Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Tampereen Rantatunneli – Tieliikenteen teollisuuslaitos keskellä kaupunkia

ReferenssiÄlyliikenne on yksi Teollisen Internetin merkittävimmistä sovellusalueista. Älyliikenneratkaisujen avulla pyritään kehittämään liikennejärjestelmän sujuvuutta, turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Tieliikenteessä tunnelit ovat liikenteen ja olosuhteiden hallinnan kannalta haastavimpia yksittäisiä tieosuuksia ja teknisesti kehittyneimpiä tieliikenteen infrakohteita. Tunneleissa on etenkin kaupunkialueilla paljon liikennettä ja häiriötilanteisiin reagointi vaatii tunnelin hallintajärjestelmältä jatkuvaa tilannekuvan seurantaa sekä välittömiä toimia liikenteen sujuvuuden varmistamiseksi. Tunnelien turvajärjestelmien kehittymisen taustalla on vuonna 2004 säädetty EU-tunnelidirektiivi (2004/54/EY), jonka tavoitteena on varmistaa, että kaikki EU:n alueella sijaitsevat yli 500 metrin maantietunnelit täyttävät turvallisuutta koskevat vähimmäisvaatimukset.

Tampereen rantatunneli on Suomen pisin, yli 2,3 kilometriä pitkä, ja teknisesti kehittynein maantietunneli. Järjestelmän toiminta perustuu laajaan liikenteen ja ympäristöolosuhteiden tilannekuvan seurantaan. Liikenteen sujuvuus varmistetaan automaattisesti ohjautuvilla liikenteen ohjauslaitteilla sekä muun tunnelin turvateknologian avulla. Rantatunneli sisältää teollisuuslaitoksen laajuisen automaatiojärjestelmän.

Tilannekuva hallussa

Tampereen tunnelissa liikennetilanteen seuranta varmistetaan lähes 150 häiriönhavainto- ja seurantakameran sekä tienpinnan alle asennettujen mittaussilmukoiden avulla. Häiriönhavaintokameroiden kuvantulkintaohjelmistot ja mittaussilmukat varmistavat liikennevirran häiriötilanteiden tunnistamisen. Tunnelin ilman laatua, riittävää ilman virtausta ja näkyvyyttä havainnoidaan yli 30 mittauspisteessä. Tunnelin kattoon on asennettu 16 kilometriä paloilmaisinkuitua, joka varmistaa mahdollisen palopaikan havainnoinnin muutaman metrin tarkkuudella. Kaikella tällä varmistetaan häiriötilanteiden välitön tunnistaminen ja oikein kohdistetut turvallisuustoimenpiteet.

Turvateknologia takaa liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden

Tarkka tilannekuva mahdollistaa tehokkaan tunnelin hallinnan. Tunnelin hallintajärjestelmä varmistaa kaikkien tunnelin tiedonkeruu- ja ohjauslaitteiden sekä alajärjestelmien yhteistoiminnan. Liikenteen sujuvuus varmistetaan yli sadalla liikennetilanteen mukaan muuttuvalla liikenteen ohjaus- ja opastuslaitteella. Ilmanvaihdosta huolehtii 75 ympäristömittausten perusteella säätyvää puhallinta. Valaistusta säädetään automaattisesti, jotta sisäänajon valaistus vastaa aina päivänvalon voimakkuutta. Sammutustilanteet hoidetaan Suomen tunneleissa ainutlaatuisella sprinklerijärjestelmällä, joka suihkuttaa vesisumun tarvittaessa koko tunnelin leveydelle.

Kattava turvateknologia vaatii myös raskasta infraa

Tunnelin sähkönsyöttö on varmistettu sähköyhtiöiden tyypillisesti käyttämällä 20 kilovoltin sähkönjakelujärjestelmällä ja vesienkäsittelyn kapasiteetti on verrattavissa suureen kylpylään. Tunnelin sisällä on varmistettu mobiiliverkon ja pelastusviranomaisten Virve-verkon toiminta sekä yhteys hätäkeskukseen yli 50 pisteestä. Tunnelin tiedonsiirtoverkko on konesalien käyttövarmuuden luokkaa ja on yhdistetty kahta eri kuitureittiä pitkin Tampereen tieliikennekeskukseen, joka operoi järjestelmää 24/7.

Ihan kaikkea tätä ei välttämättä tule ajatelleeksi, kun ajaa tunnelin läpi!


Pinterest
Referenssin infoboxi
Nodeon logo

Tiedot

Tilaaja: Liikennevirasto
Ajankohta: 2013 - 2017
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Ilkka Tuunanen

Lisätietoja

Yritysprofiili Nodeon kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Projektinhallinta
Tuotanto
Tuotekehitys ja suunnittelu
Hankinta

Erikoisosaaminen

Integraatiot
IoT
Käyttöliittymäsuunnittelu
Tietoliikennepalvelut
Tietoturva
Ohjelmistokehitys
Arkkitehtuuri
Dokumenttien hallinta
Ketterät menetelmät

Toimialakokemus

IT
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Asiantuntijapalvelut
Julkishallinto
Rakentaminen

Teknologia

Microsoft
C#

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Valmisohjelmisto
Huolto ja korjaus
Toteutustyö

Omat tagit

IoT
Smart Cities
ITS
Tunnel
PLC
Scada

Siirry yrityksen profiiliin Nodeon kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Nodeon - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Nodeon - Muita referenssejä

Nodeon - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia