logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Scrum Masterit – hukka ja hätä näkyviin kärsimyskäärmeellä

BloggausYksi asia kaikkien menestyvien ja hyvinvoivien tiimien taustalla on jatkuva parantaminen ja oppiminen. Jatkuva parantaminen ei ehkä ihan välttämättä vaadi säännöllisiä retrospektiiveja, mutta 2-4 viikon välein toistuvat retrosessiot ovat erittäin hyvä “paineventtiili” tiimeille, jotka haluavat pysähtyä miettimään asioita rauhassa. Retrospektiiveihin on netti pullollaan kivoja tapoja, miten tiimin jäseniltä saa tuskapisteet ongittua esiin?

Scrum Masterista käärmeenlumooja


Yksi hauska tapa valmistautua retroon jokapäiväisen työn tuoksinassa on alkaa kerätä turhautumista tai hukkatyötä aiheuttavia asioita tiimin huoneen seinälle niin kutsutuksi “tuskakäärmeeksi” (engl. Pain Snake). Snake on the Wall -metodin esitteli herra Schlabach jo vuonna 2008 blogissaan. Käärmettä voi kutsua monilla nimillä: waste snake, pain snake, impediment snake. Suomeksi se voisi olla vaikka “kärsimyskäärme”!

Käärmeen idea on simppeli – jos jollain tiimin jäsenellä on joku turhautumista tai hukkatyötä aiheuttava asia, se kirjoitetaan Post It -lapulle ja läpsäistään käärmeen jatkoksi. Tätä voi toki käyttää myös blocker tai impediment -tyylisiin asioihin. Ideana on saada kanava näille vastoinkäymisille, ja nostaa ne kaikkien nähtäville.

Kärsimyskäärmeen pituutta on syytä pitää silmällä. Sen sisältämät asiat olisi ehkä syytä ainakin nopeasti käydä läpi jopa jokaisen dailyn yhteydessä. Osa asioista voi ehkä odottaa seuraavaan retroon, mutta varsinkin blocker ja impediment-tyyliset asiat on pyrittävä ratkaisemaan mahdollisimman nopeasti.

Kärmes seinälle ja olo paremmaksi!

Kärsimyskäärme voikin auttaa nimenomaan siinä, että tiimi korjaa asioita myös retrojen välillä. Ja kun tuskapisteet, jotka on päätetty keskustella vasta retrossa, ovat jo seinällä, niin retrot saattavat joko nopeutua (kun niiden exploration-vaihetta ei ehkä tarvitse joka kerta tehdä) tai niissä pystytään käyttämään enemmän aikaa toimenpiteiden suunnitteluun.

Pätkäise python

Ehdotan kuitenkin paria lisäystä käärmeen hallintaan. Ensimmäinen ehdotukseni on että käärme pätkäistään jokaisen retron kohdalta. Näin retrosykli saadaan näkyville, eikä käärme pääse kasvamaan. Toinen ehdotus puolestaan on se, että kun asioita kärsimyskäärmeestä yritetään korjata tai taklata, merkataan käärmeen viereen kynällä sovittu toimenpide.


Ei muutakuin käärmettä pyssyyn, Scrum Masterit!

Pinterest
Contribyte

Lisätietoja

Contribyte:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Omat tagit

scrum master
tuotekehitys

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Contribyte kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Contribyte - Muita referenssejä

Contribyte - Muita bloggauksia

Siirry Contribyte kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Avoimeen lähdekoodiin siirtyminen on Timo Väliharjun mielestä mielenkiintoisin digitalisaation suuntaus
Lamian perustajille Vuoden 2019 helsinkiläinen Nuori Yrittäjä-palkinto
Microsoft Teams on työn moderni käyttöliittymä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia