Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Rullaava ennustaminen – yrityksen talouden suunnittelun tavoitetila

BloggausYhä harvempi yritys tyytyy enää laatimaan vain vuositason budjettia, vaan rinnalle halutaan nostaa rullaava ennustaminen paremman liiketoiminnan ennustamistarkkuuden toivossa.


Vuositasolle suunniteltu budjetti antaa yrityksen toiminnan tavoittelemalle suunnalle kelpo raamit, mutta joskus pienet asiat johtavat suuriin muutoksiin ja niihin on pystyttävä reagoimaan per heti. Usein kuitenkin rullaavan ennusteen laatiminen tai päivittäminen koetaan työlääksi, verenpainetta nostattavaksi tehtäväksi, kun niitä muitakin kuukausittaisia kiireitä on niin valtavasti. Näin sen ei suinkaan tarvitse olla.

Rullaavan ennustamisen avulla talousjohto pystyy reagoimaan vastaan tuleviin haasteisiin nopeasti. Ei riitä, että peilataan tilannetta puoli vuotta sitten laadittuun vuosibudjettiin, vaan saatavilla pitää olla up-to-date ennuste. Meidän tehtävämme Invencolla on auttaa tekemään yrityksenne jatkuvasta ennustamisesta mahdollisimman helppoa tarjoamiemme teknologioiden avulla siten, että myös päivitetyt luvut ovat johdon käden ulottuvilla paikasta tai ajasta riippumatta.

Se kuinka usein rullaavaa ennustetta tulisi sitten päivittää tai kuinka pitkä ennusteen aikaikkunan tulisi olla, riippuu luonnollisesti yrityksesi tarpeista, liiketoiminnasta ja toimialasta. Ennusteiden laatiminen tehdään hyödyntäen kirjanpidon toteumatietoja, olipa kyse kuukausittaisesta, kvartaalitason, rullaavan 12 kuukauden tai vaikka esimerkiksi viikkotason ennusteen päivittämisestä myynnin kehitysnäkymiin perustuen.

Budjetointi- ja ennustamisprosessi tuleekin suunnitella kokonaisuutena siten, että se palvelee yrityksen päätöksentekoprosessia mahdollisimman jouhevasti ja auttaa siten varautumaan tulevaisuuteen riittävän ajoissa, myös näin tilinpäätöskiireiden aikana. Historiatieto kun ei ole tulevaisuuden tae.

On selvää, että mitä pidemmälle ennustetaan, sitä suurempi epätarkkuus lukuihin sisältyy. Kuitenkin mahdollisimman tarkka silmäys esimerkiksi seuraavan kvartaalin luvuista on monen yrityksen päätöksenteolle lähes välttämätöntä ja tällöin suurilla linjoilla laadittu budjetti on varsin riittämätön apuväline.

Rullaavassa ennustamisessa ei takerruta tilikausiin vaan ennusteeksi määritelty jakso liukuu kätevästi aikajanalla eteenpäin kuukausien vaihtuessa toisessa päässä ennusteesta toteumaksi. Vastaavasti rullaava ennuste on oiva kehys seuraavan vuoden vuosibudjetin pohjaksi.

Joissain tilanteissa vuosibudjetteja tai ennusteita on tarve laatia useita eri versioita, mikä mahdollistaa eri skenaarioiden vertailun keskenään ja / tai toteumaan. Vaihtoehtoja on yhtä monta kuin yrityksiäkin. Olethan rohkeasti yhteydessä ja katsotaan juuri teille paras ratkaisu.

Usein Excel on hyvä työkalu moneen, mutta rullaavan ennusteen päivittämisessä varsin työläs, koska toteumatietojen tuonti talousjärjestelmistä ennusteen rinnalle joudutaan usein tekemään manuaalisesti. Lisäksi versioiden hallinta ja viimeisimmän up-to-date tiedon jakaminen vaatii oman työpanoksensa verrattuna suunnittelujärjestelmän automatiikan tuomiin etuihin. Meidän tarjoamissa järjestelmäratkaisuista niin toteuma-, budjetti- kuin ennusteluvut saadaan päivitettyä reaaliaikaisesti käyttäjän nähtäville.

Toteuttamissamme projekteissa rullaava ennuste ei tarkoita pelkästään tulos- ja tase-ennusteita, vaan talousjohto saa käyttöönsä halutessaan myös kassavirtaennusteen, joka onkin yksi tärkeimmistä työkaluista yrityksen kannattavuuden seuraamisessa. Kassavirtaennuste on muutakin kuin pankkitilien saldojen kyttäämistä, sillä sen avulla saadaan kirkas näkemys tulevista rahavirroista. Tämän pohjalta johdon on mahdollista suunnitella yrityksensä toimenpiteitä sen mukaisesti, että liiketoiminnan tavoitteet toteutuvat.

Varsinaista yrityksen taloudensuunnitteluprosessia on hankala ulkoistaa, mutta Invencon asiantuntijat voivat olla apuna kehittämässä prosessianne ja esittelemässä eri työkaluja ketterän suunnitteluprosessin kehittämiseksi. Emme ole Invencolla vain yhden järjestelmän ratkaisujen puolesta puhujia, vaan pyrimme aina asiakaskohtaisesti löytämään sen parhaan ja edullisimman ratkaisun.

Se on kuitenkin selvä, että oli toteutus meillä mikä tahansa, ratkaisujemme avulla et joudu poimimaan tietoja eri järjestelmistä tai Excel-taulukoista, vaan järjestelmä kerää ja kokoaa tiedot yhteen, jotta yrityksenne voi keskittyä olennaiseen, eli ajantasaiseen liiketoiminnan johtamiseen.

Haluatko tietää Invencon ratkaisuista lisää? Ota yhteyttä.

Merja Jaakkola
Senior Consultant
merja.jaakkola@invenco.fi
p. +358 40 772 9697

Pinterest
Invenco Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Invenco kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Taloushallinto

Teknologia

IBM

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

IBM Cognos TM1
Jedox
IBM Planning Analytics

Siirry yrityksen profiiliin Invenco kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Invenco - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Invenco - Muita referenssejä

Invenco - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia