Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Projektipäälliköstä tuli Product Owner

BloggausVielä muutama vuosi sitten tuntui, että Product Owner tai tuoteomistaja on aika harvinainen olio. Vaikka ketteriä toimintatapoja onkin harjoitettu jo pitkään erityisesti tuotteita kehittävissä organisaatioissa, niin aika monissa paikoissa ei ollut “päätoimisia” tuoteomistajia. Minusta tuntui, että tuoteomistajuus nähtiin enemmän roolina, jonka hoiti joku, jolla oli siihen kykyjä, aikaa ja halua. Tämä ihminen saattoi olla projektipäällikkö tai tuotepäällikkö, joskus jopa linjaesimies tai Scrum Master. Tälläkin tavalla agilea voidaan kyllä tehdä, mutta ei liene sattumaa, että viime aikoina organisaatioista on alkanut löytyä yhä enemmän ihan päätöimisia, nimettyjä tuoteomistajia.Takaako tittelin vaihto menestyksen?

Puhuinkin tästä jo aikaisemmassa blogissani. Tuoteomistajuus on rooli, jolla on suuri vaikutus tiimin tuloksiin – ja roolin hyvä hoitaminen ottaa aikaa. Joskus se on ihan täysipäiväinen homma, joskus sen voi hoitaa käyttämällä siihen 50% työajasta. Mutta sitä ei voi hoitaa hyvin, jos siihen käyttää vähemmän aikaa, vaikka pari tuntia viikossa. Pelkät Scrum-seremoniat eivät ole se mihin Product Owneria tarvitaan, vaan tärkeää on tiimin kanssa keskustelu, työskentely backlogin kanssa, stakeholdereiden ja asiakkaiden tarpeiden selvittäminen, sekä yhteistyö esimerkiksi tuotepäällikön ja tuotejohdon kanssa. Mutta ehkäpä tittelien vaihtuminen Product Ownereiksi kuvaa sitä, että organisaatioissa on herätty tähän; vaikka ihmiset tekevät vielä muitakin töitä, tuoteomistajan titteli antaa ikään kuin “luvan” käyttää siihen sen vaatiman määrän efforttia. Tämä on todella hyvä trendi!


Tärkeää olisi myös selvittää, mitä se uusi rooli oikein tarkoittaa

Pelkällä pelkällä tittelin vaihdolla eivät hommat lähde luistamaan, se on selvää! Se, että käytetään hiukan enemmän aikaa, on kuitenkin hyvä asia. Toinen hyöty puolestaan on se, jos tittelin vaihto saa Product Ownerit oppimaan ja selvittämään, mitä se tuoteomistajuus oikeastaan tarkoittaa. Se päätavoite tittelin vaihdolla on varmasti ollut, että toiminta oikeasti muuttuu – sen lisäksi, että ymmärretään Product Ownerin roolin vaatimukset ja tarkoitus, ja on pystytty hankkimaan tieto ja taidot, joilla roolissa saadaan tuloksia aikaan. Silloin ollaan hyvällä uralla!


Tuoteomistajan missio

Tuoteomistajan missiona on maksimoida tuotetta kehittävän porukan tulosten arvo. On tuotetta kehittäviä tiimejä sitten yksi tai useampia, Product Owner pyrkii selvittämään asiakkailta ja stakeholdereilta, mitkä ominaisuudet tuotteeseen kannattaisi rakentaa seuraavaksi, että organisaatio saisi siitä maksimaalisen arvon. Arvo voi olla taloudellista tai kulttuurista pääomaa – sitä, että saadaan lisää tietoa. Tämä kuulostaa simppeliltä, mutta ei todellakaan ole sitä – mahdollisia ideoita ja issueita on valtavasti, ja niistä pitäisi osata priorisoida tehtäväksi ne kaikkein tärkeimmät.


Tuoteomistajan suurin haaste

Tuoteomistajan suurin ongelma on se, että tehdäkseen parhaat priorisointipäätökset, pitäisi pystyä kommunikoimaan todella laajasti. Ja hyvä kommunikaatio vie paljon aikaa. Ajan puute on se suurin ongelma, koska aikaa syö jatkuva virta tuotteeseen ja hankkeeseen liittyviä bugeja, issueita, ongelmia, kysymyksiä ja tulipaloja. Jos tämän jatkuvan virran antaa viedä mukanaan, käy huomaamatta niin, että vaan unohtuu käyttää tarpeeksi aikaa asiakkaiden ja markkinatarpeiden selvittämiseen, testaamiseen ja yhteistyöhön vaikka tuotejohdon kanssa. Ja se taas johtaa siihen, että riski väärien priorisointipäätösten tekemiseen kasvaa, tai vielä pahempaa – toteutetaan jotain mitä ei tarvita tai mitä joudutaan muuttamaan tai korjaamaan. Siitä syntyy hukkaa.

Vielä tätäkin vaarallisempaa on yrittää kehittää tuotetta sokkona, ilman mitään tietoa siitä, miten markkinoilla on uudet ominaisuudet otettu vastaan. Silloin edetään täysin oletusten varassa.

Tuoteomistajille, kuten tuotepäälliköillekin, olisi ensiarvoisen tärkeää ymmärtää käyttää suuri osa ajasta siihen, että selvitetään asiakkaiden ja markkinoiden tarpeita eri keinoin, ja myös seurataan sitä, miten uusiin tuoteominaisuuksiin reagoidaan ja miten ne tuovat firmalle rahaa. Silloin voidaan tehdä nopeasti oikeita päätöksiä.


Product Ownerin menestystekijät

Mutta mistä sitten löytää aikaa tähän? Tässä auttaa, kun käyttää järkeviä rutiineja issue- ja päätöstulvan hallintaan ja ymmärtää tuoteomistajan roolin menestystekijät. Näistä asioista puhutaan kirjassani lisää ja myös tuoteomistaja-kurssilla, mutta katsotaan kirjassani esittelemääni menestystekijämallia nyt hieman lähemmin.

Olen muuttanut normaalia PDCA-mallia tuoteomistajille sopivammaksi. Minun mallissanikin on neljä osaa, joista ensimmäinen on suunnittelu, Plan. Kolmea seuraavaa puolestaan olen muokannut toimimaan paremmin juuri tuoteomistajille. Nämä kolme seuraavaa menestystekijää ovat Guide, Release ja Learn.

Tämä idea oli se, että tekemisen sijaan tuoteomistajan tulisi enemminkin ohjata (GUIDE) tekemistä. Ja PDCA-mallin Check- ja Act-vaiheista poiketen tärkein oppimistapa tuoteomistajalle on saada release ulos, käyttäjien kokeiltavaksi ja sitten tehdä tuloksista omat johtopäätöksensä siitä, mikä oli hyvää, mitä pitää säätää ja mitä pitää tehdä seuraavaksi. Kai tätä mallia voisi sitten kutsua PGRL-malliksi.


PRKL-malli – eiku.. PGRL-malli

PGRL-mallissa on vielä jokaisessa pääkohdassa kolme alakohtaa, jotka muistuttavat, mikä on tärkeää tuossa pääkohdan vaiheessa. Mutta ei mennä nyt tässä blogissa siihen. Kirjassani ja kurssilla asiasta puhutaan enemmän. Tämän menestystekijämallin lisäksi kirjassa ja kurssilla esitellään myös tuoteomistajan kahdeksan prinsiippiä, jotka kertovat enemmän siitä tyylistä, miten toimien hyvä tuoteomistaja saavuttaa jatkuvasti hyviä tuloksia.


Pinterest
Contribyte logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Contribyte kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Erikoisosaaminen

Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys

Toimialakokemus

IT

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus

Omat tagit

tuoteomistaja
product owner

Siirry yrityksen profiiliin Contribyte kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Contribyte - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Contribyte - Muita referenssejä

Contribyte - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia