Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Skaalautuvan pilvipalvelun ansiosta verkkokauppasi ei kaadu kävijäryntäyksessä – mikä niistä on yrityksellesi sopivin?

BloggausAmazon, Microsoft Azure, IBM, Google, OpenStack… Mikä sopisi juuri sinun yrityksesi tarpeisiin, ja mitä pitäisi tietää sopivaa pilvipalvelua valitessa? Asiantuntija vertailee ja antaa vinkit.

Tuttu tilanne: hartaasti haluamasi keikkaliput ovat tulossa verkkokauppaan myyntiin näillä sekunneilla. Päivität sivua taukoamatta, jotta olet ensimmäisten joukossa ostamassa liput itsellesi. Siinä ne nyt ovat! Pari nopeaa klikkausta ja liput ovat sinun.

Helpotuksen aalto vyöryy sisälläsi, sillä minuutin päästä kaikki liput on jo myyty.

Miten yksikään nettisivu voi kestää tuhansien tai kymmenien tuhansien kävijän yhtäkkistä ryntäystä ilman, että sivusto kaatuu tai hidastuu huomattavasti?

“Kaikki tämä on pilvipalveluiden ansiota. Kun pilvipalvelu on rakennettu skaalautumaan automaattisesti kävijämäärän mukaan, se pysyy pystyssä kävijämäärän kasvaessa. Näin voidaan maksimoida asiakkaiden käyttökokemus”, kertoo Telian ATK Senior Advisor Teemu Ollilainen.

Sovelluksia älyavaimista robotteihin pyöritetään pilvessä

“Ihmiset mieltävät pilvipalvelut vahvasti sovellusten kautta, vaikka pilvipalveluista puhuttaessa viitataan ennemminkin alustaan, jolla verkkosovellukset toimivat”, Ollilainen toteaa.

Yritysten yleisesti käyttämiä sovelluksia ovat esimerkiksi DropBox, Microsoft Office 365, Salesforce, Skype ja Google Apps.

Sen sijaan alustoja, joiden päällä ne toimivat, ovat esimerkiksi Amazon, Microsoft Azure, IBM, Google ja OpenStack.

“Monen, erityisesti uuden yrityksen liiketoiminta perustuu itse rakennettuun sovellukseen, joka tarvitsee alustakseen palvelimen. Tämä palvelin on nykyään lähes poikkeuksetta pilvipalvelu. Esimerkiksi älylukon keksineellä suomalaisyrityksellä on käytössään pilvipalvelu, johon lukot ovat yhteydessä. Näin tiedetään, minkä lukon saa avata ja minkä ei.”

Viisi merkittävää pilvipalvelualustaa – mikä sopii sinulle?

Ollilainen arvioi viisi pilvipalvelualustaa yritysten näkökulmasta. Mikäli edelleen epäröit pilvipalvelun valinnan suhteen, käänny rohkeasti asiantuntijoiden puoleen.

“Telian asiantuntijat auttavat valitsemaan yrityksellesi sopivan pilvipalvelualustan riippumatta siitä, kenen palveluntarjoajan palveluihin päädytään.”

Amazon Web Services (AWS)

Amazon toi markkinoille maailman ensimmäisen pilvipalvelualustan, ja se on pysynyt markkinajohtajana perustamisestaan saakka. Amazonin pilvipalvelu on kaikkein monipuolisin tarjoten runsaasti palveluita ja mahdollisuuksia käyttäjilleen.

Kenelle: Pilvipalvelu sopii yrityksille laidasta laitaan, ja erityisesti sovelluskehitystä tekevät yritykset hyötyvät sen laajoista mahdollisuuksista. Hinnoittelultaan Amazon sopii ylivoimaisesti parhaiten pienille startup-yrityksille, joille se tarjoaa halpaa, jopa ilmaista, kapasiteettia. Kun toiminta lähtee skaalautumaan suuremmaksi, hinta luonnollisesti nousee.

Huomioitavaa: Amazon tarjoaa vain maksullista asiakaspalvelua.

Microsoft Azure

Globaaleista trendeistä poiketen Microsoft Azure on Suomessa eniten käytetty pilvipalvelualusta, sillä suomalaiset suosivat Microsoftin palveluja.

Kenelle: Pilvipalvelualusta sopii erityisen hyvin yrityksille, jotka käyttävät Microsoftin tuotteita. Keskittäminen tuo yritykselle etua, minkä lisäksi alusta tukee Microsoftin omaa kokonaisekosysteemiä.

Huomioitavaa: Microsoft julkaisee paikallisesti asennettavan Azure Stackin, joka mahdollistaa tiedon säilymisen palveluntarjoajan datakeskuksessa – tallennettu data ei siis vuoda julkiseen Azuren pilveen. Esimerkiksi Telia tulee tarjoamaan Azure Stackia ensimmäisten joukossa Suomessa. Azure Stackin palvelutarjonta on rajallisempi kuin Microsoft Azuren, mutta siitä huolimatta riittävä monille yrityksille.

IBM

IBM:n pilvipalvelualusta on uudempi ja tuntemattomampi, mutta siitä voi hyvinkin tulla merkittävä kilpailija muille alustoille. Pilvipalvelu pohjautuu avoimeen lähdekoodiin – sen perustana on OpenStack. Tämän ansiosta palvelun asiakas ei lukkiudu tiettyyn palveluntarjoajaan.

Kenelle: IBM:n pilvipalvelualusta voisi tarjota monellekin yritykselle hyviä ratkaisuja, kunhan se tulisi laajemmin yritysten tietoisuuteen.

Huomioitavaa: IBM:n kehittämä tekoäly Watson tuo päättelykyvyn sovelluksiin. Watsonia voidaan hyödyntää esimerkiksi kuvantunnistuksessa ja kuva-analyysissa. Sen avulla voidaan esimerkiksi ottaa parkkipaikasta kuvaa, jonka avulla tekoäly analysoi vapaana olevien parkkiruutujen määrän.

Google

Viimeisten viiden vuoden aikana Google on kasvattanut laajasti palvelutarjontaansa yrityksille ja tulevaisuudessa se haluaa olla merkittävä pilvipalvelujen tarjoaja.

Kenelle: Googlen pilvipalvelualusta soveltuu erityisesti pienille toimijoille, sillä se tarjoaa erittäin edulliset SaaS-sovellukset (Software-as-a-Service, ohjelmistot palveluna hankittuina) alle viiden henkilön yrityksille. Esimerkiksi pieni startup-yritys saa siten hyvin edullisesti käyttöönsä tavallisimmat toimistosovellukset, kuten sähköpostin ja kalenterin.

Huomioitavaa: Googlella on oma palvelinkeskus Haminassa, joka palvelee käyttäjiä Euroopassa ja muualla maailmassa.

Openstack

OpenStack ei itsessään ole palveluntarjoaja, vaan se on avoimen lähdekoodin pilvipalvelualusta. Avoimuuden ansiosta käyttäjä ei ole sidoksissa yhteen palveluntarjoajaan, vaan voi ostaa esimerkiksi yhden palvelun Telialta ja toisen Fujitsulta. OpenStack on nousujohteessa oleva teknologia. Sen kypsyystaso alkaa olla tänä vuonna sillä tasolla, että se on varteenotettava vaihtoehto yrityksen julkisen pilven pilvipalvelualustaksi.

Kenelle: OpenStack sopii yrityksille, jotka haluavat muodostaa toimivan yhteistyösuhteen palveluntarjoajan kanssa. Amazonin ja Microsoftin kaltaisten suuryritysten kanssa toimiessa kumppanuus jää vain haaveeksi. Sen sijaan avointa lähdekoodia hyödyntävät Telia ja Nebula pystyvät tarjoamaan asiakaspalvelua ja tiivistä kumppanuussuhdetta asiakkailleen.

Huomioitavaa: OpenStackin taustalla on isoja yrityksiä, kuten Intel ja Huawei, jotka kehittävät alustaa ja tekevät siitä mahdollisimman turvallisen. Toisaalta hakkeroijat toimivat samalla pelikentällä. Niinpä käyttäjän tulee selvittää palveluntarjoajan taustat tarkemmin kuin isojen toimijoiden kanssa asioidessa.

Skaalautuva ja tietoturvallinen IT-infra

Liiketoimintasi tarvitsee joustavan ja skaalautuvan it-infrastruktuurin sisältäen suorituskyvyn, tietoturvan ja kontrollin. Rakennatko omiin konesaleihin, hyödynnätkö pilvialustojamme vai haluatko nojata julkisen pilven tuomiin ratkaisuihin? Telian tytäryhtiö Cygate Oy on näihin kaikkiin oikea kumppani.

Tutustu tarkemmin

Pinterest
Telia logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Telia kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

It-infrapalvelut
Pilvipalvelut / SaaS
Palvelin- ja kapasiteettipalvelut

Omat tagit

hybridi-pilvipalvelut
Julkinen pilvi
yksityinen pilvipalvelu
pilvipalvelut
Telia
hybridipilvi

Siirry yrityksen profiiliin Telia kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Telia - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi plus/premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 2 asiantuntijaa.

Telia - Muita referenssejä

Telia - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia