logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Tuhat lammasta kytketään verkkoon Telian ainutlaatuisessa IoT-pilotissa

ReferenssiPuhtaanvalkoiset lampaat hyppivät vehreässä tunturimaisemassa. Kellot kilkattavat tauotta, ja ”mää”- ja ”bää”-äänet kaikuvat maaseudun hiljaisuudessa. Välillä lampaita saattaa kadota laumasta – ne voivat esimerkiksi talvella juuttua lumeen. Lampaankasvattaja Bjørn Høyland kertoo, että kadonneita lampaita etsitään niin kauan, että ne löydetään.

”Yleensä liikumme 10-12 hengen porukassa kokoamassa lampaita yhteen. 90 prosenttia lampaista löytyy helposti, mutta 10 prosenttia on sellaisia, että joudumme tekemään töitä niiden löytämiseksi”, Høyland selittää. ”Pahinta on, jos lammas esimerkiksi jumiutuu lumihankeen eikä pysty liikkumaan. Me välitämme eläimistä emmekä halua, että ne joutuvat kärsimään.”

Ainutlaatuinen pilotti pyrkii parantamaan eläinten hyvinvointia. Telia ja startup-yritys Nortrace ovat Norjassa kytkeneet tuhat kesälaitumilla ilakoivaa lammasta nettiin NB-IoT-teknologiaa hyödyntäen. IoT-tekniikan avulla kasvattajat voivat muun muassa tarkkailla eläinten sijaintia. NB-IoT eli Narrowband IoT on kustannustehokas teknologia, jota on mahdollista käyttää sekä ulko- että sisätiloissa. Sitä voidaan hyödyntää erityisesti patterilla toimivissa esineissä ja sellaisissa kohteissa, jotka lähettävät dataa, kuten sijaintitietoa, epäsäännöllisesti. (Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

Hanke, jolle on aidosti kysyntää

NB-IoT-teknologiaa voidaan käyttää melkeinpä missä tahansa liikkuvassa kohteessa, oli kyseessä sitten eläin, laiva, kontti tai vaikkapa ajoneuvo.

”Tämä pilotti on hyvä esimerkki siitä, miten uutta teknologiaa ja Internet of Things -ratkaisua hyödynnetään todelliseen tarpeeseen pohjautuen”, Telia Norwayn yritysliiketoiminnasta vastaava johtaja Jon Christian Hillestad sanoo. ”Pilotti on varsin laajamittainen, ja saamme myös arvokasta käyttökokemusta siitä, miten tämä teknologia toimii käytännössä ja miten sitä voidaan soveltaa muihin käyttötarkoituksiin.”

Kasvattaja Høyland painottaa, että kaikki tilan lampaat tulee varustaa älypannalla. Muutoin hankkeessa ei ole järkeä. Kustannustehokkuutensa puolesta NB-IoT soveltuu erityisen hyvin nimenomaan tämän tyyppiseen käyttöön, jossa antureita tarvitaan isoja määriä.

Telian ja Nortracen tuhannen lampaan NB-IoT-hanke on globaalissa mittakaavassa suurin laatuaan. Kaikki pannat on varustettu Telian SIM-korteilla, jotka välittävät dataa kasvattajien matkapuhelimiin. Kasvattaja saa puhelimeensa hälytyksen, mikäli lammas on esimerkiksi jäänyt jumiin. Eläimen paikannus onnistuu metrin tarkkuudella, ja Høyland rientää tarvittaessa apuun. Yksikään eläin ei saa jäädä pulaan.

Lue lisää Telian IoT-ratkaisuista

Pinterest
Referenssin infoboxi
Telia

Tiedot

Tilaaja: Maatalous
Ajankohta: 2017 -

Lisätietoja

Telia:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

IoT
Internet of Things
esineiden internet
maatalous
asioiden internet
Telia

Erikoisosaaminen

IoT

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Telia kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Telia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Telia - Muita referenssejä

Telia - Muita bloggauksia

Siirry Telia kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Drone-olympialaiset järjestetään syyskuussa Suomessa
Top 6 internet-trendit 2019 by Mary Meeker
Digiarvoa 2019-kilpailussa etsitään ideoita Suomen digitaalisen tulevaisuuden rakentamiseksi

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia