Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Viekö ohjelmistorobotiikka taloushallinnon työt?

BloggausOlin mukana luennoitsijana RoboCampin vuonna 2021 järjestämässä webinaarisarjassa, joka käsitteli digitalisaation ja robotiikan mahdollisuuksia. Pidin esityksen ohjelmistorobotiikasta pk-yrityksissä.

Luennon lopuksi minulta kysyttiin, miten taloushallinnon ammattilaisen ja kirjanpitäjän toimenkuvat muuttuvat ohjelmistorobotiikan myötä. Väheneekö ihmisten tarve ohjelmistorobotiikan vuoksi ja löytyykö samalle määrälle ihmistekijöitä jatkossakin töitä.

Pohdin mielessäni, oliko kysyjä ehkä huolissaan? Oli taustalla mitä tahansa, kysymykset olivat oivallisia.

Paluu opiskeluaikojen kirjanpitokurssille

Henkilökohtaisesti aihe on minulle äärimmäisen mielenkiintoinen. Vastatakseni kysymykseen minun täytyi palata vuoteen 1999, jolloin kirjaudun sisään Jyväskylän ammattikorkeakouluun tradenomiopiskelijaksi. Olin tuolloin parikymppinen. En kokenut kirjanpitäjän tai taloushallinnon ammattilaisen työtä houkuttelevana. Tuntui, ettei ala ollut arvostettu ja maine imarteleva. Ensimmäisellä kirjanpitokurssilla opettajanikin sanoi masentuneesti: ”Kannattaako näitä enää opiskella, koska kaikki on kuitenkin kohta automatisoitu eikä kirjanpitäjiä tarvita enää yhtään mihinkään”.

Tästä tapahtumasta on nyt 20 vuotta aikaa. Arvattavissa on, ettei opettajan kommentti sulkenut ovea taloushallinnon työn parissa. En nimittäin uskonut (silloinkaan) opettajaani siinä, että hommat loppuisivat. Sen sijaan uteliaisuuteni heräsi; jos paperien plärääminen ja toistuvien yksinkertaisten kirjausten tekeminen vähenisi niin aikaahan jäisi tiedon analysointiin ja ties mihin muuhun! Numerot eivät koskaan valehtele, mutta jonkun täytyy ne tulkata yrittäjälle ja auttaa yrittäjää johtamaan niiden avulla.

Tuolloin ei vielä ohjelmistorobotiikasta tiedetty mitään, mutta näköpiirissä oli jo, että erilaiset ohjelmalliset automaatiot olivat tulossa ja ehkä jopa jonain päivänä sähköisessä muodossa kulkevat osto- ja myyntilaskut. Näiden myötä taloushallinnon asiantuntijan työ olisi muuttumassa mielekkäämpään suuntaan, koska rutiininomaiset tehtävät, kuten tositteiden, tiliotteiden ja ostolaskujen käsittelyt olisivat jäämässä historiaan. Näin minä asian ymmärsin silloin, ja se ei itse asiassa ole muuttunut kahdessa vuosikymmenessä mihinkään!

Taloushallinnon ammattilaiset ovat arvostettuja asiantuntijoita

Puuduttavien rutiinitöiden sijaan taloushallinnon tehtävät rakentuvat nykyään tietojen analysoinnin ja vuorovaikutuksen ympärille. Asiakaskonsultointi ja sparraus ovat keskiössä. Yrityksille taloushallinnon ammattilaiset ovat arvokasta pääomaa. Nämä arvostetut asiantuntijat tuottavat yrityksille suurta lisäarvoa.

Itse olen toiminut taloushallinnon parissa hyvin monimuotoisissa tehtävissä noin 20 vuotta ja on helppo todeta, että työ on nykyisin paljon mukavampaa. Tehtävät ovat muuttuneet: ensin automatisointiohjelmistojen avulla ja nyt viime vuosina on hyödynnetty ohjelmistorobotiikkaa. 

Mutta ohjelmistorobotiikka ei ole suinkaan vähentänyt hommia. Robottien avulla voin esimerkiksi hallita kerralla laajempia tehtäväkokonaisuuksia. Työ on motivoivampaa, koska saan käyttää sen tekemisessä älyäkin.

Ohjelmistorobotiikka houkuttelemaan työvoimaa

Palataan lopuksi RoboCampin webinaariin ja vuoteen 2021. Minulle esitettiin mainio jatkokysymys: uskonko, että alalla toimivien työntekijöiden osaaminen on pysynyt muutoksen mukana.

Mielestäni tilanne on vastaavanlainen kaikilla muillakin toimialoilla. Maailma muuttuu ja toimenkuvat sen mukana. Näin on tapahtunut aina, emmekä voi mitenkään jarruttaa kehitystä tulevaisuudessakaan. On yksilöllistä, miten muutos koetaan. Lisäopiskelua ja koulutusta tarvitaan alasta riippumatta. Toisilta se vaatii enemmän ja toisilta vähemmän.

Nykyisin on kuitenkin arkipäivää, että ihmistyön rinnalla käytetään myös RPA-automaatiota. Työantajanäkökulmasta se on jopa yksi vetovoimatekijöistä. Rutiinityöt eivät edelleenkään houkuttele.

Ammattitaito ei katoa

Tulevaisuudessa tietotyöläisiltä vaaditaan yhä enemmän ymmärrystä siitä, mitkä rutiininomaiset prosessit soveltuvat automatisoitaviksi. Uusia robotisoitavia prosesseja suunnitellaan nykyistä itsenäisemmin ja olemassa olevien robottien, digikollegoiden, työtä sekä ohjataan että seurataan.

Taloushallinnon ammattitaito ja sen vaativuus ei kuitenkaan katoa mihinkään. Edelleen kirjanpitäjän täytyy ymmärtää miten tulos ja tase käyttäytyvät keskenään ja mitä luvut tarkoittavat.

Ajattelen välillä tuota RoboCampin webinaarin kysyjää. Jos kysymys kumpusi huolesta käsin, haluan vakuuttaa, että mitään hätää ei ole. Asioilla on tapana järjestyä.

Katso myös webinaari: Ohjelmistorobotiikka taloushallinnossa

Huomasithan käynnissä olevat webinaarimme? Ohjelmistorobotiikka taloushallinnossa -webinaarissa käydään esimerkiksi läpi sitä, mihin ohjelmistorobotiikkaa voi taloushallinnossa ja tilitoimistoissa käyttää.

Kilpailuetua ohjelmistorobotiikalla perehdyttää sinut yleisemmällä tasolla ohjelmistorobotiikkaan.

Webinaarit on automatisoitu, joten voit itse päättää milloin osallistut. Kysymyksiisi vastataan webinaarin chatissa arkisin klo 9-16. Muina aikoina saat vastaukset puhelimitse tai meilitse.

Lue lisää ja ilmoittaudu webinaareihin tätä kautta.

Julkaistu: kesäk. 03, 2022 | Kategoria: Ohjelmistorobotiikka ja taloushallinto

Blogin kirjoittaja John Alander kertoo:

"Kukaan ei hakkaa viikatteella enää peltoa tai kaiva lapiolla salaojaa. Mutta silti, edelleen joka päivä fiksut, koulutetut ihmiset naputtavat turruttavaa hommaa tietokoneella, jossa ei ihmisen älyä tarvita ollenkaan.

Intohimonani on vapauttaa koko maailma näistä puuduttavista rutiinitöistä. Tätä maailmanvalloitusta toteutamme yhdessä Rajobitin huipputiimin kanssa. Itse toimin Rajobitin johtoportaassa yhtiökumppanina. Vastaan myös yrityksen taloudesta."

Pinterest
Rajobit Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Rajobit kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto
Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Ohjelmistorobotiikka

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
Hotelli, matkailu ja ravitsemus
IT
Julkishallinto
Järjestöt ja yhdistykset
Kauppa
Terveys- ja sosiaalipalvelut
Valmistava teollisuus

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö
Vuokratyövoima

Siirry yrityksen profiiliin Rajobit kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Rajobit - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Rajobit - Muita referenssejä

Rajobit - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia