Projektinhallinnan trendit 2017-2019

Työtavat, tekijät ja välineet muuttuvat. Keräsimme yhteen projektinhallinnan lähitulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia.


Projekti on kaiken asiantuntijabisneksen perustyötapa. Eikä kohta ole muuta kuin asiantuntijabisneksiä – suorittava perustyö vähenee kaikilla toimialoilla. Projektit tunkeutuvat kaikkialle, mutta myös projektinhallinta on muutoksen kourissa.


Make or break –megaprojektit yleistyvät

Osa myöhästyy ja poksauttaa budjetin: Länsimetro, Olkiluodon ydinvoimala, Olympiastadionin kunnostus. Osa ratkaisee koko yrityksen tulevaisuuden: Konecranesin miljardin euron Terex-nosturikaupat tai Nokian ja Alcatelin fuusio ovat tästä esimerkkejä. Vuonna 2017 alkanut talouden noususuhdanne lisää megaprojektien määrää. Pelkällä projektiosaamisella näitä ei saada maaliin, koska isot päätökset ovat poliittisia niin yrityksissä kuin julkistaloudessa.

Huono valmistelu, epäselvät tavoitteet, puutteellinen seuranta sekä epärealistiset aikataulu ovat tyypillisiä syitä, miksi projektit epäonnistuvat. Megaprojektit epäonnistuvat samoista syistä kuin pienemmät projektit, mutta mittakaava on huomattavasti suurempi. Lisäksi megaprojektit ovat ainutlaatuisuuden vuoksi haastavampia, jolloin kokenutkaan projektipäällikkö ei pysty pitämään kaikkia naruja käsissä.


Ihmisten johtaminen korostuu

Avainrekrytointeja tehtäessä projektiammattilaisten ansioluettelosta kammataan erityisen tarkkaan todisteita kyvystä johtaa ihmisiä. Tämä soft skill on kovaa valuuttaa, koska käskyttämällä ei asiantuntijoiden motivoinnista ja asiakkaiden kanssa tehtävästä työstä tule mitään.

Projektijohtajan rekrytointi ei ole kuitenkaan aina helppo prosessi, sillä projektit, yritykset ja tiimit ovat ainutlaatuisia. Johtamisessa on kuitenkin aina kyse ihmisten koordinoinnista, jolloin kommunikointi on avainasemassa.

Projektiamatöörit aina ja kaikkialla. Siksi lähes kaikissa hankkeissa on kriittisissäkin tehtävissä mukana ihmisiä, jotka eivät ole perehtyneet projektinhallintaan. Heitä voi olla asiakkaalla, kumppanilla tai omassa organisaatiossasi. Sähköiset työkalut helpottavat – mutta voivat tuoda osallistujille myös osaamisen illuusion, vaikka todelliset projektikompetenssit ovat ohuita. Raportointi kuitenkin auttaa koko tiimiä pysymään kartalla, missä mennään, joka helpottaa myös amatöörien projektinhallintaa. Hyvät organisaatiot rakentavat keinoja saada amatöörit tehokkaasti ja turvallisesti projekteihin mukaan.


Projektinhallintasofta integroituu kaikkiin järjestelmiin

Kun projektit ovat kaikkialla, myös projektiohjelmistot integroituvat yhä tiiviimmin osaksi toiminnanohjausta ja asiakkuudenhallintajärjestelmiä. Microsoft Dynamics 365 ja Microsoftin projektityökalut ovat tästä hyvä esimerkki. Tieto siis virtaa aiempaa sujuvammin. Silti organisaatioiden täytyy synnyttää ja ylläpitää projektikulttuuria. Softa ei tee sitä puolestasi.

Perinteisen projektinhallintsoftan ja ryhmäviestimien soppa sekoittuu. Mukaan tulee Trellon tyyppisiä visuaalisia kanban-taulusoftia, pikaviestintää ja webbipohjaisia kevyttyökaluja. Näistä puuttuu perinteisten ohjelmistojen vahvuuksia, kuten resurssointi, talouslaskenta ja pitkälle kehittynyt aikataulutus. Helppokäyttöiset ja edulliset kevytsovellukset ovat silti tulleet jäädäkseen.

Lue koko artikkeli blogistamme.

Bloggauksen infoboxi
Bloggaus
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin eCraft Oy Ab:n kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Projektinhallinta
 
Pinterest

Siirry yrityksen profiiliin Siirry eCraft Oy Ab kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Muita julkaisuja eCraft Oy Ab:lta

Siirry eCraft Oy Ab kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Seuraa Digitalisaatiokentän kehittymistä Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluja ja asiantuntijakirjoituksia lukemalla

Ohjelmistoalalla parhaiten tienaavat Helsingissä työskentelevät ammattilaiset
Apple on nyt biljoonan dollarin yritys
Teamit lupaa tuoda monikanavaisen myynnin kaikkien yritysten saataville

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia