Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Raskaista laitevaihdoista automatisoituun laitteenvaihtoprosessiin

BloggausTietokoneiden vaihtaminen koetaan usein haastavaksi ja isoksi projektiksi. Laitevaihdon ei kuitenkaan tarvitse olla raskas ja pitkä prosessi jos vaihdossa hyödynnetään automatiikkaa. Laitteenvaihtoprosessi voidaan karkeasti jakaa kahteen eri osaan:

  • Etukäteen tehtävät työt, eli koneiden asentaminen ja testaaminen
  • Varsinainen vaihtaminen, eli koneiden toimittaminen käyttäjälle

Jos katsotaan projektia aikajanalla, niin usein yrityksen koosta ja sovellusten määrästä riippuen ensimmäinen osa vie vähintään 1-2kk. Toinen osa taas riippuu käyttäjien ja vaihtajien määrästä, mutta vie ainakin saman verran. Itsekin olen ollut mukana projektissa, jossa koko homma vei noin vuoden. Karkeasti ajateltuna perinteisellä mallilla mentäessä: mitä isompi organisaatio ja mitä enemmän konemalleja, sitä pidempi on projektin kesto.

Mikä laitteenvaihdossa sitten kestää?

Ensimmäisessä osiossa käydään suurin piirtein seuraavat stepit:

  • Uudelleenasennetaan niin sanottu ”golden image” eli tyhjä käyttöjärjestelmä, jonka päälle aletaan tiputtelemaan sovelluksia
  • Hankitaan jokaiselle konemallille laitteistokohtaiset ajurit ja testataan ne toimivaksi
  • Hankitaan jokaisesta sovelluksesta haluttu versio, testataan asennusta, ja enemmän tai vähemmän (toivottavasti enemmän) automatisoidaan niiden asennus

Jos mietitään modernia lähestymistapaa tälle ensimmäiselle osalle, niin Microsoftin Intune yhdessä Autopilotin kanssa voi tehdä kolme ensimmäistä osaa ja suurimman osan viimeisestäkin stepistä.

Autopilotin avulla voimme hyödyntää suoraan laitevalmistajan optimoimaa käyttöjärjestelmää ja tuo testailu ja ajureiden hankkiminen on jo hoidettu. Autopilotin avulla konetta ei tarvitse uudelleenasentaa, vaan kone muunnetaan yrityskäyttöön pilven avulla, jolloin asentajien käyttämä aika voidaan hyödyntää johonkin muuhun.

 

Sovellukset tulee testata ja saada vietyä pilveen, mutta kun osa on tehty, voidaan hyödyntää Autopilotin White Glove toimintoa, jossa sovellukset saadaan valmisteltua ennen kuin kone toimitetaan käyttäjälle. Kone voidaan myöskin etukäteen ”korvamerkata” käyttäjälle, jolloin loppukäyttäjän kokemus on entistä mukavampi.

Näin toimiessa saadaan siis ensimmäisestä osuudesta tiputettua suurin työ pois ja kesto muuntuu kuukausista viikkoihin.

Entäs se toinen osa, itse koneiden toimittaminen ja muu ”säätö” sen yhteydessä?

Koneisiin on nyt saatu sisään perus sovellukset – oli sitten kyse vanhasta tai uudesta tavasta, joten lähdetään taas perinteisen maailman kautta katsastamaan tätä projektin seuraavaa osiota. Stepit ovat karkeasti seuraavat:

  • Tärkeiden asioiden kuten Suosikkien, työpöydän tiedostojen, muiden piilotiedostojen jne. talteen ottaminen vanhalta koneelta
  • Vanhan koneen irroitus ja uuden koneen johtojen liittäminen
  • Käyttäjän kirjautuminen sisään
  • Ensimmäisen kohdan asioiden tuominen uuteen koneeseen
  • Käyttäjäkohtaisten sovellusten asennukset taas enemmän ja vähemmän automatiikan avulla

Karkeasti voidaan ajatella, että koneen kanssa aktiivista työtä menee asentajalta tunnista pariin. Mikäli käyttäjäkohtaisia sovelluksia on paljon, voi asentajalla mennä useampikin tunti.

Pilvipalvelut tuovat meille noiden ”säätö” steppien kanssa isoja apuja. Kun käytetään uutta Microsoft Edgeä, voidaan käyttäjän suosikit tallentaa Azure AD:hen eli ne hoituvat automatiikalla uuteen koneeseen. Kun käyttäjän työpöytä ja muut tärkeät tiedostot on laitettu jo etukäteen valumaan OneDrive for Business -pilvipalveluun, saadaan työpöytä ja käyttäjän henkilökohtaiset tiedostot tuotua automatiikalla uuteen koneeseen. Tämä taas tarkoittaa sitä, että lähitukihenkilöitä ei tarvita niin paljoa ja heidän tehtävä on lähinnä tukea käyttäjiä koneiden vaihdon yhteydessä.

Mitä sitten käyttäjäkohtaisiin sovelluksiin tulee, voidaan Intunen avulla sovellukset osoittaa helposti käyttäjäkohtaisesti, eli jos loppukäyttäjä siis tarvitsee jonkun erikoissovelluksen, saadaan se valumaan käyttöönoton yhteydessä koneelle automaattisesti. Sovelluksen asennus voi pyöriä taustalla tai se voidaan pakottaa käyttöönottoon ennen kuin käyttäjä pääsee käyttämään itse konetta.

Karkeasti ajateltuna laitteenvaihdossa asentajalle jää hommaksi vaihtaa uusi kone käyttäjälle vanhan tilalle ja opastaa käyttäjää, mistä löytyy mitäkin. Eli aktiivinen työaika muuntuu tunneista kymmeniksi minuuteiksi. Lisäksi kun kaikki on tehty suunnitellusti ja hallitusti, käyttäjäkokemus paranee käyttäjän löytäessä tutut tiedostot esimerkiksi työpöydältä, eikä asioiden hakemiseen kulu yhtä paljon aikaa, kun perinteisin menetelmin.

Extrana tästä modernista maailmasta saadaan se, että koneet voidaan toimittaa suoraan vaikkapa käyttäjän etätyöpisteelle, kunhan käyttäjät on ohjeistettu hyvin. Näin saadaan säästettyä käyttäjän aikaa ja käyttäjät voivat tehdä työtä jopa kokoaikaisesti sieltä mistä halutaan. Perinteisessä mallissahan tämä melkeinpä pakostakin vaatisi lähituen kanssa asioiden kaivamista ja selvittelyä.

Alla asia graafisena. Pallukat vastaavat oletettua kestoa.

 

Perinteinen laitevaihtoprojekti:


Perinteinen laitteenvaihtoprosessi

Moderni laitevaihto vuonna 2021:

Moderni laitevaihtoprosessi

Laitteenvaihtoa voi siis helpottaa kummasti automatiikalla. Moderni, automatisoitu laitteenvaihtoprosessi helpottaa ja keventää sekä käyttäjien että it:n taakkaa. 

Haluatteko helpottaa yrityksenne laitteenvaihtoprosessia? Me CloudNowlla voimme auttaa! Jätä soittopyyntö niin keskustellaan asiasta lisää. 

Lue lisää CloudNown it-infrastruktuuripalveluista. Varmista loppukäyttäjille sujuva etätyö laadukkaan it-tukipalvelun avulla. Lue lisää.

Pinterest
CloudNow IT Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili CloudNow IT kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

It-infra loppukäyttäjäpalvelut
It-infrapalvelut
Käyttäjähallinta
Pilvipalvelut / SaaS

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
IT
Järjestöt ja yhdistykset
Kiinteistöala
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Raaka-aineet ja energia

Teknologia

Azure
Microsoft

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Laitteet
Toteutustyö
Valmisohjelmisto

Omat tagit

Laitehallinta
laitepalvelut
laitesuunnittelu
Microsoft Intune
Microsoft Autopilot
azure
Azure AD
Microsoft onedrive
automatiikka
laitteiden vaihto
laitevaihto
automatisoitu laitevaihto

Siirry yrityksen profiiliin CloudNow IT kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

CloudNow IT - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

CloudNow IT - Muita referenssejä

CloudNow IT - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia