Siitäkin huolimatta useimmat meistä oppivat sen merkityksen vasta, kun ensimmäisen kerran ovat joutuneet hankaluuksiin. Osa ei opi koskaan. Opit ymmärtämään tietokoneellasi olevien asioiden tärkeyden vasta, kun koneesi hajoaa. Mitä useamman laitteen omistat, sitä useammin joku niistä hajoaa. Joten, mitä vähemmän laitteistoja, sitä vähemmän ongelmia. Kaikki elektroniikka kuluu aikanaan loppuun. Varmista, että sinulla on hyvä suunnitelma laitteiden varmuuskopiointia varten. Ja pidä huolta siitä, että testaat varmuuskopion palauttamista edes kerran ennen kuin todella tarvitset sitä.      

4.   Hanki salasanaohjelma. Ja käytä sitä.

Jos vältät käyttämästä samoja salasanoja yhä uudelleen ja uudelleen, et ole yhtä haavoittuvainen. Ihmiset ovat huonoja muistamaan salasanoja etenkin, kun kyse on monimutkaisemmista vaatimuksista. Salasanaohjelma auttaa sinua luomaan monimutkaisia salasanoja, joita sinun ei koskaan tarvitse opetella ulkoa. Jos yksi sovellus tai verkkosivusto vaarantuu, voit olla varma siitä, että kaikki muut tilisi ovat turvassa – ja joudut vaihtamaan ainoastaan yhden salasanan koko elämäsi sijaan. Useat yritykset, kuten Instagram, Linkedln ja Adobe, ovat joutuneet hakkeroinnin kohteeksi. Ainutkertainen salasana säästää sinulta paljon aikaa ja vaivaa. Voit halutessasi tallentaa ohjelmaan jopa luottokortti- ja muut tärkeät tietosi.  

5. Valmistaudu kompromisseihin.

Kaikista helpointa on käyttää yhä uudestaan samaa tuttua salasanaa kaikkialla. Yhtä houkuttelevaa on myös aika ajoin käyttää “muista salasanani” painiketta. Mutta loppujen lopulta joudut hankaluuksiin. Useat palvelut tänä päivänä käyttävät kaksivaiheista tunnistautumista, mikä lisää turvallisuutta, mutta voi myös tarkoittaa sitä, että unohdettuasi puhelimen kotiin, et pääsekään kirjautumaan suosimaasi sosiaaliseen mediaan. Mikäli et halua käyttää salasanaohjelmaa, salasanojen kirjoittaminen paperille ei ole huono ajatus, jos vain säilytät sitä turvallisessa paikassa. Todennäköisyys sille, että joku varastaisi salasanasi kotoasi, on luultavasti pienempi kuin, että joku löytäisi sen verkosta.       

Siinä oli muutama perusperiaate, joiden avulla voit parantaa kyberturvallisuuttasi. Jos kaikki tämä tuntuu vaikealta, aloita sellaisesta periaatteesta, joka tuntuu itsellesi helpoimmalta, jotta pääset alkuun. Askel kerrallaan voit ottaa käyttöösi useampia periaatteita ja ennen kuin huomaatkaan, olet jo täydessä vauhdissa ja selvinnyt kyydistä ehjin nahoin. 

Kirjoittaja: Erik Nylund, CTO, Gambit

Pinterest
Oy Gambit Labs Ab logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Oy Gambit Labs kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Tietoturva

Omat tagit

kyberturvallisuus

Siirry yrityksen profiiliin Oy Gambit Labs kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Oy Gambit Labs - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Oy Gambit Labs - Muita referenssejä

Oy Gambit Labs - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia