Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Viileä Suomi on nyt nosteessa: Energiatehokkuudelle ja datan turvalliselle sijoituspaikalle on isoa kysyntää maailmalla

BloggausYhdysvallat ilmoitti kesäkuun alussa presidentti Trumpin johdolla irtautuvansa Pariisin ilmastosopimuksesta. Kyseessä voi olla sattuma, mutta joka tapauksessa energiatehokkuus ja uusiutuvat energialähteet nousivat vahvasti pinnalle Euroopan suurimmassa datakeskustapahtumassa Monacossa. Asiantuntijapuheenvuoroissa mainittiin useaan otteeseen ilmastoltaan viileät Pohjoismaat energiatehokkaana sijoituspaikkana datakeskuksille.

Myös isojen toimijoiden katseet on nyt tarkasti kohdennettu Pohjoismaihin.

”Amazon on rakentamassa datakeskusta Ruotsiin, ja Googlella on datakeskus Suomessa sekä Applella Tanskassa”, Digiplexin toimitusjohtaja Gisle M. Eckhoff totesi. ”Kasvavaan kiinnostukseen vaikuttavat kylmän ilmaston lisäksi muun muassa geologinen, poliittinen ja taloudellinen vakaus sekä nopeat yhteydet. Pohjoismaat ovat ylipäätään helppo liiketoimintaympäristö yrityksille.”

Viileää pohjolassa todella on. Suomen Lapissa Saariselän laskettelukeskus avasi kesäkuussa rinteensä laskijoille, sillä lunta oli talven jäljiltä riittävästi. Lämpötila tosin kohosi yllättäen kesäisiin, yli 20 asteen lukemiin. Lämpöpiikin ansiosta laskettelu onnistui uima-asuissa, keskiyön auringon alla.

Eckhoff muistutti, että maailmanlaajuisten vertailuiden mukaan myös energian hinta on edullisinta Pohjoismaissa, ja datakeskuspalveluihin liittyvä osaaminen on niissä huipputasoa.

Hiilijalanjälki pieneksi – Vihreä palveluntarjoaja auttaa saavuttamaan päästötavoitteet

Hiilijalanjäljestä on useille yrityksille tullut yksi liiketoiminnan kriittisistä tekijöistä. Yritykset pyrkivät kasvavassa määrin valitsemaan toimittajia, jotka tarjoavat mahdollisimman vihreitä ratkaisuja. Ne pystyvät näin parantamaan omaa sijoitustaan erilaisissa kestävää kehitystä mittaavissa vertailuissa. Kun datan määrä lähitulevaisuudessa räjähtää käsiin muun muassa IoT:n ja virtuaali- sekä laajennettuun todellisuuteen pohjautuvien ratkaisuiden myötä, datakeskuspalveluiden toimittajan valitseminen on yrityksille kaikkea muuta kuin yhdentekevä päätös.

”Yksi pitkän Telia-urani mielenkiintoisimmista tehtävistä on ollut valita rakenteilla olevalle datakeskuksellemme sen sijaintipaikka”, kertoi Telian Development Manager Ville Toivanen. ”Datakeskuksen sijaintia pohdittaessa tulisi listata kriittisiä tekijöitä, joista energia on yksi tärkeimmistä.”

”Sähkön saatavuus ja sähköverkon luotettavuus ovat tietysti isossa roolissa – eihän datakeskus voi edes toimia, jos sähköä ei ole saatavilla. Mutta tärkeää olisi listata myös asioita, jotka tulevat korostumaan isosti tulevaisuudessa. Uskon vahvasti, että viiden vuoden sisällä lämmön talteenotto on yksi kriittisimmistä tekijöistä johtuen EU:n päästötavoitteista”, Toivanen painotti.


Keväällä 2018 valmistuvassa Telia Helsinki Data Centerissä jäähdytyksen tuottama lämpö otetaan talteen ja toimitetaan kaukolämpöverkkoon. Sillä voidaan lämmittää jopa 20 000 kerrostaloasuntoa. Datakeskuksen suunniteltu kapasiteetti on 24 megawattia ja se on valmistuessaan Pohjoismaiden modernein ja energiatehokkain, kaikille yrityksille avoin datakeskus.

”Sijainnin osalta lämmön talteenotto tarkoittaa samalla sitä, että datakeskus kannattaa rakentaa alueelle, josta löytyy riittävästi kaukolämpöverkon piirissä olevia asiakkaita. Yleensä datakeskuksesta hyötyvät sen palveluita hyödyntävien yritysten lisäksi myös paikalliset yhteisöt ja niiden asukkaat”, Toivanen sanoi. (Artikkeli jatkuu videon alla)

Amerikkalaiset jätit katsovat täysin eri suuntaan kuin Trump


Vaikka Trump aikoo irrottaa maansa Pariisin ilmastosopimuksesta, useat amerikkalaiset yritykset ovat ilmoittaneet, että ne aikovat noudattaa ilmastosopimuksen päästötavoitteita. Yksi näistä yrityksistä on digijättiläinen Google, jonka datakeskusliiketoiminnasta vastaava johtaja Joe Kava osallistui Monacossa paneelikeskusteluun yhdessä Microsoftin sekä Uberin edustajien kanssa. Energia ja ilmastotavoitteet nousivat yhdeksi paneelin puheenaiheista.

Google on kertomansa mukaan ollut hiilineutraali yritys vuodesta 2007 lähtien. Kuluvana vuonna yhtiö tulee saavuttamaan tavoitteensa siitä, että sen globaalissa liiketoiminnassa hyödynnetään sata prosenttisesti uusiutuvia energialähteitä.

Moni yritys ei ole vielä valmis maksamaan ylimääräistä mahdollisimman ekologisesti tuotetuista palveluista ja tuotteista. Mutta myös sellaisia yrityksiä löytyy, joita korkeampi hinta ei haittaa. Nämä yritykset ovat usein oman alansa markkinajohtajia, ja muut seuraavat heidän liikkeitään jälkijunassa.

Uusiutuvilla energialähteillä tuotettu energia on tulossa kustannuksiltaan alaspäin, ja toisaalta moni ympäristöteko saattaa tuoda yrityksille myös kustannussäästöjä. Kyse ei ole siis pelkästään ympäristöstä vaan myös rahasta.

”Esimerkiksi operaattoriliiketoiminnassa ympäristövaikutukset syntyvät pääasiassa energiasta. Toimiala on hyvä esimerkki siitä, että ympäristön huomioiminen pakottaa toimimaan tehokkaammin, mikä tuo mukanaan myös säästöjä”, Toivanen selvitti.

Toivanen esitti vertauksen: ”Pohjimmiltaan kyse on hyvin yksinkertaisista asioista. Jos haluan lukea sanomalehdestä sarjakuvat, miksi tilaisin paperilehden ja kuluttaisin näin kymmeniä kiloja paperia vuodessa, kun voin lukea lehden verkossa ja usein vieläpä maksutta?”

Kirjoitus pohjautuu Datacloud Europe -tapahtuman puheenvuoroihin. Tapahtuma järjestettiin Monacossa 6.-8.6.2017. Telia osallistui tapahtumaan yhdessä Invest in Finlandin sekä sen yhteistyökumppaneiden kanssa.

Datalle on lottovoitto sijoittua Suomeen – Telia Helsinki Data Center tarjoaa kestävään kehitykseen pohjautuvia datakeskuspalveluita kaikille yrityksille. Datakeskus valmistuu keväällä 2018, mutta palveluiden myyminen on jo alkanut.

Kiinnostuitko?

Pinterest
Telia logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Telia kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

It-infrapalvelut
Konesalipalvelut
Palvelin- ja kapasiteettipalvelut
Pilvipalvelut / SaaS

Omat tagit

datakeskuspalvelut
datakeskus
palvelinkapasiteetti
konesalipalvelut
konesalit
kapasiteettipalvelut
pilvipalvelut
hybridi-pilvipalvelut
hybridipilvi
palvelinratkaisut
Telia
konesaliratkaisut
ulkoistettu konesali

Siirry yrityksen profiiliin Telia kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Telia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi plus/premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 2 asiantuntijaa.

Telia - Muita referenssejä

Telia - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia