Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Onko VUCA-maailma jo johtamisen agendalla?

Bloggaus

Tämän ajan trendeille ja ilmiöille yhteistä ovat ihmismielen ylittävät uhkakuvat, jatkuva epävarmuus sekä kiihtyvällä tahdilla tapahtuvat muutokset. Toivoa ei silti pidä menettää. Tosin toivoa siitä, että asiat rullaisivat nykymenolla, ei ole.

Puhutaan, että elämme niin sanotussa VUCA-maailmassa, joka on epävakaa, jopa räjähdysherkkä, epävarma, monimutkainen ja monimerkityksellinen. VUCA tulee sanoista Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous.

Moniko esimerkiksi olisi osannut ennakoida, että maailmantalous menee sekaisin virusepidemian vuoksi? Globaalit haasteet asettavat maailman talousjärjestyksen ja myös kotimaisen elinkeinoelämän toiminnan uuteen valoon, jossa vanhat lainalaisuudet eivät enää toimi.

Uusi toivo vaatii toimintaa

Sitra nosti Megatrendit 2020 -selvityksessään keskiöön ekologisen jälleenrakentamisen kiireen. Selvityksessä todetaan, että ympäristökriisi haastaa kulttuurin muutokseen.

Myönnän, että hetkellisesti tuli voimaton olo. Jäin miettimään, voiko tästä edes selvitä ehjin nahoin, puhumattakaan menestyä. Samaan aikaan pitäisi torjua ilmastonmuutosta, huolehtia ikääntyvistä vanhuksista, ottaa jatkuvasti haltuun uutta teknologiaa ja olla verkostoituneena eri suuntiin...

Sitra tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva vinkkasi suhteuttamaan asiat ihmisen kokoisiksi, haastamaan oletuksia ja kuuntelemaan erilaisuutta. Toivoa ei pidä unohtaa. Tosin toivoa siitä, että asiat rullaisivat nykymenolla, ei ole. Mutta kun syntyy uutta ajattelua, niin syntyy myös uudistavaa toimintaa, saadaan aikaan uusia toimintamalleja ja näin syntyy uutta toivoa!

Yrityksillä on halu muuttua

Myös tuoreen OP-ryhmän ja Aalto-yliopiston suuryritystutkimus 2020:n mukaan suomalaisissa yrityksissä löytyy halua kääntää uhat mahdollisuuksiksi. Yrityksissä panostetaan teknologiaan ja sen hyödyntämiseen sekä henkilöstön kehittämiseen. Lisäksi tutkimuksen mukaan yritysten yhteiskunnallinen rooli koetaan entistä merkittävämpänä. 72 % suomalaisista suuryritysten johtajista katsoo, että heidän yrityksensä tehtävänä on ratkaista polttavia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten ympäristö- ja talouskysymyksiä. Edellisenä vuonna vastaava luku oli 56 %.

”Vastuullisuus ei voi olla päälle liimattuja iskulauseita vaan sen tulee olla luonteva osa yrityksen ydinliiketoimintaa ja päivittäistä tekemistä. Yritykset, joissa vastuullisuus on strategian ja päätöksenteon ytimessä, säilyttävät kilpailukykynsä myös pidemmällä aikavälillä.” Näin toteaa VR-yhtymän lakiaisoista ja kestävästä kehityksestä vastaava johtaja Taru Uotila.

Vastuullisuus ja VUCA-maailma muokkaa toden teolla organisaatioiden toimintamalleja ja johtamisen käytäntöjä. Yritysten vastuulla on tehdä näkyväksi organisaation tulevaisuuden kyvykkyys- ja osaamistarpeet sekä luoda puitteet ja tarjota mahdollisuus kehittää tarvittavaa osaamista. Yksilöiden vastuulle taas jää tarttua tarjottuihin mahdollisuuksiin ja lähteä kehittämään omaa osaamistaan sekä kantaa vastuuta uuden oppimisesta ja aikaansaamisesta.

Yksilön vastuuta ei voi ohittaa

Mielen suorituskykyä valmentava filosofian tohtori ja tietokirjailija sekä yrittäjä Harri Gustafsberg kiteytti paremman suomalaisen työelämän ajatukset Omajohtamisen Polulla -podcastin jaksossa (julkaistaan myöhemmin keväällä).

• Ymmärrä omaa vastuuta ja mitä vastuu tarkoittaa

• Hae kasvavaa ymmärrystä mikä liittyy sinuun ja tapaasi hahmottaa maailmaa

• Ryhdy toimeen, tee konkreettisesti asialle jotain

Näin se on. Muutos vaatii oivalluksia ja sitkeyttä eli määrätietoista toimintaa. Suomalaista sisua!

Pohdittavaa: Mitä itse teen seuraavaksi, jotta kasvatan ymmärrystä siitä, mitä vastuu minulle tarkoittaa?

Omajohtamisen palvelu auttaa organisaatioita ja siellä toimivia ihmisiä toimintakulttuurin kehittämisessä. Olemme mielellämme avuksi. Ota yhteyttä, niin jutellaan tarkemmin.

Pinterest
Integral Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Integral kotisivut

Siirry yrityksen profiiliin Integral kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Integral - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 3 asiantuntijaa.

Integral - Muita referenssejä

Integral - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia