Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Rullaava ennuste on talouden suunnittelun uusi musta eikä suotta

Bloggaus

Yhä harvemmalle yritykselle riittää tätä nykyä vain vuositason budjetti. Rinnalle tarvitaan pidemmälle tulevaisuuteen katsovaa ennustetta tarkemman liiketoiminnan ennustamistarkkuuden toivossa, sillä tulevaisuuden epävarmuus, jos mikä on konkretisoitunut kuluneen vuoden aikana koronapandemian takia.

Vuositasoinen budjetti antaa yrityksen toiminnan suunnalle selkeät raamit, mutta joskus pienet ja etenkin ne isommat asiat johtavat suuriin muutoksiin ja niihin on pystyttävä reagoimaan välittömästi. Tästä hyvänä esimerkkinä on nykymaailmassa vallitseva koronapandemia, joka muutti yritysten nykytilaa ja käsitystä tulevaisuudesta käytännössä yhdessä yössä. Viime vuonna lukkoon lyöty budjetti heitti häränpyllyä keväällä koronan iskiessä hampaansa koko maailman laajuisesti. Oli reagoitava nopeasti. Rullaava ennuste antaa hyvät mahdollisuudet tarkentaa ja muuttaa näkemystä yrityksen toiminnan tulevaisuudesta nopeasti ja ketterästi, kun yrityksellä on käytössä toimiva ennustamisen prosessi ja oikeanlaiset työvälineet.

Rullaavan ennustamisen avulla talousjohto pystyy reagoimaan vastaan tuleviin haasteisiin nopeasti. Ei riitä, että peilataan yrityksen tilannetta puoli vuotta sitten laadittuun vuosibudjettiin, vaan saatavilla pitää olla up-to-date ennuste. Meidän tehtävämme Invencolla on auttaa tekemään yrityksenne jatkuvasta ennustamisesta mahdollisimman helppoa. Tarjoamiemme teknologioiden avulla päivitetyt luvut ovat johdon käden ulottuvilla paikasta tai ajasta riippumatta.

Se kuinka usein rullaavaa ennustetta tulisi päivittää tai kuinka pitkä ennusteen aikaikkunan tulisi olla, riippuu luonnollisesti yrityksenne tarpeista, liiketoiminnasta ja toimialasta. Ennusteiden laatiminen tehdään hyödyntäen kirjanpidon toteumatietoja, olipa kyse kuukausittaisesta, kvartaalitason, rullaavan 12 kuukauden tai vaikka esimerkiksi viikkotason ennusteen päivittämisestä myynnin kehitysnäkymiin perustuen.

Budjetointi- ja ennustamisprosessi tuleekin suunnitella kokonaisuutena siten, että se palvelee yrityksen päätöksentekoprosessia mahdollisimman jouhevasti. Sen tulee auttaa varautumaan tulevaisuuteen riittävän ajoissa, sekä mahdollistaa myös nopean reagoinnin yllättäviin muutoksiin, myös näin pian koittavien tilinpäätöskiireiden aikana. Historiatieto kun ei ole tae tulevaisuudesta. On selvää, että mitä pidemmälle ennustetaan, sitä suurempi epätarkkuus lukuihin sisältyy. Kuitenkin mahdollisimman tarkka silmäys esimerkiksi seuraavasta kvartaalista on yhä useammalle yritykselle lähes välttämätöntä päätöksenteossa ja tällöin suurien linjojen budjetti on varsin riittämätön.

Rullaavassa ennusteessa ei takerruta tilikausiin, vaan ennusteeksi määritelty jakso liukuu kätevästi aikajanalla eteenpäin kuukausien vaihtuessa toisessa päässä ennusteesta toteumaksi. Vastaavasti rullaava ennuste on oiva kehys seuraavan vuoden vuosibudjetin pohjaksi. Joissain tilanteissa vuosibudjetteja tai ennusteita on tarve laatia useita eri versioita, mikä mahdollistaa eri skenaarioiden vertailun keskenään ja / tai toteumaan. Vaihtoehtoja on monia.

Usein Excel on hyvä työkalu moneen, mutta rullaavan ennusteen päivittämisessä varsin työläs, koska toteumatietojen tuonti talousjärjestelmistä ennusteen rinnalle joudutaan usein tekemään manuaalisesti. Lisäksi eri skenaarioiden hallinta ja viimeisimmän up-to-date tiedon jakaminen vaatii oman työpanoksensa verrattuna suunnittelujärjestelmän automatiikan tuomiin etuihin. Meidän tarjoamissa järjestelmäratkaisuista niin toteuma‑, budjetti- kuin ennusteluvut saadaan päivitettyä reaaliaikaisesti käyttäjän nähtäville.

Toteuttamissamme projekteissa rullaava ennuste ei tarkoita pelkästään tulos- ja tase-ennusteita, vaan talousjohto saa käyttöönsä halutessaan myös kassavirtaennusteen, joka onkin yksi tärkeimmistä työkaluista yrityksen kannattavuuden seuraamisessa. Kassavirtaennuste on muutakin kuin pankkitilien saldojen kyttäämistä, sillä sen avulla saadaan kirkas näkemys tulevista rahavirroista. Tämän pohjalta johdon on mahdollista suunnitella yrityksensä toimenpiteitä sen mukaisesti, että liiketoiminnan tavoitteet toteutuvat myös haastavassa ajassa. 

Varsinaista yrityksen taloudensuunnitteluprosessia on hankala ulkoistaa, mutta Invencon asiantuntijat voivat olla apuna kehittämässä prosessianne ja esittelemässä eri työkaluja ketterän suunnitteluprosessin kehittämiseksi. Emme ole Invencolla vain yhden järjestelmän ratkaisujen puolestapuhujia, vaan pyrimme aina asiakaskohtaisesti löytämään sen parhaan ja kustannustehokkaimman ratkaisun.

Se on kuitenkin selvä, että oli toteutus meillä mikä tahansa, ratkaisujemme avulla et joudu poimimaan tietoja eri järjestelmistä tai Excel-taulukoista, vaan järjestelmä kerää ja kokoaa tiedot yhteen, jotta yrityksenne voi keskittyä olennaiseen, eli ajantasaiseen liiketoiminnan johtamiseen. 

Haluatko tietää Invencon ratkaisuista lisää? Ota rohkeasti yhteyttä. Merja Jaakkola

Principal Consultant

p. +358 40 772 9697  

Pinterest
Invenco Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Invenco kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

BI ja raportointi

Erikoisosaaminen

Analytiikka

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

kassavirtaseuranta
Tabella
Jedox
IBM Cognos
Rullaava ennustaminen

Siirry yrityksen profiiliin Invenco kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Invenco - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Invenco - Muita referenssejä

Invenco - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia