Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Tiedolla johtaminen reaaliajassa ei ole turhaa, vaan välttämättömyys

Bloggaus

Kilpailukykyisessä liiketoiminnassa yhä nopeampi pääsy reaaliaikaiseen tietoon on elinehto. Tuttu ja turvallinen 70-luvun tapaan tehty perustietovarasto ei välttämättä tarjoa liiketoiminnalle mahdollisuutta reagoida tarpeeksi nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Mitä jos kilpailijasi pystyy hyödyntämään dataa nopeammin kuin sinä?

Vaikka tietovarastoja on rakennettu jo kymmeniä vuosia, moni yritys ei vieläkään hyödynnä tietovarastonsa koko potentiaalia ja sen luomia mahdollisuuksia eri liiketoiminnan funktioille. Johto ja IT tuudittautuu nykyiseen tilanteeseen, jossa päivitetty data on käytettävissä kerran päivässä. Miksi tyytyä vähään, kun uusi tapa on helposti otettavissa käyttöön?

Reaaliaikaisessa Tiedolla johtamisessa (Event based BI) on ajatuksena, että tieto liikkuu mahdollisimman nopeasti lähdejärjestelmistä tietovarastoon ja sieltä liiketoiminnan hyödynnettäväksi analytiikkatyökaluihin, raportointiin sekä talouden suunnittelujärjestelmiin. Tiedon tarvitsijat/hyödyntäjät näkevät aina viimeisimmän tilanteen ja voivat reagoida poikkeamiin nopeammin.

Miten perinteistä tietovarastointia tehdään tänään?

Perinteisessä mallissa lähdejärjestelmien data päivittyy liiketoimintojen hyödynnettäväksi tyypillisesti kerran tai kaksi päivässä ns. massalatausten kautta, mikä on nykypäivänä verrattain verkkainen päivitystahti. Hitaasti päivittyvä data on datan hyödyntäjän näkökulmasta haastavaa, koska päivitysten välissä syntyy aukkoja tilanteen seurantaan, jolloin myös ongelmiin reagointi on hitaampaa. Esimerkiksi tuotannon operatiivisista prosesseista ei edellä kuvatun tilanteen aikana saada reaaliaikaista tietoa pullonkaulojen, laatu- ja kannattavuuden ongelmien tunnistamiseksi. Tai esimerkiksi varastosaldot verkkokaupassa näyttävät, että tavaraa on, vaikka ne ovat loppu.

Kuva 1: Perinteinen tapa toteuttaa tietovarasto

Uusi tapa toteuttaa reaaliaikaista tiedolla johtamista

Uudessa ajatusmaailmassa pointtina on se, että uudentyyppiset tietolähteet, kuten click stream, sosiaalinen media, geolokaatio, kuva/video/ääni, APIt, lokitiedostot, koneiden ja sensoreiden tuottama data siirtyy reaaliaikaisesti tietovarastoon bulkkilatausten lisäksi streaming teknologian avulla. Eli data on lähes välittömästi liiketoiminnan käytössä.

Kuva 2: Uusi tapa toteuttaa tietovarasto

Isoja muutoksia ajatteluun tarvitaan

VANHA MALLI: Dataa ei tarvita reaaliaikaisesti, näin on ennenkin pärjätty

UUSI MALLI: Tunnistetaan ne liiketoiminnan osa-alueet, joissa reaaliaikainen tieto tehostaa toimintaa ja luo kilpailukykyä

VANHA MALLI: Batch/bulk datan siirto tehdään muutaman kerran päivässä, jolloin tietovaraston ’aikaikkuna’ muodostuu ongelmaksi. On useampia maita ja enemmän käyttäjiä, jotka tarvitsevat dataa samaan aikaan. Bulkkilataus vie liikaa aikaa (osalle käyttäjistä datan käyttö estyy latauksen takia, esim aikavyöhyke)

UUSI MALLI: Tietovarasto suunnitellaan alun perin ketteräksi ja nopeasti päivittyväksi (data on minuuttien tai sekuntien sisällä käytettävissä siellä, missä lähdejärjestelmien dataa tarvitaan, optimoituna raportoinnin, analytiikan ja visualisoinnin käyttöön

VANHA MALLI: Tietovaraston mallintaminen ja prosessien rakentaminen on tiukasti säänneltyä ja erittäin raskasta muuttaa

UUSI MALLI: Luodaan vanhan tietovarastoprosessin rinnalle/korvaajaksi joustavampi ja ketterämpi tapa hyödyntää tietoa käyttäen moderneja teknologioita, sekä keskittyen pienempiin kokonaisuuksiin ja iteratiiviseen kehitykseen.

Minkälaiset yritykset hyötyvät reaaliaikaisesta tiedolla johtamisesta?

Parhaiten reaaliaikaisesta tiedolla johtamisesta hyötyvät digitaalisen liiketoiminnan hyödyntäjät. Eli kaikki, joita kiinnostaa nopeampi pääsy tietoon ja sitä kautta liiketoimintaedun saaminen.

Esimerkkeinä mainittakoon

  • Verkkokaupat: digitaalinen kaupankäynti nojaa datan käsittelyyn nopealla syklillä. Tietoa tarvitaan siitä, miten verkkokaupan varastosaldot elävät, eli onko viiveitä toimituksissa, onko tuote myyty loppuun ja näkyykö tuo tieto asiakkaalle, joka tekee tilaustaan reaaliaikaisesti? Toinen verkkokaupoille tyypillinen reaaliaikaisen datan hyödyntämisen use case on next-best-offer, jonka avulla pyritään tarjoamaan asiakkaalle parhaat ja relevanteimmat tarjoukset asiakkaan verkkokaupan käynnin aikana.
  • Teollisuus ja tuotanto: Tuotantoprosessien seuranta reaaliaikaisen datan pohjalta mahdollistaa paremman ymmärryksen prosessin mahdollisista tehokuuteen liittyvistä pullonkauloista. Teollisuudessa on myös tärkeää tehdä oikea-aikaisia huoltotoimenpiteitä, jonka ehdoton edellytys on reaaliaikainen data.
  • Logistiikka: Tiedätkö missä tavara liikkuu ja onko toimitusketjusi optimoitu reitti- ja kustannusmielessä? Reaaliaikainen data mahdollistaa toimitusketjujen seurannan ja nopean reagoinnin mahdollisiin toimitusongelmiin, joka voi viimekädessä olla paras kilpailuvalttisi.

Miten liikkeelle?

Tietovarastoautomaatiossa, josta nyt paljon puhutaan, tulisi ottaa huomioon myös tiedon integraatio nopeus. Kun tällaista ketterää tietovarastoa rakennetaan, sitä ei kannata perustaa perinteiseen bulkki-lataus-malliin, vaan suoraan rakentaa se reaaliaikaiseksi. Jos yritykselläsi on nyt perinteinen tietovarasto, siihen voidaan rakentaa reaaliaikaisuus päälle.

IT:lle reaaliaikainen tietovarasto on varma tapa saada data infrastruktuuri ja ‑hallinta elämään pitkälle tulevaisuuteen, koska tietovarastoa ei tällöin tarvitse tehdä 3–5v kuluttua uudestaan, vaan skaalaat sitä tarpeesi mukaan. Hinnaltaan reaaliaikaisen tietovaraston toteutus ei isosti eroa perinteisen tietovarastoprojektin hinnoista, kunhan nojataan pilvikomponentteihin tietovaraston toteutuksessa.

Invencolla on vankkaa osaamista esim. Azure-komponenttien hyödyntämisessä Streaming-ratkaisun toteuttamiseksi. Invencon oman tuotteen Simpleanin avulla voit myös toteuttaa datan reaaliaikaisen siirron eri lähdejärjestelmistä esim. tuotannon käyttöön.

Reaaliaikainen BI/Event Based BI ‑palvelu on saatavilla kevään aikana Invencolta ‘Dataa ja Raportointia palveluna’ konseptin kautta.

 

Ota yhteyttä, niin saat maksuttoman arvion yrityksesi reaaliaikaisen tiedolla johtamisen mallista!

Mika Rehn

Johtaja, Microsoft-liiketoiminta

mika.rehn@invenco.fi

puh. 040–580 5481

Pinterest
Invenco Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Invenco kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi
Taloushallinto

Erikoisosaaminen

Analytiikka

Teknologia

Azure
Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

reaaliaikainen tietovarasto

Siirry yrityksen profiiliin Invenco kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Invenco - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Invenco - Muita referenssejä

Invenco - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia