Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Quis custodiet ipsos custodes – eli kuinka konsultti perehdytetään

BloggausTuore ohjelmistoprojekti tulilla ja talossa uutuuttaan kiiltelevä konsultti, joka pitää jotenkin ajaa sisään? Miten konsultti kannattaisi perehdyttää?

Listasimme 7 vinkkiä konsultin perehdyttämiseen (listasimme myös softaprojektin 7 kuolemansyntiä, mutta se onkin sitten eri juttu), jotta projektisi ei turhaan hidastuisi. 

§. Niin siis miks mä oon täällä?

Jos sinulla on jo jokin näkemys siitä, mitä konsultin pitää tehdä, niin kannattaa kertoa se heti, vaikka kertomiseen tarvittavat sanat saisivat merkityksen vasta tuhanteen muuhun asiaan tutustuttamisen jälkeen. Konsultin on helpompaa sovittaa saamansa informaatio oleelliseen viitekehykseen, jos viitekehys on jo paljastettu. Jos sen sijaan et vielä tiedä, mitä konsultin pitää tehdä, sano sekin heti kättelyssä. Konsultilla voi olla hyviä ehdotuksia.

§. Mulle kaikki heti

Konsultti on infoähkyn ammattilainen. Jos dokumentaatiosi on jäsentelemättömänä röpellyksenä ympäri taloa ja henkilöstön sähköpostiviestiketjuja, anna ihmeessä heti se iso sekava säkillinen silppua konsultin setvittäväksi. Konsultti kyllä ennen pitkää huomaa, mitä sieltä puuttuu.

Silppua voi yrittää aluksi hiukan jäsennellä, kunhan perehtymisputki ei katkea siihen, että joku työtoveri viikon verran pohtii raportilleen täydellistä ilmaisumuotoa. Asiantuntija päättää parhaiten itse, missä järjestyksessä asioista pääsee helpoiten kärryille. Siksi on olennaista päästää hänet heti käsiksi kaikkeen lähdemateriaaliin.

§. Need to know: everything

Talouskatsausta tai henkilöstön lomalistoja ei sentään ole tarpeen näyttää., mutta kaikki projektiin enemmän tai vähemmän läheisesti tai kaukaisesti liittyvä tieto kannattaa olla konsultin näppien ulottuvilla, ainakin erikseen pyytämällä.

Monta täysin turhaa hammastenkiristelyä ja viivästystä on aiheuttanut oletus, että konsultin ei tarvitse tietää yksityiskohtaa X, koska hän tekee vain asiaa Y. Kun osoittautuukin, että asian Y toteutustapa riippuu läheisesti yksityiskohdan X olemuksesta, olisi hyvä, ettei tätä tarvitsisi erikseen yrittää vakuutella tietoarkun vartijalle. Mitä vähemmän salaperäisenä järjestelmäsi konsultille näyttäytyy, sitä nopeammin hän pääsee toteuttamaan tarvitsemasi ominaisuudet.

§. Kyllä se sitten kysyy

Sinun kannattaa valmistautua vastaamaan. Projektin alun isoa infotulvaa sulatellessa on liki varmaa, etteivät kaikki asiat tule kerralla selviksi. Konsultti ei ole kasettinauhuri. Kun jokin asia unohtuu, hän kysyy sitä uudelleen.

Yhtään tyhmää konsulttia meillä ei ole, joten voit turvallisesti vastata kaikkiin konsultin esittämiin kysymyksiin huolehtimatta siitä, ovatko kysymykset tyhmiä vai eivät. Lähes varmasti eivät ole.

§. Mun kasa ei oo sun kasa

Konsultti tietää paljon, muttei kaikkea. Erilaisten koodausprojekteissa mahdollisesti esiintyvien teknologioiden yhteismäärä on niin suuri, että luultavasti juuri sinun projektissasi on käytössä jokin tai joitakin teknologioita, joita vasta hankkimasi nimenomainen konsultti ei vielä tunne. Tämä ei ole vika vaan ominaisuus. Konsultin hyvyys mitataankin muun muassa sillä, kuinka nopeasti hän omaksuu käyttöönsä jonkin vasta kohtaamansa teknologian.

§. Kyllä mulle voi kertoa, mä oon kuullu kaiken

Joskus käy niin ikävästi, että tietoa katoaa jäljettömiin eikä sitä löydy annettavaksi, vaikka kuinka tahtoisi. Jos homman Z viimeksi tiesi kellarissa yks Mari, jolla oli punainen nitoja, mutta toissavuonna Mari-parka jäi putoavan flyygelin alle, niin kerro myös, vaikka kirpaisisi, että asiaa Z ei tiedä enää kukaan. Piakkoin sen lähes varmasti tietää ainakin eräs konsultti.

§. Mitenköhän tämän saa auki?

Hyvä peukalosääntö on heittää konsultti suoraan syvään päähän ja antaa hänelle hiukan aikaa sekä kunnon työrauha. Joskus harvoin voi olla paikallaan antaa ekaksi tehtäväksi jokin yksinkertainen “Korjaa tämä bugi ja katotaan sitten” -homma. Yleensä kuitenkin on paras siirtyä heti paikalla itse pääateriaan, että konsultti motivoituu tekemästään tärkeästä työstä, eikä ainakaan ajaudu projektipäällikön nakkikoneeksi. Konsultti tykkää kuopsuttaa, tonkia ja rypeä koodissa. Tyhjän panttina seisottaminen hapattaa konsultin.

Lisää konsultinkäyttövinkkejä Konsultin käyttöoppaassa!

Jos projektistasi puuttuu fiksuja konsultteja, ole yhteydessä!

Pinterest
Rakettitiede Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Rakettitiede kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

kehittäjä
Rakettikulttuuri
Rakettitieteilijä

Siirry yrityksen profiiliin Rakettitiede kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Rakettitiede - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Rakettitiede - Muita referenssejä

Rakettitiede - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia