logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Toiminnanohjausratkaisu aikataulussa ja budjetissa

Bloggaus

Olen viimeisen 25 vuoden aikana nähnyt noin 100 toiminnanohjauksen uudistusta. Niistä noin 60 % on mennyt aikataulussaan ja budjetissaan läpi. Olen tähän kirjoitukseen koostanut näitä yhdistäviä tekijöitä sekä viimeaikaisia havaintoja pilvestä toteutettaviin toiminnanohjauksen kokonaisuuksiin. Jäljessä mainittuja on yrityksemme toteutuksista viimeisen kahden vuoden ajalta yli 95 %. Ne muodostavat myös toteumaltaan suunniteltua vastaavasta osuudesta yli 90%.

Mikä siis pilvierpeissä on niin ainutlaatuista, että ne vaikuttavat turvallisilta asiakkaille?

Suunnittelu vs. ylisuunnittelu


Jos päätös investoinnista tehdään viikolla yksi ja suunnittelu on tavoitteena tehdä viikoilla 2-8, voi toteutus usein – käyttöönottomenetelmästä tosin riippuen – alkaa vasta tämän jälkeen. Jos suunnittelua jatketaan, viivästyy toteutuksen aikataulu. Kuulostaa varsin simppeliltä ja ennen kaikkea loogiselta, mutta tämä tuntuu jatkuvasti olevan yksi keskeisimmistä aikataulutavoitteen toteutumisen kannalta realisoituvista haasteista. Tulee kyetä erottamaan olennainen ja tärkeä niistä kaikista mahdollisuuksista, joita alati kehittyvä toiminnallisuus tarjoaa. FUB on yleisesti hyväksi havaittu termi, joka tulee sanoista Features, Use, Benefits. Kun ollaan varmoja siitä, että kyseistä toiminnallisuutta tullaan oikeasti ja laaja-alaisesti käyttämään ja se tuottaa organisaatiolle ja käyttäjälle mitattavaa hyötyä, kannattaa se suunnitella toteutettavaksi. Haaveiden tynnyri on loputon. Tarvitaan rohkeutta, ohjausta, johtamista ja päätöksiä.

Korvausinvestointi vs. uuden mahdollistaja


Jos olemassa oleva toiminnanohjausratkaisu on vanhentumassa ja paine korvausinvestointiin syntyy teknologian tuen päättymisestä, saattaa syntyä ajatus korvata olemassa oleva ratkaisu vastaavalla uudella. Nykyaikaiset pilvierpit mahdollistavat prosessien uudistamista ja jopa kokonaan uusia palveluita. Tämä näkökulma kannattaa huomioida investointisuunnittelussa ja takaisinmaksun arvioinnissa vaikuttaen sekä tavoitteeseen, budjettiin että aikatauluun. Onnistunut erp-hanke toimiikin hyvin kiinteänä ja saumattomana osana organisaation uuden strategian jalkautusta.

Toimittajan resurssit vs. asiakkaan resurssit


Me toimittajat syyllistymme usein siihen, että asiakkaan toivomuksesta arvioimme asiakkaan käyttämän ajan epärealistisesti ja alakanttiin. Nyrkkisääntö on, että asiakkaan tulee varata hankkeeseensa yhtä paljon aikaa toimittajan kanssa. Ketterissä menetelmissä usein jopa enemmän.

Mikäli toimittaja kertoo toteuttavansa ratkaisunsa kuudessa kuukaudessa ja 120 henkilötyöpäivässä, tulee asiakkaan resursoida omaa henkilöstöään vastaavasti 20 henkilötyöpäivää / kuukausi. Tämä tasaisen vauhdin taulukko edellyttää asiakkaan yhtä kokopäiväistä hankkeen omistajaa tai kahta puolipäiväistä tai neljää sellaista, jotka tekevät viikon kuukaudessa tai… Keskeistä on yhdessä nähdä käyttöönoton vaatimukset henkilö- ja viikkotasoilla sekä seurata toteumaa ja ohjata tasoilla:

  • suunniteltu
  • toteutunut
  • valmiusaste

Käyttöönotto ja kehitys


Vanhakantaisissa erpeissä piti vesiputousmallin mukaisesti ensin määritellä ja sitten toteuttaa. Toteutus valmistui usein niin myöhään, että yrityksen toiminnan muuttuessa määrittely ei enää vastannut toimintaa. Tämä johti muutoksenhallinnan kierteeseen ja usein myös valitun erpin kyvyttömyyteen vastata muutosten huutoon. Nykyaikaisissa pilvierpeissä keskeisiä etuja ovat mm. versiolukottomuus, toimittajariippumattomuus ja lisäkomponenttien saatavuus päämiehen ekosysteemistä. Versiolukottomuus syntyy ohjelmistosta vastaavan päämiehen jatkuvasta kehitystyöstä, joka näkyy säännöllisinä pilvipäivityksinä.

Lue tästä koko Arto Ignatiuksen blogi



Pinterest
Accountor Enterprise Solutions Oy

Lisätietoja

Accountor Enterprise Solutions Oy:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Asiakaspalvelu
Projektinhallinta
Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Integraatiot
Ketterät menetelmät
Pilvipalvelut / SaaS
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen

Teknologia

Oracle

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
Hotelli, matkailu ja ravitsemus
IT
Julkishallinto
Järjestöt ja yhdistykset
Kauppa
Kiinteistöala
Koulutusala
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Media
Pankki ja vakuutus
Prosessiteollisuus
Raaka-aineet ja energia
Rakentaminen
Telekommunikaatio
Terveys- ja sosiaalipalvelut
Urheilu, viihde ja virkistys
Valmistava teollisuus

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö
Valmisohjelmisto

Omat tagit

toiminnanohjausjärjestelmä
toiminnanohjausjärjestelmän uudistaminen
toiminnanohjausjärjestelmät
Projektinhallinta ja -johtaminen
NetSuite
Oracle NetSuite

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Accountor Enterprise Solutions Oy kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Accountor Enterprise Solutions - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Accountor Enterprise Solutions - Muita referenssejä

Accountor Enterprise Solutions - Muita julkaisuja

Siirry Accountor Enterprise Solutions Oy kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Dataohjattu markkinointi tuo B2B-markkinoinnin liiketoiminnan ytimeen
3d-räiskintä, sähkötupakka, ja kiinteistövälittäjät korvaava palvelu keräsivät suurimmat rahoituskierrokset 2018
eCraft rakentaa Suomen suurimman Microsoft Dynamics-osaamiskeskittymän ostamalla EVRYn Dynamics-liiketoiminnan

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia