Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Tekoäly hypestä käytäntöön

Bloggaus

Tekoäly on ollut viime aikoina kaikkien huulilla yhtenä suurena tulevaisuuden trendinä. Kaikki tuntuvat puhuvan siitä, miten tekoäly tulee ja muuttaa kaiken. Ennustuksien mukaan tekoäly tulee automatisoimaan monia tehtäviä, mutta myös luomaan uusia mahdollisuuksia.

Mukana tuntuu olevan paljon hypeä, mutta vain vähän käytännön konkretiaa. Tämän blogitekstin tarkoituksena on esitellä tekoälyä ymmärrettävällä tavalla, sekä selvittää lukijalle, miten tekoälyä voitaisiin hyödyntää käytännössä. Tämä blogi pohjautuu allekirjoittajan diplomi-insinöörin opintoihin liittyvään opinnäytetyöhön ”Konenäön hyödyntäminen tilan valvonnassa”. Opinnäytetyö on hyväksytty Oulun Yliopistossa.

Tekoäly on jo läsnä yhteiskunnassamme, vaikka se onkin hieman piilossa. Tekoälyä on internetin hakukoneiden ja erilaisten sisällönsuosittelualgoritmien taustalla. Algoritmit päättävät, mitä sosiaalisen median sisältöä näemme ja ne mm. suosittelevat katsomishistorian perusteella Netflix- tai Youtube-sisältöä sen mukaan, mitä olemme aikaisemmin katsoneet.

Invencon rakentama tekoälymalli toimii luokittelijana

Yllä olevat esimerkit tekoälyn hyödyntämisestä ovat aika korkealla tasolla, eivätkä aukaise sitä, mitä se tekoäly oikeasti on. Invenco on päässyt tutkimaan tekoälyn hyödyntämistä käytännössä ja rakentamamme tekoälymallin avulla voisi hieman aukaista tekoälyn todellista toimintaperiaatetta.

Tekoäly on ohjelmisto, joka on opetettu toimimaan halutulla tavalla. Tätä opetettua ohjelmistoa kutsutaan usein ”malliksi”. Tätä tekoälymallia voi käyttää haluttuun käyttötarkoitukseen.

Invencon rakentama tekoälymalli toimii luokittelijana. Luokittelu on yksi konkreettinen ongelma, johon tekoälyä voidaan suoraan hyödyntää. Luokittelun avulla voidaan luokitella asioita eri luokkiin. Onko kuvassa kissa vai koira, onko sähköpostiviesti roskapostia vai ei jne. Edellä mainituissa esimerkeissä luokkia on vain kaksi, mutta luokkia voi olla myös paljon enemmänkin.

Invencon rakentama tekoälymalli pyrkii luokittelemaan pdf-laskuilta löytyviä rivejä sen perustella, minkä tyyppinen rivi on kyseessä. Erilaisia luokkia voi olla esimerkiksi osoiterivi, maksurivi, summarivi, viitenumerorivi jne. Vaikka ongelma kuullostaa aika trivaalilta Suomessa niin käytännössä toimivan ratkaisun rakentamien monikulttuurisessa ja kansainvälisessä organisaatiossa on haastavaa, kun laskumalleja yms. on todella useita.

Mitä tekoälyn rakentamiseen tarvitaan?

Pdf-laskujen analysointi tekoälyn avulla on osoittautunut todellisuudessa yllättävän haasteelliseksi ongelmaksi, mutta sen avulla saatiin arvokasta kokemusta tekoälymallien rakentamisesta.

Mitä tekoälyn rakentamiseen sitten tarvitaan? Avainasemassa on opetusdata. Tekoälyä opetetaan datan avulla, jossa on esimerkkitapauksia oikeiden vastauksien kera. Esimerkiksi opetusdata voi sisältää pdf-laskun tekstirivin sekä vastauksen, mihin luokkaan rivi kuuluu. Tai esimerkkisähköpostin, jonka tiedetään kuuluvan roskapostiluokkaan. Kun näitä esimerkki-oikea vastaus ‑pareja näytetään tekoälylle tarpeeksi suuri joukko, tekoäly oppii ennustamaan luokan myös opetusdatan ulkopuoliselle datalle.

Invencon rakentama tekoälymalli on hyvin yleiskäyttöinen ja monipuolinen, joten se soveltuu moniin käyttötapauksiin. Tämä malli soveltuu hyvin ongelmiin, jotka ovat luonteeltaan luokittelua.

Onko sinulla sopiva käyttötapaus tekoälyn testaamiseksi?

Kokeilisimme Invencolla myös muitakin tekoälymenetelmiä. Jos sinulla on jokin sopiva käyttötapaus, testaisimme mielellämme siihen tekoälyä ennakkoluulottomasti. Invencolla haluamme olla mukana tutkimassa tekoälyn tuomia mahdollisuuksia sekä etsiä sovelluskohteita, joissa tekoälyä voidaan käyttää hyödyksi.

Kirjoittaja: Eetu Karvonen, eetu.karvonen@invenco.fi

Eetun opinnäytetyöhön voit tarkemmin tutustua täällä: jultika.oulu.fi/Record/nbnfioulu-202110209161.

Lue myös:

Automatisoi yrityksesi laskuprosessi — Invenco Software Oy:n tekoälyratkaisu käsittelee kansainvälisetkin laskut

Pinterest
Invenco Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Invenco kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

AI
tekoäly

Siirry yrityksen profiiliin Invenco kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Invenco - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Invenco - Muita referenssejä

Invenco - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia