Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Pelillisyys e-learningissä innostaa oppimaan

BloggausPelillisyys on osa jokapäiväistä arkeamme. Pelillisyyteen törmäät esimerkiksi ruokakaupassa, kun näytät kassalla bonuskorttiasi tai kun urheilusuorituksen jälkeen katsot puhelimen sovelluksesta päivän aktiivisuustasoasi. Yhä useampi asiakkaistamme on kiinnostunut pelillisyyden tuomisesta osaksi verkkokurssia. E-learningissä pelillisyys tarkoittaa peleissä käytettyjen elementtien hyödyntämistä oppijan motivointiin ja oppimistavoitteiden saavuttamiseen.

Pelillistäminen ei tarkoita, että verkkokurssista tehdään peli, vaikka sekin toki on mahdollista. Verkkokurssiin voidaan tuoda peleistä tuttuja elementtejä. Pelillisyys voidaan toteuttaa esimerkiksi interaktiivisten tehtävien, testien tai simulointien avulla. Pelillisyys tuo vaihtelua verkkokurssin sisältöön ja lisää opiskelun mielekkyyttä ja siten parantaa oppimistuloksia. Pelillisyys myös tarjoaa mahdollisuuden oppia käytännössä ja saada palautetta tekemisestään välittömästi.

Verkkokurssin pelillistämistä ei kannata tehdä vain hauskuuden tai viihdearvon kasvattamiseksi. Pelillistämisen tavoitteena tulisi aina olla oppimisen tehostaminen. 

Pelillistämisen toteuttaminen e-learningissä

Pelillisyys e-learningissä on mahdollista toteuttaa useilla eri tavoilla. Käytettävän menetelmän valinta riippuu oppimistavoitteista ja kohderyhmästä.

Hyviä esimerkkejä pelillisyydestä verkko-oppimisessa ovat:

 • Interaktiiviset harjoitukset: Oppijat voivat tehdä harjoituksia verkossa esimerkiksi drag-and-drop-tyylillä tai valitsemalla oikeat vastaukset eri vaihtoehdoista.
 • Simulaatiot: Verkkokurssiin voi rakentaa simulaatioita tilanteista, joissa tilanne etenee oppijan valintojen mukaan. Tämä tarjoaa mahdollisuuden harjoitella käytännössä ja saada välitön palaute tekemisestään.
 • Peleistä tutut elementit: Verkkokursseissa voidaan käyttää esimerkiksi pisteytystä, tasoja, palkintoja tai haasteita oppimiskokemuksen parantamiseen.
 • Muut pelillistetyt sisällöt: Näitä ovat esimerkiksi pelit ja animaatiot, joiden kautta oppilaat oppivat uusia asioita.

Onnistunut pelillistäminen e-learningissä edellyttää, että pelilliset elementit valitaan ja toteutetaan oppimistavoitteen ehdoilla. Kun oppimistavoite on pääosassa, pelillistäminen onnistuu ja oppiminen on mielekkäämpää.

Miten tehdä pelillinen verkkokurssi?

Pelillistämisen tai pelimäisyyden ei tulisi koskaan olla verkkokurssin pääasia. Suunnitteluvaiheessa on hyvä pohtia, mitkä opiskelun vaiheet ylipäänsä sopivat pelillistettäviksi, ja miten opittava aihe toimii pelillistetyssä muodossa. Suunnittelussa on otettava huomioon myös verkkokurssin kohderyhmä ja oppimiskokemus kokonaisuutena – mikä osa materiaalista toimii pelillistetyssä muodossa ja mikä taas ei?

Pelillisen verkkokurssin toteuttamisessa kannattaa ottaa huomioon ainakin nämä asiat:

 • Määrittele oppimistavoitteet. Ennen kuin aloitat pelillistämisen, mieti mitä haluat saavuttaa pelillistämisen avulla.
 • Valitse oikea pelillistämisen muoto. Valitse pelillistämisen muoto, joka parhaiten tukee oppimistavoitteitasi.
 • Suunnittele sisältö. Suunnittele verkkokurssin sisältö ja integroi pelillisyys sisältöön. Varmista, että sisältö on mielekästä, hauskaa ja että se tukee oppimistavoitteita.
 • Testaa ja arvioi. Testaa verkkokurssi ennen julkaisua ja kerää palautetta oppijoilta. Arvioi verkkokurssin tehokkuutta ja muokkaa tarvittaessa.
 • Huolehdi teknisestä puolesta. Huolehdi, että verkkokurssi on teknisesti toimiva ja helppo käyttää. Varmista, että se toimii eri selaimilla ja laitteilla.
 • Huolehdi tuesta. Huolehdi, että tarjolla on tarpeeksi tukea oppijoille, jotta he voivat suorittaa verkkokurssin onnistuneesti.
 • Huolehdi motivaatiosta. Pelillisyys e-learningissä voi auttaa motivoimaan oppijoita, mutta on tärkeää huolehtia myös muista motivaation lähteistä, kuten palautteesta.

Pelillistämisen sudenkuopat

E-learningin pelillisyyttä suunniteltaessa tulisi aina muistaa se, että peleistä tutut elementit eivät ole pääasia, vaan ne yhdessä muiden pedagogisten keinojen rinnalla vievät oppijaa kohti oppimistavoitetta. Tärkeintä olisi pitää mielessä, mitä verkkokurssilla halutaan saavuttaa ja että käytetyt keinot tukevat näitä tavoitteita.

Kokemuksemme mukaan tyypillisiä pelillistämisen sudenkuoppia ovat:

 • Pelillistämisen liioittelu. Pelillistämisen liioittelu voi tehdä oppimisesta epämukavaa ja häiritä oppimista. Pelimäisyyttäkin voi olla liikaa joissain tilanteissa.
 • Oppimistavoitteiden unohtaminen. Pelillistämisen keskittyminen hauskuuteen ja pelaamiseen voi johtaa siihen, että oppimistavoitteet unohtuvat. Pelillisyys ei välttämättä sovi kaikille aiheille.
 • Tekniset ongelmat. Pelillistäminen voi aiheuttaa teknisiä ongelmia, kuten latauksen hitauden tai yhteensopivuusongelmat, jotka voivat häiritä oppimista. Kurssin testaaminen on tärkeää! Monipuolinen ja tarpeeseen mukautuva oppimisalusta tukee verkkokurssin pelillistämistä.
 • Pelillisyys ei sovi kohderyhmälle. Pelillistäminen ei välttämättä sovi kaikille oppijoille, kuten esimerkiksi oppijoille, joilla on oppimisvaikeuksia. Pelillisyyttä suunnitellessa on aina otettava huomioon kurssin kohderyhmä.
 • Oppiminen ei ole luontevaa. Pelillistäminen ei välttämättä ole luontevaa kaikille aiheille tai oppijoille.
 • Motivaation ylläpito vaatii erityistä huomiota. Pelillistäminen voi aluksi motivoida oppijoita, mutta motivaation ylläpitäminen vaatii erityistä huomiota.

Koulutuksen pelillistäminen toimii

Kokemuksemme mukaan koulutuksen pelillistäminen kannattaa. Parhaimmillaan se tukee oppimista ja toimii verkkokursseissa oppijan motivoijana ja sisällön rikastuttajana. Tärkeää on suunnitella pelimäisyys sisältöön sopivaksi. Pedagogisesti mietitty kokonaisuus innostaa oppimaan. Jos omat ideat ja keinot eivät riitä pelillisyyden lisäämiseen koulutuksissanne, anna meidän auttaa. Meillä on kokemusta ja näkemystä siitä, miten oppi menee parhaiten perille.

Pinterest
Xoompoint Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Xoompoint kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Ohjelmistokehitys
Sisällönhallinta

Toimialakokemus

Asiantuntijapalvelut
Koulutusala

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Koulutus
Toteutustyö

Omat tagit

e-learning
verkko-oppiminen
pelillistäminen
verkkokoulutus

Siirry yrityksen profiiliin Xoompoint kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Xoompoint - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu.

Xoompoint - Muita referenssejä

Xoompoint - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia