logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Pilvet ovat monelle pehmoisia

Bloggaus

Kirjoittaja: Janne Vihervuori, Business Lead
Yksi asia menee edelleen pieleen puhuttaessa pilvipalveluista: niistä ei osata puhua. Puhuttaessa ’bisneksen viemisestä pilveen’, ollaan liian usein vain vaihtamassa konesalia (IaaS, infrastructure-as-a-service) tai ottamassa kevyimmän luokan SaaS (software-as-a-service), esimerkiksi toimistopaketti, käyttöön. Ei puhuta bisneksistä, vaan puhutaan pehmoisia. Joe Weinman kirjoitti vuonna 2012 kirjan nimeltään Cloudonomics. Vaikka muutama vuosi on vierähtänyt julkaisusta, kirjan viesti on edelleen ajankohtainen ja väkevä.

Cloudonomicsin lukeneet eivät puhu pehmoisia ’liiketoiminnan viemisestä pilveen’, vaan ymmärtävät minkälaisilla erilaisten pilvipalvelujen lisäarvoilla mahdollistetaan digitaalista liiketoimintaa. Esimerkkeinä näistä palveluista ovat sovelluskehitys, integraatio, mobiili, dokumentti ja identiteetti. Palveluita, joiden hallinta olisi asiakkaalle liian työlästä ja kustannuksiltaan kallista, puhumattakaan näiden palvelujen keskinäisestä integraatiosta. Jos tämänlaisia palveluja hankkisi yksittäin, huomaisi pian olevansa naimisissa useiden eri tarjouspyyntöjen, toteutusprojektien ja ylläpitojen kanssa. Digitaalisen liiketoiminnan pilvestä ja oleellisista arvolupauksista puhuttaessa puhutaankin PaaS-pilvestä, platform-as-a-service.

JOTTA ASIAT EIVÄT OLISI YKSINKERTAISIA

PaaS on yleisnimitys palvelualustalle, josta käytetään usein myös sovellukseen viittaavaa termiä aPaaS (a = application). Tämän lisäksi on olemassa dedikoituihin tarpeisiin soveltuvia PaaS:ejä, esimerkiksi iPaaS, jonka ”i” viittaa integraatiopalveluihin keskittyvään palvelualustaan. Lisäksi on olemassa asioiden internetin (IoT) alustoja ja ns. nopean sovelluskehityksen alustoja (RAD), joita ei aina kutsuta PaaS-nimellä, mutta ne ovat käytännössä PaaS-tyyppisiä alustoja.

Vaikka moderneja alustoja on saatavilla, voi organisaatioiden IT-kartta näyttää monimutkaisemmalta kuin ennen. PaaS-tyyppiset alustat, IoT, Big Data ja uudet digitaaliset palvelut ylipäänsä luovat suuren kontrastin edelleen käytössä oleviin legacy-järjestelmiin ja perinteisesti toteutettuihin sovelluksiin.

BIMODAL IT HYVÄ, 3MODE PAREMPI

Taistelen tätä kompleksisuutta vastaan 3Mode-mallillamme, jonka pohjalta olemme auttaneet mm. Helsingin kaupunkia hahmottamaan uuden pilviaikakauden sovelluskehityksen mallin. 3Modessa on kolme kerrosta:
1. Responsive,
2. Enablement
3. Core
Keskimmäinen Enablement-kerros on kerroksista oleellisin. PaaS-tyypin alustat majailevat siellä.

INTEGRAATIO, DIGITAALISTEN PALVELUALUSTOJEN KUNINKAALLISIN PALVELU

IT:n historia yritysten ERP-järjestelmiä ja ihan mikropiirejä ja prosessoreita myöten noudattaa yhtä kaavaa: dedikoitut ratkaisut väistyvät aina integroitujen ratkaisujen tieltä. Yritys ei tarvitse vain kirjanpitoa, vaan myös myyntiä, logistiikkaa ja henkilöstöhallintoa – kokonaista ERP-järjestelmää. Integroitu piiri on aina syrjäyttänyt aiemmat, erilliset ratkaisut vuodesta 1959 lähtien, milloin Texas Instruments integroi samalle sirulle vastuksen ja transistorin. Jos edellä mainitusta voi johtaa analogiaa tulevaan, niin PaaS-pelin voittajiksi valikoituvat ne toimijat, jotka kykenevät niputtamaan alustoilleen tarpeelliset palvelut riittävän hyvin ja siten, että niistä on toisilleen synergiaa. Erinomainen dedikoitu (x)PaaS ei enää pärjääkään yleishyvälle PaaSille, koska dedikoidun PaaSin palvelut pitää edelleen integroida muihin palveluihin, mikä on yleis-PaaSilla jo valmiiksi sisäänrakennettua.

Jos pitää valita yksi erityinen palvelu PaaS-tyyppisille alustoille, on se integraatio. Gartner ennustaa, että vuoteen 2020 mennessä yli puolet PaaS:n avulla rakennetuista palveluista on IoT-palveluja. Mikä on oleellista IoT:ssä? Integraatio. Pelkästään IoT tulee nostamaan integraation ja integraatiopalvelut erityisen suuriin mittasuhteisiin, puhumattakaan uusien, reaaliaikaisten integraatiopalvelujen tarpeesta. Lisäksi API Management on jotain, mikä tulee löytymään vuoteen 2020 mennessä jokaisesta digitaalisia palveluja tuottavasta yrityksestä. Olen itse elänyt ja hengittänyt SAP-ekosysteemiä viime vuosituhannelta asti ja osaan arvottaa sen ekosysteemin pilvi-alustat. Seuraan kuitenkin koko markkinaa.


Pinterest
Bilot

Lisätietoja

Bilot:n yritysprofiili Kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto

Omat tagit

paas
iPaaS
SaaS
Cloud

Erikoisosaaminen

Integraatiot
Pilvipalvelut / SaaS

Toimialakokemus

Hotelli, matkailu ja ravitsemus
Kauppa
Valmistava teollisuus

Teknologia

Microsoft
SAP

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö

Siirry yrityksen profiiliin Siirry Bilot kotisivuille Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Bilot - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Bilot - Muita referenssejä

Bilot - Muita bloggauksia

Siirry Bilot kotisivuille Siirry yrityksen profiiliin Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Ohjelmistorobotin hankintaprosessi muistuttaa ihmisen rekrytointia
Tubecon 2019 - Tubettajat ja Esports ovat nousseet isoksi osaksi nuorten populaarikulttuuria
Milloin toimitusketjun hallintaan (SCM) tarvitaan ratkaisu toiminnanohjausjärjestelmän rinnalle?

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia