Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Sulautettu ohjelmisto mahdollistaa matkalipun helpon käytön

ReferenssiFaran monipuolinen julkisen liikenteen matkalippujen lukupääte on sovitettavissa lähes minkä tyyppisille lipuille tahansa, mukaan lukien NFC-mobiililiput, kontaktittomat RFID-liput ja 2D-viivakoodit. Norjalainen Fara kehittää ja valmistaa julkisen liikenteen matkalippujärjestelmiä sekä liikenteen ja ajoneuvojen hallintajärjestelmiä. Yrityksellä oli tarve täydentää tuotevalikoimaansa matkalippujen lukupäätteellä. Vaatimuksena oli lukulaitteen saumaton yhteensopivuus asiakkaiden ennestään käyttämiin järjestelmiin. Fara pyysi Etteplanilta apua lukulaitteen suunnitteluun ja toteutukseen.


Tiukat vaatimukset

”Heti alusta lähtien oli selvää, että tästä tulee kiinnostava projekti”, Liedes kertaa. Lukupäätteeseen oli integroitava useita eri teknologioita. Lisäksi ajoneuvoihin asennettavalta laitteelta vaaditaan helppokäyttöisyyttä ja kestävyyttä vaativissa olosuhteissa. ”Kaiken lisäksi aikataulu oli tiukka”, Liedes mainitsee.Kokonaisuus jaettiin eri projektipäälliköiden vetämiksi aliprojekteiksi, ja mukana oli noin 50 asiantuntijaa Etteplanin toimistoista ympäri Suomea.

Lukupäätteeltä vaadittiin iskunkestävyyttä, kosteussuojausta ja laajojen lämpötilavaihteluiden sietoa. Laitetta on pystyttävä käyttämään kaikenlaisessa valaistuksessa ja käsineet kädessä. Haastavan mekaanisen suunnittelun laadunvarmistus edellytti erikoisosaamista, esimerkiksi lämpötilasimulaatioita.

Lukupäätteessä on useita radiolaitteita, joiden on täytettävä käyttöalueensa viranomaismääräykset. RF-osan toteutuksesta, antennisuunnittelusta ja testauksesta vastasi Etteplanin Jyväskylän toimisto. EMC-mittaukset ja määräysten mukaiset häiriötestaukset hoidettiin myös Jyväskylässä.

”Projektiin kuului myös sopimusvalmistajan valinta ja tuotannon ylösajo. Etteplan suunnitteli yhdessä valmistajan kanssa myös laitteen valmistusvaiheet ja tuotekohtaiset työkalut. Lisäksi projekti tuki ison erän valmistusta asiakkaalle”, Liedes sanoo.

Sulautettu ohjelmisto

Lukulaitteen ja siihen sulautetun ohjelmiston suunnittelusta vastasi pääosin Etteplanin Kuopion toimisto. Päätteellä on mahdollisuus lukea lippuja NFC-, RFID-tekniikalla sekä kameran avulla myös viivakoodeja. Sulautettu Linux-ohjelmisto hoitaa tietoliikenteen ajoneuvon tietokoneen kanssa Ethernet- tai USB-yhteyden välityksellä. Lisäliitäntämahdollisuuksina tuotteessa on WiFi- ja Bluetooth-yhteydet.

Runsaasti työtä teettivät radiopiirien ajureiden virittäminen sekä viivakoodien lukuun ja tulkintaan liittyvät ajurit ja ohjelmakirjastot. Matkustajat eivät halua turhia aikailla laitteen kanssa, joten viivakoodien luvulle asetettiin tiukat nopeusvaatimukset. Melko iso tehtävä oli siten myös ohjelmiston optimointi. Kuopiossa toteutettiin lisäksi ajoneuvotietokoneeseen tuleva Linux-kirjasto, joilla hoidetaan lippujen lukupäätteen ohjaus ja tietoliikenne.

 

Konfiguraatiohallintaa YOCTO-järjestelmällä

Sulautetun ohjelmiston toteutukseen käytettiin YOCTO-järjestelmää.”YOCTO tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia tämän tyyppisissä tuotteissa. Sillä on helppo konfiguroida sulautettua Linux-järjestelmää ja pitää versiot tarkasti hallinnassa. Halutun ohjelmaversion saa käännettynä parilla komennolla”, Kukkonen sanoo. Joustava ja monipuolinen julkisen liikenteen matkalippujen lukupääte Fara FLV+ on käytössä useissa kaupungeissa.

Suosittelija:

”Asiakas toivoi meiltä avaimet käteen -ratkaisua, mukaan lukien kaikki esiselvityksestä aina tuotannon testauslaitteisiin ja tuotannon käynnistykseen. Tämän tyyppisistä sulautetuista ratkaisuista meillä on runsaasti kokemusta.”

Mika Liedes, Projektipäällikkö, Etteplan

Pinterest
Referenssin infoboxi
Etteplan logo

Tiedot

Tilaaja: Fara
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Mika Liedes, Department Manager HW, Software and Embedded Solutions

Lisätietoja

Yritysprofiili Etteplan kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

IoT
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö

Omat tagit

ohjelmistosuunnittelu
Sulatetut järjestelmät

Siirry yrityksen profiiliin Etteplan kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Etteplan - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Etteplan - Muita referenssejä

Etteplan - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia