logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Viekö robotiikka palkanlaskijoiden työpaikat – ja mitä siitä pitäisi ajatella?

BloggausKarkeasti jaoteltuna robotit suorittavat tehtäviä, jotka ovat ihmiselle liian yksinkertaisia, vaarallisia tai likaisia.

Näistä kolmesta varmasti vain ensimmäinen on sellainen, jonka palkanlaskija voi löytää omasta työstään. En väitä, että palkanlaskenta on yksinkertaista, mutta liian monessa yrityksessä työ sisältää edelleen paljon rutiininomaista manuaalista työtä.

Onko robotiikalla sitten annettavaa palkanlaskennan sektorilla, ja mitä se voisi käytännössä olla? Häviävätkö palkanlaskijoiden työt robotiikan myötä, kuten on käynyt monelle toimenkuvalle esimerkiksi teollisuudessa?

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos listasi muutama vuosi sitten 20 uhatuinta ammattia, jotka tulevat heidän arvionsa mukaan häviämään tai muuttumaan seuraavan 10–20 vuoden aikana (linkki Ylen uutiseen asiasta). Palkanlaskijan ammatti löytyy listauksen sijalta 10. Etlan arvion mukaan palkanlaskijan toimenkuva muuttuu tai häviää 97 % todennäköisyydellä.

Miksi näin?Tekninen kehitys ajaa palkanlaskijan tehtävälistaa alas

Tekninen kehitys palkanlaskentaohjelmissa on aiheuttanut sen, että palkanlaskijan työ on nykyään enemmän palkkaprosessin tarkastelua kuin varsinaista laskemista. Nykyaikaiset järjestelmät pystyvät automaattisesti huomioimaan laskennassa poikkeamien aiheuttamat muutokset sekä työaikoihin liittyvät tulkinnat.

Aikaisemmin palkanlaskijan tehtävänä oli tallentaa ohjelmistoihin loma-aikoja, poissaoloja sekä palkka- tai työsuhdemuutoksia. Nykyään järjestelmät hoitavat automaattisesti kaikki näihin liittyvät muutokset – niin datariveinä järjestelmään kuin euroina palkkanauhalle. Kellonaikoihin, tuntimääriin tai viikonpäiviin liittyvät työaikatulkinnat hoituvat niin ikään automaattisesti.

Pian voimme ajastaa palkanlaskennan tehtävät kokonaisuudessaan järjestelmään ilman, että nettopalkkojen laskemiseen tarvitaan ihmisen toimenpiteitä.

Palkanlaskentaohjelmien tekninen kehitys mahdollistaa siis jo nyt sen, että palkanlaskennan rutiininomaisia tallennus- tai tarkastustehtäviä ei enää tarvitse tehdä. Koneen hoitaessa yksinkertaiset tehtävät voidaan kehitystä kutsua myös palkanlaskennan robotiikaksi.

On selvää, että robotiikasta ja automaatiosta saadaan kaikki hyöty irti vain, jos palkanlaskentaan liittyvät tietovirrat on mietitty tarkasti ja jokainen organisaatiossa noudattaa niitä.


Rutiineista vaativaan asiantuntijarooliin

Häviävätkö palkanlaskennan työt sitten todella seuraavan 10–20 vuoden aikana?

Kyllä ja ei.

Todennäköisesti kaikki edellä kuvatut tallennustehtävät häviävät, mutta sen sijaan palkanlaskijoilla olevaa palkanlaskennan, työaikalainsäädännön ja työehtosopimusten tuntemusta tarvitaan jatkossakin.

Työehtosopimukset ja työaikalainsäädäntö tuskin tulevat häviämään Suomesta. Voidaan siis perustellusti sanoa, että palkanlaskijan ammatti tulee jatkossa muuttamaan muotoaan entistä enemmän työsuhdeasiantuntijan rooliin.

Olennainen osa palkanlaskijan työtä tulee olemaan myös palkanlaskentaohjelmistojen ylläpitäminen. Tämä ei tarkoita sitä, että palkanlaskijoiden pitäisi jatkossa olla tietotekniikan osaajia. Ohjelmistot ovat nykyään käyttöliittymästä käsin parametroitavissa, ja näin ohjelmistoa voidaan muokata haluttuun suuntaan pääkäyttäjän toimesta. Tämä tulee mullistamaan erityisesti kunnallisen sektorin toimintatapoja, sillä tähän saakka siellä pääkäyttäjien muokkausmahdollisuudet ovat olleet rajallisia ohjelmistotalojen pitäessä kiinni ohjelmiston pääkäyttäjäoikeuksista.

Oma näkemykseni? Palkanlaskija-nimikkeellä on vain kourallinen työntekijöitä vuonna 2030, eikä tätä kehitystä kannata yrittää keinotekoisesti jarruttaa. Katoavien tehtävien tilalle syntyy uusia, erilaista osaamista vaativia toimenkuvia. Esimerkiksi työsuhdeasiantuntija kuvaa useimman palkanlaskijan toimenkuvaa paremmin jo nyt.

Kirjoittaja on entinen palkanlaskija, nykyinen HRM-järjestelmän tuotepäällikkö Perttu Seppänen.

Pinterest
Accountor HR Solutions Oy

Lisätietoja

Accountor HR Solutions Oy:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
HR

Omat tagit

Mepco HRM
Mepco Palkat
Mepco Rekry
MepcoPro
Mepco Metrics
mepco pro
mepco

Erikoisosaaminen

Integraatiot
Käyttäjähallinta
Maksaminen
Ohjelmistokehitys
Sisällönhallinta

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Valmisohjelmisto
Tuki- ja ylläpitotyö

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Accountor HR Solutions Oy kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Accountor HR Solutions - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi lisäämäsi 2 asiantuntijaa.

Accountor HR Solutions - Muita referenssejä

Accountor HR Solutions - Muita bloggauksia

Siirry Accountor HR Solutions Oy kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Liikennevirtojen analysointi tarjoaa huimia mahdollisuuksia liikennesuunnittelun ja kaupan alan kehittämiseksi.
Mikä on ohjelmistokehityksen hinta? Ohjelmistotalo julkaisi ohjelmistokehityspalveluiden hinnat kotisivuillaan
Duuers kehitti digitaalisen palvelun tarjousten tekemiseen ja koko tarjousprosessin läpivientiin

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia