Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Tunteet kuuluvat niin viheriölle kuin järjestelmäprojekteihinkin

BloggausSuuria onnistumisia ja karvaita pettymyksiä. Tunteet ovat osa meidän kaikkien elämää, mutta erityisen tuttuja ne ovat golfharrastajille ja järjestelmäprojektien parissa työskenteleville. Sen tietää Efiman projektitoimiston vetäjä ja intohimoinen golfharrastaja Tero Javanainen, joka on saanut elää tunteiden vuoristorataa niin golfviheriöllä kuin järjestelmäprojekteissakin. Tero tietää myös sen, että sillä, miten näitä tunteita käsitellään, on suuri vaikutus lopputulokseen.

Kesä on täällä, ja sen myötä golfkausi. Aloitus venyi jostain syystä vähän pidemmälle tänä vuonna, mutta avasin golfkauden muutama viikko sitten helatorstaina upeassa kesäsäässä. Ykkösväylän tiiboksiin astellessa vähän jännitti, ja pohdin, että mitäköhän tästäkin tulee reilun puolen vuoden tauon jälkeen. Avauslyönti väylälle, lähestymislyönti greenille, kaksi puttia ja helppo par korttiin. Hyvinhän tämä lähti liikkeelle, lihasmuisti näyttää toimivan.

Myös tietojärjestelmäprojekteissa on välillä otettava uusia lähtöjä tauon jälkeen. Niin käyttöönotettava tuote kuin projektimallitkin ovat kuitenkin saattaneet muuttua tauon aikana. Tärkeää on, että asioita tehdään yhä ”lihasmuistista” eli toistetaan aikaisemmin opittuja parhaita käytäntöjä, mutta samalla opetellaan harkiten myös uusia.

On hyvä muistaa, että tietojärjestelmäprojektiakin tehdessä kaikkeen tekemiseen liittyy aina ihminen.

Asia ei kuitenkaan ole aivan yhtä yksiselitteinen, kuin miltä sain sen juuri kuulostamaan. On hyvä muistaa, että tietojärjestelmäprojektiakin tehdessä kaikkeen tekemiseen liittyy aina ihminen. Ja siten myös muutos. Ja muutosvastarinta.

Golfkauteni lähti siis hyvin käyntiin, tein heti tutulle kentälle oman kenttäennätykseni. Fiilis oli kierroksen jälkeen loistava. Tästä on tulossa hieno golfkausi, paras ikinä!

Myös tietojärjestelmäprojekteissa alku on usein vastaavanlainen. Kaikki tuntuu sujuvan mainiosti, ja alkuinnostuksessa asiat etenevät jopa paremmin kuin on suunniteltu.

Pari päivää myöhemmin pelasin samalla kentällä toisen kierroksen. Tulin kentälle hyvin itsevarmana edellisen kierroksen onnistumisen jälkeen. Olosuhteet olivat lähes samanlaiset, ehkä vähän tuulisemmat ja viileämmät. Lähdin heti avauslyönnistä lähtien hakemaan huipputulosta. Mutta tällä kertaa peli ei kulkenutkaan. Mitä pitemmälle kierros eteni, sitä syvemmälle epätoivoon vaivuin. Tästä ei tule tänään yhtään mitään.

Yhtä lailla tietojärjestelmäprojektia johtaessa on syytä varautua isoonkin pudotukseen mielialassa. Alun innostus vaihtuu helposti epätoivoon, kun edessä oleva työmäärä avautuu syvällisemmin eteen.

Projektin sujuvoittamiseksi muutosjohtajan on erittäin tärkeää tunnistaa oman organisaationsa kypsyys ottaa muutos vastaan. Yhdessä muutosjohtamisen viitekehyksistä, PROSCI:ssa, organisaation muutoskypsyydelle tunnistetaan viisi askelta:

  1. Tietoisuus muutoksesta
  2. Halu ottaa muutos vastaan
  3. Tieto siitä, miten muuttua
  4. Kyvykkyys toteuttaa muutos
  5. Muutoksen vahvistaminen

Jokainen organisaation jäsen käy läpi nämä muutoskypsyyden askeleet – kukin omalla tahdillaan. Tärkeintä on johtaa muutosta siten, että jokainen pääsee loppujen lopuksi viimeiselle askelmalle. Muuten on erittäin suuri riski, että muutos ei jää pysyväksi. Viestintä ja muu kommunikaatio ovat tämän tavoitteen lunastamisessa avainasemassa, jokaisella mallin askelmalla.

No, miten sillä kauden toisella kierroksella sitten kävi? Löin 25 lyöntiä enemmän kuin ensimmäisellä kerralla, mutta opin jälleen lisää golfista ja ennen kaikkea itsestäni. Seuraavalla kierroksella hyökkään jälleen kenttäennätykseni kimppuun, ehkä kuitenkin astetta nöyrempänä tämän erittäin vaikean lajin edessä.

Yhtä lailla tärkeää on säilyttää nöyryys järjestelmäprojekteissakin. Vastoinkäymisiä matkalla tulee väistämättäkin vastaan, ja se on meistä projektiryhmäläisistä kiinni, miten niistä selviydytään. Muutosjohtamisen osuutta osana tietojärjestelmäprojektia ei voi silti kylliksi korostaa. Muutos lähtee ihmisistä, ja siksi ihmisten johtamiseen tulee panostaa.

Tiesitkö, että osana Efiman palveluja voit saada myös tukea muutosjohtamiseen sertifioitujen PROSCI-ammattilaisten avulla? Ota yhteyttä, mikäli aihe kiinnostaa.

Kirjoittaja

Tero Javanainen

Senior Project Manager

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Efiman sivuilla.

Pinterest
Efima Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Efima kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Toiminnanohjaus ERP

Omat tagit

muutosjohtaminen
järjestelmäprojekti

Siirry yrityksen profiiliin Efima kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Efima - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Efima - Muita referenssejä

Efima - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia