Viisi tapaa vahvistaa omaa kyberturvallisuutta 2021

Samoin kuin halutessasi kohottaa kuntoasi tai lopettaa tupakoinnin kyberturvallisuuden parantaminen vaatii jatkuvaa työtä. Kyberhyökkäykset kehittyvät koko ajan, koska vuodetun tiedon määrä on valtava. Jos jaat jotain verkossa, voit odottaa sen vuotavan jossain vaiheessa. Se on pelottava ajatus, tiedän.
Voit kuitenkin turvata elämääsi verkossa työstämällä arkisia rutiinejasi. Heti, kun hallitset kyberturvallisuuden pääperiaatteet, niiden toteuttamisesta tulee luonnollista. Lisäksi, työkalut kehittyvät yhä paremmiksi ja kätevimmiksi, joten ei haittaa, vaikka et paljoa tekniikasta ymmärtäisikään.
1. Opi arvostamaan tietojasi.
Paras tapa suojella tietojasi on jättää ne jakamatta muille. Helppo, eikö vain? Ei aivan, mutta voit aina aloittaa kysymällä itseltäsi, miksi joku tarvitsee tietojasi ylipäänsä ja kuinka ison osan niistä he todella tarvitsevat. Pyri aina syöttämään niin vähän tietoa kuin mahdollista. Tarvitseeko hotelli, jossa yövyt, todella kotiosoitteesi? Ja sähköpostisi? Ja toimistosi faxin numeron? Jos heidän on oltava sinuun yhteydessä, he keksivät siihen kyllä keinon.
Pidä myös mielessä, mitkä tiedot ovat vaikeita muuttaa, mikäli ne vaarantuvat. Sähköpostiosoite tai luottokortti ovat helpommin korvattavissa uusilla kuin esimerkiksi sosiaaliturvatunnuksesi tai kotiosoitteesi.
2. Pidä sovelluksesi ja elektroniikkasi ajan tasalla.
Ostaessasi uutta laitetta varmista, että siihen kuuluvat päivitykset. Päivitysten loputtua kasvaa myös hyökkäysten riski. Sama koskee sovelluksia tietokoneellasi ja mobiililaitteillasi. Tee tavaksi käydä aika ajoin läpi lataamasi sovellukset ja poista ne, joita et enää käytä tai tarvitse. Se iki-ihana Pasianssi, jonka latasit kaksi vuotta sitten, on saattanut vaihtaa omistajaa ja muuntautua haittaohjelmaksi. Mikäli ohjelma ei ole laitteellasi, näin ei voi käydä.
3. Muista varmuuskopiot.
Varmuuskopiointi on halpaa. Siitäkin huolimatta useimmat meistä oppivat sen merkityksen vasta, kun ensimmäisen kerran ovat joutuneet hankaluuksiin. Osa ei opi koskaan. Opit ymmärtämään tietokoneellasi olevien asioiden tärkeyden vasta, kun koneesi hajoaa. Mitä useamman laitteen omistat, sitä useammin joku niistä hajoaa. Joten, mitä vähemmän laitteistoja, sitä vähemmän ongelmia. Kaikki elektroniikka kuluu aikanaan loppuun. Varmista, että sinulla on hyvä suunnitelma laitteiden varmuuskopiointia varten. Ja pidä huolta siitä, että testaat varmuuskopion palauttamista edes kerran ennen kuin todella tarvitset sitä.
4. Hanki salasanaohjelma. Ja käytä sitä.
Jos vältät käyttämästä samoja salasanoja yhä uudelleen ja uudelleen, et ole yhtä haavoittuvainen. Ihmiset ovat huonoja muistamaan salasanoja etenkin, kun kyse on monimutkaisemmista vaatimuksista. Salasanaohjelma auttaa sinua luomaan monimutkaisia salasanoja, joita sinun ei koskaan tarvitse opetella ulkoa. Jos yksi sovellus tai verkkosivusto vaarantuu, voit olla varma siitä, että kaikki muut tilisi ovat turvassa – ja joudut vaihtamaan ainoastaan yhden salasanan koko elämäsi sijaan. Useat yritykset, kuten Instagram, Linkedln ja Adobe, ovat joutuneet hakkeroinnin kohteeksi. Ainutkertainen salasana säästää sinulta paljon aikaa ja vaivaa. Voit halutessasi tallentaa ohjelmaan jopa luottokortti- ja muut tärkeät tietosi.
5. Valmistaudu kompromisseihin.
Kaikista helpointa on käyttää yhä uudestaan samaa tuttua salasanaa kaikkialla. Yhtä houkuttelevaa on myös aika ajoin käyttää “muista salasanani” painiketta. Mutta loppujen lopulta joudut hankaluuksiin. Useat palvelut tänä päivänä käyttävät kaksivaiheista tunnistautumista, mikä lisää turvallisuutta, mutta voi myös tarkoittaa sitä, että unohdettuasi puhelimen kotiin, et pääsekään kirjautumaan suosimaasi sosiaaliseen mediaan. Mikäli et halua käyttää salasanaohjelmaa, salasanojen kirjoittaminen paperille ei ole huono ajatus, jos vain säilytät sitä turvallisessa paikassa. Todennäköisyys sille, että joku varastaisi salasanasi kotoasi, on luultavasti pienempi kuin, että joku löytäisi sen verkosta.
Siinä oli muutama perusperiaate, joiden avulla voit parantaa kyberturvallisuuttasi. Jos kaikki tämä tuntuu vaikealta, aloita sellaisesta periaatteesta, joka tuntuu itsellesi helpoimmalta, jotta pääset alkuun. Askel kerrallaan voit ottaa käyttöösi useampia periaatteita ja ennen kuin huomaatkaan, olet jo täydessä vauhdissa ja selvinnyt kyydistä ehjin nahoin.
Kirjoittaja: Erik Nylund, CTO, Gambit

Lisätietoja
Tagit
Erikoisosaaminen
![]() |
Tietoturva |
Omat tagit
Oy Gambit Labs - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Oy Gambit Labs - Muita referenssejä
Oy Gambit Labs - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Rekrytointi.com - M-Files pääkäyttäjä
- Rekrytointi.com - ICT-järjestelmänasiantuntija, Lahti
- Epec Oy - Ostaja
- Rekrytointi.com - Kehityspäällikkö, Partner Customer Platforms
- Exove - Oletko sinä uusi Node.js Developer Exoven tiimiin?
- Digia Oyj - Junior konsultti – Career Compass 2024
- Digia Oyj - Junior ohjelmistokehittäjä – Career Compass 2024
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- Verkkovaraani Oy - Graafinen ilme ja WordPress-sivut Väylän Kaihtimelle
- Maxtech - Helppo työajanseuranta laittaa laskutussavotan halki, poikki ja pinoon
- Druid Oy - Veikkauksen sisällönhallintajärjestelmän uudistusprojekti
- TaxDome - Tilitoimisto Smart Office valitisi TaxDomen Toiminnanohjausohjelmiston
- Aveso Oy - Case Vantaan Energia – Modernit työkalut ja menetelmät tehostamaan master datan hallintaa
- Innofactor Oyj - Auditointi toi Digitan HR-ratkaisun kehityskohteet päivänvaloon
- Codemate - Cost-effective and high-quality wireless condition monitoring
Tapahtumat & webinaarit
- 12.12.2023 - NetSuite for Dummies – Understanding the Basics
- 18.12.2023 - TaxDome Demo: Toiminnanohjausohjelmisto Tilitoimistoille
- 21.12.2023 - TaxDome Demo: Toiminnanohjausohjelmisto Tilitoimistoille
- 27.12.2023 - TaxDome Demo: Toiminnanohjausohjelmisto Tilitoimistoille
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Staria Oyj - Matkalla pörssiin: liiketoimintadata ja raportointi kuntoon ASAP
- IsoSkills Oy - The Pros and Cons of Combining External Software Development with Internal QA Teams
- Innofactor Oyj - Innofactor GPT Agents: turvallinen alusta räätälöidyille GPT-apureille
- Vaimo Finland Oy - CDP ja asiakaspolun analytiikka
- Innofactor Oyj - Onko generatiivinen AI ehtinyt vielä rantautua suomalaisyrityksiin?
- Staria Oyj - NetSuite on kokonaisvaltainen liiketoiminta-alusta valmistaville yrityksille
- Mepco Total - Accountor HR Solutions Oy - Palkka-avoimuus tulee – oletko valmis?
![]() |
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |