Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Parhaat työkalut vastuulliseen ja vihreään muotoiluprosessiin

BloggausSuunnitteluprosessilla on huomattava vaikutus digitaalisen palvelun lopulliseen hiilijalanjälkeen. Vihreiden käytäntöjen soveltaminen omaan kehitystyöhön voi kuitenkin helposti jäädä konseptiajattelun tasolle. Vastuullisuudesta on helppo visioida, mutta kuinka juhlapuheista siirrytään konkreettisiin toimintatapoihin?

Ota biosfääri ja vastuullisuus osaksi suunnitteluprosessia

Palvelumuotoilijoilla on käytössään usein erilaisia kehitystyöhön tarkoitettuja työkaluja, kuten palvelupolkukarttoja tai käyttäjäpersoonia kuvaavia profiileja. Nämä koostetaan usein asiakastutkimuksella tai sidosryhmien kanssa toteutettujen työpajojen avulla. Tyypillisesti näissä osallisina on kuitenkin ainoastaan käyttäjiä, tai muita palvelupolussa osallisia tahoja.

Niin sanotun ei-inhimillisen tahon (non-human persona) lisäämisellä osaksi palvelupolkusuunnittelua voi olla huima vaikutus ympäristölle kuormittavien kohtien löytämisessä. Usein digipalveluilla voi olla myös sosiaalisen tai yhteiskunnallisen tason vaikutuksia, jolloin kyseistä työtapaa voi soveltaa ympäristön lisäksi yhteisöihin. Käytännössä ei-inhimillinen taho voi olla koko planeetta, kaupunkiympäristö, yliopiston opiskelijat tai vaikkapa käyttäjän kotikatu.

Hyödynnä vastuullisen suunnittelijan muistilistoja ja hiilijalanjäljen laskureita

Vastuullisuustyötä ei tarvitse eikä kannata tehdä yksin. On järkevää kerätä erilaisia luotettavien vihreiden toimijoiden luomia muistilistoja ja tarvittaessa muokata niistä itselle sopiva kooste. Tällaisia ovat mm. Green Software Foundationin jakamat resurssit, Karlskrona Manifeston Sustainability Awareness Framework (SusAF) sekä saavutettavuusdirektiivistä tutun World Wide Web Consortiumin (W3C) tekemä Web Sustainability Guidelines (WSG). Myös Netumin tulevasta Green Design –oppaasta voit ladata itsellesi Green designerin muistilistan!

Vaikka alalla ei ole konsensusta yleispätevistä vihreän ICT:n tai etenkään vihreän designin mittayksiköistä, asiasta tehdään kiivaasti tutkimusta. Markkinoilla on tällä hetkellä useita kaupallisia verkkosivujen “painon” mittaavia palveluita, jotka analysoivat esimerkiksi palvelun käyttökokemuksen ja koodin tehokkuutta, visuaalisten elementtien energiatehokkuutta sekä sivua ylläpitävien tahojen vihreyttä koostaakseen alustavan arvion. Muutamia esimerkkejä ovat Karma Metrics sekä Website Carbon Calculator. Tällaiset mittarit ovat hyödyllisiä, mutta vain suuntaa antavia työkaluja, joita tulisi käyttää aina palvelun, yrityksen ja toimialan kontekstissa.

Valitse oma suosikkitapasi edistää kehitettävän tuotteen käytettävyyttä

 

Vastuullisuuskeskustelu ja vihreän työskentelyn uusien työskentelytapojen omaksuminen voi äkkiseltään tuntua ylivoimaiselta. Kuitenkin moni suunnittelijoiden tavallinen kehitystyön toimintatapa edistää samanaikaisesti niin palvelun käytettävyyttä kuin vihreyttä. Valitse siis lempityökalusi, oli se sitten ajatuskartta, palvelupolun visualisointi, haastattelu tai joku muu. Tärkeintä on suunnittelutyön sujuvuus.

Hyvien suunnitteluperiaatteiden mukaisesti vastuullisuus kannattaa ottaa mukaan prosessiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja sisällyttää osaksi tiimin ketterää työskentelyä. Tämän voi näkyä osana sprinttien rakennetta esimerkiksi tarkistuslistojen läpikäymisenä joka sprintin alku- tai loppupalaverissa. Myös kollegojen osaaminen ja näkemykset kannattaa hyödyntää käyttämällä yhteistyötä edistäviä työkaluja ja järjestämällä yhteisiä kehityspalavereja ja työpajoja.

Pinterest
Netum Group Oyj logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Netum Group kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Omat tagit

green design
vastuullisuus
palvelumuotoilu

Siirry yrityksen profiiliin Netum Group kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Netum Group - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Netum Group - Muita referenssejä

Netum Group - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia