Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Parkkihubi - Helsingin kaupunki

ReferenssiHelsingin kaupungin digitalisaatiohankkeet toimivat edelläkävijöinä muille kaupungeille ja kunnille, luoden kaupunkilaisille älykkäitä palveluita helpottamaan arkea. Helsingin Parkkihubi-tietovaraston avoin rajapinta tuo anonymisoidun pysäköintidatan kaikkien käyttöön, ilmoittaen autoilijoille esimerkiksi navigaattorin kautta pysäköintipaikkojen vapautumisesta.

Haasteena Helsingin ydinkeskustan pysäköinnin ruuhkautuminen

Pysäköinti aiheuttaa Helsingin ydinkeskustassa ruuhkaa ja jopa neljännes liikenteestä aiheutuu vapaiden parkkipaikkojen etsimisestä. Parkkihubi tarjoaa konkreettista ratkaisua pysäköinnin haasteisiin.

Uusi palvelu pystyttiin avaamaan, kun pysäköinninvalvonta on siirtynyt täysin sähköisiin palveluihin.

– Neljä viidestä pysäköinnistä maksetaan jo kännykkäsovelluksilla, kertoo Parkkihubin projektipäällikkö Lauri Uski Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Mobiilisovelluksien kautta maksettujen pysäköintien tiedot kulkevat avoimen rajapinnan kautta minkä tahansa digipalvelun käytettäväksi. Sähköisten pysäköintitietojen kautta idea pysäköintiruuhkien ehkäisemiseksi syntyi.

Ratkaisu löytyi alustatalousajattelusta

Parkkihubin kehitysprojekti oli Helsingin kaupungille iso harppaus kohti alustamaista toimintatapaa. Ennen pysäköintioperaattorit kilpailutettiin, nyt kaupungin pysäköintiä voi myydä kuka tahansa sopimuskumppani, joka läpäisee teknisen auditoinnin. Auditoinnissa tarkastetaan muun muassa, että pysäköintioperaattorien järjestelmät toimivat yhteen Parkkihubin rajapinnan kanssa.

“Järjestelmä on kansainvälisellä tasollakin ainutlaatuinen. Alustatalousajattelu on varsin uutta vielä julkisella sektorilla,” kommentoi Lauri Uski.

Täysin innovatiivista järjestelmää lähdettiin toteuttamaan puitesopimuksen sopimustoimittaja Andersin kanssa ennakkoluulottomasti. Projektia toteutettiin iteratiivisesti sprinteissä, joka oli välttämätön onnistumisen edellytys.

“Me emme projektin alussa tienneet, mikä lopputulos tulisi olemaan,” Lauri Uski toteaa.

Lauri Uski kehuu vuolaasti yhteistyötä kumppaniyritys Anders Innovationin kanssa. Tapaamisia tai Skype-kokouksia pidettiin vähintään kerran viikossa, eikä projektipäällikköys ollut Uskille kivireen vetämistä. “Minun ainoa tehtäväni oli oikeastaan sanoa, että tämä on riittävän hyvä, siirrytään seuraavaan vaiheeseen”, Uski nauraa.

Lopputuloksena arvoa tuottava palvelu kaupunkilaisille

Keskitetty tietovarasto on virtaviivaistanut toimintaa. Aikaisemmin kaupunki sai pysäköintitiedot sopimuskumppanien järjestelmistä erilaisten rajapintojen kautta. Nyt rajapintoja on vain yksi standardimallinen, ja tieto on keskitetysti kaupungin hallinnassa. Pysäköintidatan anonymisointi tarkoittaa sitä, ettei yksittäisen ajoneuvojen sijaintia voida seurata.

Pysäköintihubin data on hyötykäytössä myös kaupungin omassa toiminnassa. Esimerkiksi kaupungin liikennesuunnittelijat saavat nyt faktapohjaista tietoa pysäköintipaikkojen kysynnästä ja pysäköinnin kestosta eri puolilla kantakaupunkia.

Avoimen lähdekoodin avulla alustaa voidaan helposti monistaa myös muiden kaupunkien ja organisaatioiden käyttöön. Anders on auttanut Parkkihubin käyttöönotossa muissakin kaupungeissa, mikä on hyvä esimerkki avoimen lähdekoodin eduista ja uudelleenkäytettävästä koodista. 

Teknologiat: Python, Django, REST

Suosittelija:

Lauri Uski kehuu vuolaasti yhteistyötä kumppaniyritys Anders Innovationin kanssa. Tapaamisia tai Skype-kokouksia pidettiin vähintään kerran viikossa, eikä projektipäällikköys ollut Uskille kivireen vetämistä. “Minun ainoa tehtäväni oli oikeastaan sanoa, että tämä on riittävän hyvä, siirrytään seuraavaan vaiheeseen”, Uski nauraa.

Lauri Uski, Parkkihubin projektipäällikkö, Helsingin kaupunki

Pinterest
Referenssin infoboxi
Anders Innovations Oy logo

Tiedot

Tilaaja: Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
Ajankohta: 2017 - 2020
Toimittajan
yhteyshenkilö:
Terhi Sorvali

Lisätietoja

Yritysprofiili Anders Innovations kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Laatu, turvallisuus ja ympäristö
Toiminnanohjaus ERP

Erikoisosaaminen

Arkkitehtuuri
Integraatiot
Ketterät menetelmät
Ohjelmistokehitys
Paikkatieto GIS
Tekoäly (AI) ja koneoppiminen
Webkehitys

Toimialakokemus

Julkishallinto

Teknologia

Open source
Django
Python

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö

Omat tagit

parkkihubi

Siirry yrityksen profiiliin Anders Innovations kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Anders Innovations - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Anders Innovations - Muita referenssejä

Anders Innovations - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia