Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Q & A: Miksi ohjelmistotestaus on tärkeää?

BloggausKeskustelemme paljon eri taustoista tulevien ohjelmistoalan asiantuntijoiden kanssa. Hyvin usein käy ilmi, että ohjelmistotestaaminen ja laajemmin ohjelmistojen laadunvarmistus ovat asioita, jotka jäävät to do -listalla tai tärkeysjärjestyksessä muiden asioiden taakse. Näiden tärkeyttä ei tunnisteta tai ne tuntuvat liian kaukaisilta ja vierailta tartuttavaksi. Kuitenkin, kun olemme jonkin aikaa puhuneet asiasta, on tilanne monesti kääntynyt päälaelleen.

Toisessa ääripäässä ovat nykyiset asiakkaamme, joille meidän ei tarvitse enää myydä ajatusta laadunvarmistuksen tärkeydestä, vaan he vaativat meiltä koko ajan enemmän ja enemmän käytännön apua. He ovat jo ymmärtäneet laadunvarmistuksen merkityksen, mutta vaikka homma on jo hyvällä tasolla, kaivataan silti lisää osaajia.

Haluamme auttaa ensin mainittua asiantuntijaryhmää pääsemään nopeammin kärryille tiellä kohti laadukkaampia ohjelmistoja. Tämän vuoksi teimme tämän kirjoituksen, jossa vastaamme usein esille tulleisiin kysymyksiin.

Q: Mikseivät kehittäjät vaan tee itse testinsä, sehän riittää?

A: On äärimmäisen tärkeää, että kehittäjät hoitavat kunnialla yksikkötestit kuntoon! Se, että koodi toimii yksikkötasolla, ei kuitenkaan kerro tarpeeksi sen toimivuudesta järjestelmätasolla. Onkin tärkeää, että testausta tehdään jokaisella tasolla (yksikkö, integraatio, järjestelmä sekä UAT), jotta voidaan varmistua sovelluksen kokonaisvaltaisesta laadusta. Kehittäjät harvoin haluavat käyttää aikaansa aikaa vievään testaukseen, jota varsinkin aluksi tehdään paljon manuaalisesti.

Q: Emme saa kehittäjiämme kiinnostumaan testaamisesta, mikä neuvoksi?

A: Kehittäjien ei omien testiensä lisäksi välttämättä tarvitse kiinnostua itse testaamisesta sen enempää. Tärkeämpää on, että he ymmärtävät testauksen tärkeyden ja roolin osana ohjelmistokehitystä ja pyrkivät omalla toiminnallaan edesauttamaan tätä yhteistyötä. Kehittäjiä varmasti kiinnostaa testauksen rooli heidän oman työnsä helpottamisessa, jolloin he pystyvät keskittymään asioihin heidän omalla ydinosaamisalueellaan.

Q: Meillä on niin hyvät tekijät, että koodi on aina moitteetonta, miksi siis testata?

A: Tätä kuulee ehkä kaikista useimmin. On varmasti totta, että kehityksen alkuvaiheessa ja hyvällä tiimillä jälki voi olla erinomaista ja testauksen tarve ”vähäistä”. Kuitenkin pitkällä tähtäimellä koodikannan kasvaessa ja sovelluksen laajentuessa yksittäinen kehittäjä tai tiimi ei pysty enää seuraamaan mihin kaikkeen koodimuutokset voivat vaikuttaa. Lisäksi tiimin kokoonpanoon saattaa tulla muutoksia ja uusia kehittäjiä, jotka tarvitsevat testauksen antaman palautteen.

Testaus ja testiautomaatio ovatkin eräänlainen selkäranka ja tuki kehitykselle, joka takaa nopeamman palautteen kehittäjille.

Tämä on loppujen lopuksi myös työhyvinvointikysymys. Ilman kattavaa testiautomaatiota kehittäjän työ käy stressaavaksi, koska kulman takana piilottelevat regressiovirheet ovat jatkuvasti takaraivossa. Olenkin muutaman kerran törmännyt tilanteeseen, missä kehitys hidastuu huomattavasti, kun kaikki tiimin jäsenet eivät uskalla tehdä muutoksia sovelluksen keskeisiin toiminallisuuksiin, koska he pelkäävät rikkovansa jonkun kriittisen osan järjestelmästä.

Q: Julkaisemme hyvin usein, testaaminen tulisi siten meille liian kalliiksi, mikä neuvoksi?

A: Mitä useammin julkaistaan, sitä tärkeämpää on saada palaute sovelluksen tilasta ennen tuotantoon vientiä! Tähän kustannustehokas ratkaisu on testauksen automatisointi ja liittäminen osaksi CI-putkea. Alkuinvestointi on toki arvokkaampi, kuin manuaalisessa testauksessa, mutta suhteellinen kustannus tippuu jokaisen julkaisun kanssa. Ketterässä ohjelmistokehityksessä usein julkaiseminen vaatii jatkuvat testauksen. Miten muuten saataisiin palaute, että ollaan valmiita tuotantoon vientiin?

Q: Softamme on mobiilipeli, jonka toiminta ei ole kenellekään kriittisen tärkeää, miksi siis käyttäisimme vähäisiä resursseja testaamiseen?

A: Laskette kuitenkin sen varaan, että mobiilipelistä tulee viraalihitti, jolla on satoja tuhansia tai miljoonia pelaajia? Nykyisessä kovin kilpaillussa markkinassa ei voi pärjätä keskinkertaisella laadulla, vaan se näkyy saman tien päivittäisten pelaajien määrässä sekä retentiossa. Oli kyse mistä tahansa softasta, mutta eritoten juuri peleistä, ei menestystä heru, ellei laatu ole aivan huipputasoa.

Toivottavasti sait näistä vastauksia ainakin joihinkin itseäsi mietityttäneisiin kysymyksiin. Vastaamme mielellämme muihinkin testaus-kriittisiin kysymyksiin, ja voimme niitä päivittää myös tähän postaukseen.

Pinterest
VALA Group Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili VALA Group kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Laadunvarmistus

Omat tagit

ohjelmistotestaus
Testiautomaatio
ohjelmistojen laadunvarmistus

Siirry yrityksen profiiliin VALA Group kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

VALA Group - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

VALA Group - Muita referenssejä

VALA Group - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia