Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Saavutettava somepalvelu ratkoo yhteiskunnallisia ongelmia

Referenssi

Lähtökohtana yksinäisyyden vähentäminen

Suomessa on kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka kokevat yksinäisyyttä jatkuvasti. Yksinäisyyttä aiheuttaa tai lisää mm. sosiaalinen media, elämäntilanne ja työttömyys. Siksi yksinäisyyden vähentäminen uuden somepalvelun voi olla vaikeaa. Tiesimme heti alussa, että nykyiset somen normit on kyseenalaistettava ja lähdettävä liikkeelle puhtaalta pöydältä. Onnistuminen riippuu konseptin toimivuudesta, joten siihen päätettiin panostaa kunnolla.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Projekti käynnistettiin järjestämällä asiakkaan kanssa muutaman päivän mittainen konseptointi-workshop, jonka aikana luotiin visio ja raamit tulevalle somepalvelulle. Perfektion fasilitoiman workshopin päätteeksi seinät olivat täynnä hahmotelmia, piirroksia, post-it lappuja ja ideoita siitä, millainen somepalvelun tulisi olla vähentääkseen yksinäisyyttä. Workshop on toiminut koko toteutuksen ajan pohjatyönä ja siellä saadut ideat löytyvät nytkin palvelun ytimestä.

Olennainen osa Kohdataan-palvelua on ihmisten kohtaaminen ja uusien ystävien löytäminen. Tämä erottaa sen muista olemassaolevista palveluista, saavutettavuusnäkökulman lisäksi. Sen sijaan, että käyttäjät luovat itselleen kiillotetun profiilin ja rakentavat omaa henkilöbrändiä, palvelu kannustaa tutustumaan eri ihmisiin aidosti keskustelemalla – ei huolella valittujen lomakuvien avulla. Somen peruselementti, eli muiden kanssa käytävät keskustelut ovat silti tallella.

Uusi lähestymistapa toteutukseen

Projektin rajallisista resursseista johtuen loimme asiakkaan kanssa heti alussa yhteiskehittämisen mallin, minkä avulla kerättiin joukko kehittäjiä kiihdyttämään sovelluksen valmistumista käytännön tasolla. Avoimeen lähdekoodiin perustuvan palvelun kehittämiseen voi edelleen osallistua kuka tahansa. Tätä varten valitsimme myös modernit, yleisessä käytössä olevat teknologiat palvelun rakennuspalikoiksi, mikä on osoittautunut hyväksi valinnaksi.

Toteutuksessa mukana konseptoinnista tuotantoversioon

Konseptoinnin jälkeen ryhdyttiin hahmottelemaan palvelukokonaisuutta käyttöliittymäsuunnittelun kautta. Palveluun sopiva ilme pohjautuu Kohdataan-hankkeen visuaaliseen ilmeeseen, mutta yhdistelee myös modernimpia elementtejä tuomaan kokonaisuuteen kepeyttä. Käyttöliittymäsuunnittelua ajoivat intuitiivisuus, yksinkertaisuus ja saavutettavuus. Saavutettavuutta arvioitiin ja parannettiin designia tehdessä saavutettavuustyökaluilla ja toteutusvaiheessa erinäisillä testikirjastoilla.

Kohderyhmän ollessa tukea tarvitsevat nuoret ja aikuiset, perinteiset oletukset siitä, mikä käyttöliittymässa toimii ja miten palvelua käytetään, piti sysätä sivuun. Sen sijaan palvelua testattiin iteratiivisesti jokaisessa työskentelyvaiheessa konseptista lähes valmiiseen tuotantoversioon. Semistrukturoiduista käyttäjätesteistä saatiin paljon arvokasta kokemusdataa ja lista toiveita, joita toteuttamalla palvelusta tehtiin entistä paremmin kohderyhmän käyttöön sopiva.

Modernit teknologiat pienellä twistillä

Palvelun näkyvä osuus on toteutettu Reactilla, ja mobile first -toteutuksessa otettiin huomioon erityisesti saavutettavuus. Palvelu vastaakin saavutettavuusstandardin mukaista WCAG 2.1 -tasoa. React valittiin monipuolisuutensa lisäksi myös siksi, että se tukee parhaiten yhteiskehittämistä, koska se on niin keskeinen framework modernissa web-kehityksessä. Somepalvelun pyörii Node.js -backendin päällä, mutta koska oman chat-moottorin rakentaminen on työlästä, backendia laajennettiin käyttämään Mattermostia, joka on niinikään toteutettu open sourcena.

Kohdataan-palvelu julkaistaan kevään 2020 aikana.

Suosittelija:

Tanja Räsänen

Pinterest
Referenssin infoboxi
Perfektio Oy logo

Tiedot

Tilaaja: Kehitysvammaliitto & Mieli ry
Ajankohta: 2018 - 2020
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Olli Savisaari, olli.savisaari@perfektio.fi

Lisätietoja

Yritysprofiili Perfektio kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Käyttöliittymäsuunnittelu
Mobiilikehitys
Ohjelmistokehitys
Webkehitys

Toimialakokemus

Järjestöt ja yhdistykset

Teknologia

Open source
Node.js
React
Javascript

Tarjonnan tyyppi

Toteutustyö

Omat tagit

Yhteiskehittäminen
saavutettavuus

Siirry yrityksen profiiliin Perfektio kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Perfektio - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Perfektio - Muita referenssejä

Perfektio - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia