logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

SAP-projektin onnistumisen avain: käyttöönotto vappuna!

BloggausKun julkisuudessa on nyt kirjoiteltu IT-hankkeista, onnistuneista ja epäonnistuneista, niin itse tulin ajatelleeksi projekteja joissa olen ollut mukana vuosien saatossa. Alla on muutamia esimerkkejä näistä projekteista.

Elintarvikealan yritys jossa projektia tehtiin viime vuosituhannen puolella ns. ’ERP ensi aallon’ -aikana. Tuolloin projekteja ei vielä ollut tehty paljon ja osaamista kasvatettiin projektin aikana. Tekijätkin osittain tulivat muista pohjoismaista. Tärkeintä projektissa oli, että tavara kulkee käyttöönoton jälkeenkin häiriöttä johon asiakas varautui hieman kasvattamalla varastoja ja toimittamalla ennakkoon asiakkaille. Joka tapauksessa käyttöönooton jälkeisenä päivänä toimitukset toimivat kuten pitikin ja tuotanto pyöri normaalisti. Hieman jotain siinä säädettiin ensimmäisinä päivinä, mutta jos oikein muistan niin itse rakentelin ajankuluksi raportteja kun ei muuten ollut tekemistä.

Pakkausalan yrityksen projektia tehtiin kymmenisen vuotta sitten käyttäen pohjana ns. best practice -ratkaisua. Toisin kuin yllä, toimittajatiimi oli nyt kokenut, monta projektia takana ja tavoitteena oli tehdä ratkaisu nopeasti standardin mukaisesti. Tässäkin projektissa tärkeintä oli varmistaa, että toimitukset rullaavat kun systeemi otetaan käyttöön, koska aamupäivän aikana pihalla käy n. 100 rekkaa hakemassa tavaraa. Ja niin se rullasi ilman mitään ongelmia.

Tänä vuonna oli sitten toinen elintarvikealan yritys, jossa ERP:n ohella uusittiin paljon muutakin ympäriltä ja integraatiota oli melkoinen kasa joka suuntaan. Jokaisella järjestelmällä oli omat toimittajansa, jossa suhteessa tämä oli haastavampi projekti kuin nämä muut esimerkit. Hidastetun alun jälkeen homma lähti pyörimään ihan hyvin. Jonkin verran piti muita järjestelmiä säätää, että kokonaisuus saatiin toimimaan halutulla tavalla. Mutta tavarat lähtivät kuten pitikin.

Yhteistä näille projekteille oli se, että ratkaisun käyttönotto ei vaikuttanut mitenkään asiakkaan liiketoimintaan. Mutta miten siihen päästiin?
Projektin onnistumisen avaimet

Projektin onnistumisen mittareista on paljon eri teorioita ja käytäntöjä. Itse sanoisin että näille kolmelle, kuten muillekin onnistuneille, projektille yhteistä oli se minkälainen asiakkaan projektitiimi oli ja minkälainen yhteishenki projektissa saatiin luotua.

Näissä projekteissa asiakkaan henkilöt tunsivat oman toimintansa kuin omat taskunsa. Kun eteen tuli avoimia kysymyksiä, niille osattiin myös antaa oikea painoarvo ja sen mukaan osattiin priorisoida millä on oikeasti vaikutusta käytännön toimintaan ja millä ei. Tällöin tehtiin ratkaisuja, joiden tiedettiin toimivan ja tukevan asiakkaan liiketoimintaa.

Projekteissa lisäksi keskustelu oli hyvin avointa ja välitöntä – jos joku asia askarrutti niin se keskusteltiin läpi niiden kanssa joihin se vaikutti. Niin, projektit tehtiin asiakkaan tiloissa eikä email-Skype välityksellä.

Lisäksi asetelma ei ollut ’me-tilataan-te-toimitatte’, vaan kaikki toimivan aidosti saman tavoitteen eteen ilman, että luotiin mitään vastakkain asettelua tai tiukkaa sopimusvalvontaa. Siitä huolimatta projektit pysyivät aikataulussa ja budjetissa.

Yksi mielenkiintoinen vivahde tuli mieleen tähän loppuun: näissä kolmessa projektissa käyttöönotto oli vappuna.

Eli jos haluat että projekti onnistuu, varmista kaksi asiaa: projektin yhteishenki ja ota järjestelmä käyttöön vappuna. Juuri nyt onkin siis hyvä aika aloitella seuraavaa projektia, koska käyttöönoton voi suunnitella tuon mukaan.

Heikki Kuusirati, heikki.kuusirati (at) headstart.fi

Pinterest
Headstart Oy

Lisätietoja

Headstart Oy:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Projektinhallinta
Toiminnanohjaus ERP

Teknologia

SAP

Toimialakokemus

Hotelli, matkailu ja ravitsemus
Kauppa
Kuljetus, liikenne ja logistiikka

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Headstart Oy kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Headstart - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Headstart - Muita referenssejä

Headstart - Muita julkaisuja

Siirry Headstart Oy kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

eCraft rakentaa Suomen suurimman Microsoft Dynamics-osaamiskeskittymän ostamalla EVRYn Dynamics-liiketoiminnan
Näin toimii innovatiivinen hankinta - jopa 1,75 miljardin arvosta julkisia hankintoja tavoitellaan tehtäväksi innovatiivisesti
Top 10 parhaat freelancer-sivustot verkkosivujen suunnittelijan hakemiseen ja kokemuksia freelancerin käytöstä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia