Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Työvoimapula pahenee

BloggausTalotekniikka-alan työvoimapula pahenee kiihtyvällä tahdilla. Koko toimialaa uhkaa taantuma, ellei ongelmia saada ratkaistua.

”Koskaan aiemmin alalla ei ole ollut näin suurta pulaa osaavista asentajista”, kirjoitti Talotekniikka-lehti. Erityisesti ongelmat kohdistuvat LVI-alaan, vaikka sähköpuolella tilanne on lähes yhtä huono.

Erityisen kiusalliseksi asian tekee se, että tilanne on ollut huono jo yli kymmenen vuotta. Osaajapulaa on yritetty paikata milloin virolaisilla, milloin mistä tahansa kotoisin olevilla ammattilaisilla, mutta varsinaista ratkaisua ongelmaan ei ole löydetty. Ulkomaisen työvoima käyttöä rajoittavat jäykät oleskelu- ja työlupasäädökset sekä osaltaan suomalainen työehtosopimusten viidakko, jonka syheröt eivät millään lailla helpota ulkomaalaisten työllistymistä Suomeen.

Ja lopulta pandemian tuomat liikkumisrajoituksen olivat viimeinen naula arkkuun. Tilanne on absurdi, sillä sekä uudis- että korjausrakentamisen puolella tarvittaisiin juuri nyt valtavasti lisää tekijöitä.

Kokonaan oma lukunsa on huolto- ja ylläpitotoiminnan kasvu kaikissa kiinteistöryhmissä ja erityisesti uudiskohteissa, joissa älykkäät talotekniset järjestelmät keskustelevat toistensa kanssa. Sillä vaikka kattavat, virheistä raportoivat automaatiojärjestelmät vähentävät ennakoivan huoltotoiminnan määrää, ne kasvattavat osaajien tarvetta järjestelmäylläpidon puolella.

Joten mistä löytyvät ratkaisut? Yhtä vastausta on mahdoton löytää. Olemme jo aiemmin kirjoittaneet, että parempi etätöiden hallinta ja hyödyntäminen poistaisi osan ongelmista. Ja vaikkapa juuri automaatiojärjestelmien seuranta ja ylläpito on mahdollista hoitaakin näin. Mutta valtava määrä työtä on tehtävä kentällä ja paikan päällä.

Nopein tapa korjata tilannetta on varmistaa, että projektinohjausjärjestelmä maksimoi käytettävän työvoiman käyttöasteen ja poistaa hukan resurssivarauksista.Toisen vaiheen korjauksia ovat toimenpiteet, joilla järjettömät esteet ulkomaisen työvoiman käytöstä poistetaan. Kolmanneksi koko toimialalle tarvitaan uusia osaajia tehokkaamman koulutuksen kautta, mutta tämä on hitain reitti.

Juuri nyt nopeus on valttia.

Pinterest
Oy Mercus Software Ltd logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Oy Mercus Software kotisivut

Siirry yrityksen profiiliin Oy Mercus Software kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Oy Mercus Software - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 1 asiantuntijaa.

Oy Mercus Software - Muita referenssejä

Oy Mercus Software - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia