Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

React Native vs. Flutter ja alustariippumattomien mobiilisovellusten kehittäminen

BloggausMobiilisovellusten alustariippumattomuus haastaa nykyään monia yrityksiä. Natiivisovellukset ovat ohjelmistoja, jotka kehitetään tietylle alustalle käyttäen sille suunniteltuja työkaluja ja ohjelmointikieltä. Kun kehitetään iOS ja Android natiivisovelluksia, on kehitettävä ja ylläpidettävä kahta eri sovellusta eri teknologioineen, mikä on aikaavievää ja vaatii tietotaitoa eri käyttöjärjestelmistä. Yhteistyössä Gambitin kanssa halusin syventyä diplomityössäni kahteen tällä hetkellä suosituimpaan - React Native ja Flutter – sovelluskehykseen, joita käytetään alustariippumattomien mobiilisovellusten kehittämisessä.  

React Native on Facebookin kehittämä ja pohjautuu Reactiin, jonka ohjelmointikielinä toimii JavaScript. Sen ehdottomasti suurin etu on juurikin JavaScriptin hyödyntäminen, koska kieli on yleisesti web-kehittäjien käytössä. React Native mahdollistaa alustan natiivien rajapintojen kutsumisen JavaScriptillä. Tällä tavoin sovellus voi käyttää natiiveja toiminnallisuuksia, kuten kameraa. UI komponentit kyetään myös esittämään kutsumalla alustakohtaisia rajapintoja, joiden ansiosta sovellus näyttää ja tuntuu natiivilta.

Flutter on vuorostaan Googlen kehittämä, natiivikoodia generoiva sovelluskehys. Sovellukset kirjoitetaan Dart ohjelmointikielellä, joka oli vielä verrattain tuntematon kieli ennen Flutterin kehittämistä. Lähdekoodi käännetään natiivikielelle, mikä takaa Flutter sovelluksille erinomaisen suorituskyvyn. Sovelluskehys ei käytä natiiveja UI komponentteja, kuten React Native, vaan esittää omat komponentinsa, jotka ovat natiivin näköisiä.

Sovelluskehyksiä arvioitiin useiden kriteerien pohjalta, joissa otettiin huomioon mobiilisovelluksille ja niiden kehittämisellä tyypillisiä edellytyksiä. Tutkimustuloksena todettiin, että React Native soveltuu parhaiten alustariippumattomaan kehittämiseen, vaikka molempien nähtiin olevan mahdollisia vaihtoehtoja natiivikehityksessä. React Native sai korkeat pisteet suurimmassa osassa kategorioista ja näin ollen nähtiin soveltuvan hyvin laajalti erityyppisiin sovelluksiin. Flutter saattaa kuitenkin olla parempi vaihtoehto sovelluksille, joissa suorituskyky on keskeisessä roolissa ja natiivi ulkoasu sekä tunne ovat toissijaisia. 

React Native ja Flutter ovat todisteita siitä, kuinka paljon alustariippumaton kehittäminen on edistynyt viimeisten vuosien aikana. Niiden avulla saadaan aikaan toimivia sovelluksia, joiden käyttöliittymät muistuttavat läheisesti natiivisovelluksia - erona yksinkertaisempi kehittämisprosessi. Valitettavasti ne tulevat kuitenkin aina olevaan yhden askeleen jäljessä uusissa toiminnallisuuksissa natiivisovelluskehyksiin verrattuna. Ei ole myöskään varmuutta siitä, kuinka kauan niitä ylläpidetään, sillä ne ovat riippuvaisia vapaaehtoisista kehittäjistä. Sen vuoksi, mikäli sovellus on tarkoitettu pitkäikäiseksi, natiivisovellus on yhä turvallisin vaihtoehto. 

Diplomityö on luettavissa kokonaisuudessaa täällä: https://www.doria.fi/handle/10024/180002

Kirjoittaja: Elin Hjort, Technical Manager, Gambit

Pinterest
Oy Gambit Labs Ab logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Oy Gambit Labs kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Mobiilikehitys

Teknologia

React Native
Javascript

Omat tagit

Flutter

Siirry yrityksen profiiliin Oy Gambit Labs kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Oy Gambit Labs - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Oy Gambit Labs - Muita referenssejä

Oy Gambit Labs - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia