Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Tappaako optimointi motivaation?

BloggausTekoälyn hyödyntäminen toiminnanohjauksessa esimerkiksi työjonojen ja ajoreittien optimointiin on kuuma puheenaihe alalla. Järjestelmätoimittajat kehittävät tekoälykkäitä järjestelmiä, jotka optimoivat työntekijöiden työpäivän tarkasti askel askeleelta. Onko optimoinnissa kuitenkin myös varjopuoli: Tappaako optimointi motivaation?

Optimoiko tekoäly ihmistä paremmin?

“Tekoäly eli keinoäly on tietokone tai tietokoneohjelma, joka kykenee älykkäiksi laskettaviin toimintoihin...Eräässä merkityksessä tekoälynä pidetään tietokoneohjelmaa, joka suorittaa yleisesti ihmismäistä ajattelua.” Wikipedia.

Hyvin toteutettu tekoäly osaa optimoida esimerkiksi useiden peräkkäisten työtehtävien suoritusjärjestyksen ja reitin. Mutta toisaalta tekoälykin on käytännössä ihmisen toteuttama algoritmi, jolle kerrotaan lähtötiedot ja eri skenaarioiden arvostus. Mitä jos jokin tärkeä tieto jää algoritmille kertomatta tai sitä ei osata ottaa huomioon? Helsingin Sanomissa julkaistussa artikkelissa on kerrottu kotihoidon työntekijöiden näkökulmaa ja kokemuksia tekoälyllä tehdystä optimoinnista: ”Ennen yksi hoitaja kävi yhdessä talossa, jossa oli useampi asiakas. Nyt meitä voi olla huonolla tuurilla 3-4 hoitajaa samassa talossa”, hoitaja kertoo. Olisiko tässä esimerkissä tekoälyllä oppimisen paikka?

Motivaatio vs. optimointi

Tekoälyssä ja optimoinnissa on hyviä puolia ja uskon vilpittömästi, että tekoäly tulee mullistamaan tulevaisuudessa tapaamme toimia ja tehdä töitä. On kuitenkin löydettävä tasapaino tekoälykkään koneen ja älykkään ihmisen tekemän optimoinnin ja päätösten hyödyntämiselle ja erityisesti: on kyettävä tekemään työstä työntekijälle motivoivaa. Miten motivoivaa on kokeneelle työntekijälle, se, että hänelle kerrotaan askel askeleelta päivän työtehtävien suoritusjärjestys ja jopa ajoreitti kohteeseen?

Jokainen meistä voi todennäköisesti omalta kohdaltaan myöntää tutkimuksissakin todetun tosiasian: Motivaatiolla on suuri vaikutus suorituskykyyn. Väitän, että useimmissa tapauksissa työntekijän motivaatio vaikuttaa optimointia enemmän tehokkuuteen sekä tehtävän optimaaliseen suoritukseen. Samalla se vaikuttaa työntekijän jaksamiseen, joka taas vaikuttaa työntekijöiden sairaspoissaoloihin ja vaihtuvuuteen. Lopulta tämä kaikki näkyy myös yrityksen tuloksessa.

Älykäs työntekijä optimoi itse, kunhan annat keinot

Motivoitunut ja osaava työntekijä haluaa tehdä työnsä hyvin. Työntekijä myös osaa ottaa huomioon nopeasti muuttuvat olosuhteet, joskus jopa tekoälyä paremmin. Jotta työntekijä voi optimoida itse oman työpäivänsä ja pysyä motivoituneena, on tärkeää, että työntekijällä on valta tehdä tarvittavia päätöksiä sekä tarpeeksi tietoa päätösten tekemiseen. Esimerkiksi mobiili toiminnanohjausjärjestelmä voi olla yksi askel kohti vallan ja tiedon luovuttamista sinne, missä työ suoritetaan.

Mobiili toiminnanohjaus ei ole kyttäämistä, vaan sen mahdollistamista, että työntekijällä on työkalut ja vapaus vaikuttaa oman työpäivän kulkuun sekä tarvittavat tiedot järkevien päätösten tekemiseen itsenäisesti.

Kiinnostuitko?

Lue lisää toiminnanohjausjärjestelmäprojektistamme Terawatt Oy:n kanssa. Tai ota yhteyttä ja jutellaan lisää! 

Pinterest
Aitio Finland Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Aitio Finland kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

töidenhallinta

Siirry yrityksen profiiliin Aitio Finland kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Aitio Finland - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 1 asiantuntijaa.

Aitio Finland - Muita referenssejä

Aitio Finland - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia