Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Ohjelmistotestauksen trendit sekä testiautomaation hyödyt ja kompastuskivet vuonna 2017

BloggausSaimme tänäkin vuonna kunnian olla kumppanina mukana loppuunmyydyssä Testing Assemblyssa. VALAn tapaan kuuluen, järjestimme tapahtuman aikana myös jo perinteeksi muodostuneen kävijäkyselyn. Edellisinä vuosina olimme tarjonneet vastaajille limppareita ja jätskejä, ja nyt uuden ”palkinnon” keksiminen tuotti hitusen päänvaivaa. Onneksi kuitenkin keksimme Jungle Juice Barin mehukkaat smoothiet (Instagram-kuva), ja kävijöiden suosio oli jälleen taattu. Mitähän ensi vuonna…

Sitten asiaan. Vierailijoita tapahtumassa oli tänä vuonna yli 300. Tästä joukosta noin neljäsosa eli 75 vastasi kyselyymme. Kaikki vastaajat olivat softa-alan ammattilaisia, valtaosa (88 %) kuitenkin nimenomaan laadunvarmistuksen asiantuntijoita. Verrattavuuden vuoksi pidimme kyselyn hyvin pitkälti samana kuin aikaisempina vuosina (katso tästä koosteet aikaisemmilta vuosilta: 2015 & 2016). Muutoksina lisäsimme yhden uuden kysymyksen ja muutimme muutamaa vastausvaihtoehtoa vastaamaan enemmän tätä hetkeä. Kaikissa kysymyksissä vastaaja sai valita useamman vastausvaihtoehdon.

Tässä tämän vuoden osa-alueet:

– Ohjelmistotestauksen tulevaisuuden trendit
– Testiautomaation merkittävimmät hyödyt
– Testiautomaation kompastuskivet
– Alaamme tulevaisuudessa eniten muuttava ilmiö

Seuraavaksi tuloksiin ja pohdintaan. Tästä, löydät infograafin, jos haluat pureskella tuloksia helpossa visuaalisessa muodossa.

Tulokset alueittain sekä vertailu viime vuoteen

1. Ohjelmistotestauksen tulevaisuuden trendit

Automaatio jatkoi viime vuosien tapaan korkeimmalla korokkeella. Toiseksi eniten mainintoja, kuten viime vuonna, sai Jatkuva oppiminen. Palkintopallin kolmannelle korokkeelle nousi vastausvaihtoehto Ketterä testaus. Viime vuoden kolmonen, Tutkiva testaus, tippui nyt sijalle viisi.

Automaatio menetti ääniä marginaalisesti verrattuna viime vuoteen, kuitenkin edelleen se sai neljäsosan kaikista vastauksista. Jatkuva oppiminen sai tasan saman osuuden vastauksista kuin viime vuonna, 21 %.

Tälle vuodelle toimme mukaan seuraavat kaksi vastausvaihtoehtoa, Tietoturva sekä Suorituskyky. Tietoturva sai neljänneksi eniten vastauksia (17 %). Suorituskyky taas nähtiin vastausvaihtoehdoista epätodennäköisimpänä tulevaisuuden trendinä, sen saadessa 5 % vastauksista.

”Muu”-vastauksia tuli jälleen vain 1%. Tämä kertoo osittain siitä, että vastausvaihtoehdot (myös uudet) tuntuivat vastaajille järkeviltä.


2. Testiautomaation merkittävimmät hyödyt

Samat teemat jatkoivat edelleen suosituimpina testiautomaation hyötyinä. Kuten vuosina 2015 ja 2016, testiautomaation suurimpia hyötyjä Testing Assemblyn osallistujille ovat edelleen vastausvaihtoehdot: Regressio, Nopeus, Tehokkuus ja Jää aikaa muuhun.

Regressio ja nopeus säilyttivät paikkansa ensimmäisenä ja toisena, molemmat kuitenkin hieman viime vuotta pienemmillä äänisaaliilla (25% ja 19%). Kolmanneksi ja neljänneksi suurimmat hyödyt vaihtoivat paikkaa tehokkuuden siirtyessä kolmanneksi ja Jää aikaa muuhun –vaihtoehdon tippuessa neljänneksi.

Varovaisesti tulkittuna, tässäkin osioissa vastausvaihtoehdot näyttävät vakiinnuttaneen roolinsa merkittävimpinä testiautomaation hyötyinä. Tämän voi päätellä siitä, että ”Muut” –vastauksia ei tänäkään vuonna tullut lainkaan. Yleisesti viime vuoteen verrattuna suhteellisesti eniten lisääntyneet vastaukset olivat Tehokkuus sekä Laatu.3. Testiautomaation kompastuskivet

Tänä vuonna suurimpana testiautomaation kompastuskivenä nähtiin Osaamisen puute 20 prosentin vastausosuudella. Toiseksi ja kolmanneksi tärkeimpinä nähdyt haasteet olivat Liian suuret odotukset kattavuudesta sekä Ylläpidon työläys, jotka saivat molemmat 19% vastauksista.

Viime vuoteen nähden erona kärkikolmikon osalta oli järjestys. Ylläpidon työläys nähtiin viime vuonna selvästi suurimpana haasteena ja Osaamisen puutteen tullessa selvänä kakkosena.

Kuten viime vuonna, neljänneksi eniten vastauksia sai Väärät tavoitteet, ja tämän jälkeen muut vaihtoehdot saivatkin sitten selvästi vähemmän suosiota.

Selkeimmät muutokset viime vuoteen nähtiin Ylläpidon työläyden ja Muutosvastarinnan osalta. Ylläpidon työläys koettiin nyt selvästi pienempänä riskinä, kun taas Muutosvastarinta koettiin viime vuoteen verrattuna merkittävästi suuremmaksi ongelmaksi (4% vs 12% vastauksista).


Yhteenveto

Tämän vuoden vastaukset näyttävät jatkavan samaa rataa viime vuosien kanssa. Toki näyttäisi siltä, että testiautomaatio on jo valtavirtaa ilahduttavan monessa yrityksessä. Nyt onkin enemmän kyse siitä, miten automaatiota pystytään hyödyntämään testauksessa kustannustehokkaasti ja siten, että testaajien ammattitaito päästään vapauttamaan tuottavampaan työhön. Suurimmaksi haasteeksi nähdään alati kasvava osaajien puute, joka tuli esille myös useissa keskusteluissa eri yritysten kanssa. Mielenkiintoista on, että useat henkilöt toivat esille tekoälyn ja sen, miten se tulee luultavasti muuttamaan koko testauksen alan tulevaisuutta merkittävästi.

Tuntuu, että vuosi vuodelta Testing Assembly kävijöiden ja kumppaniyritysten määrä sekä yleinen tunnelma kehittyvät entistä positiivisempaan suuntaan. Jo nyt oli nähtävissä, että nykyiset ja hyvin toimivat tilat Hotelli Presidentissä alkavat tulla vastaan. Lisäksi entistä enemmän eri yritykset tulivat keskustelemaan ständillemme uusista projekteista ja yhteistyömahdollisuuksista. Ilahduttavan moni eteni vielä jatkotapaamiseen.

Muiden yritysten edustajien kanssa käydyt keskustelut päätyivät poikkeuksetta alaa vaivaavaan osaajapulaan. Varsinkin puute pätevistä DevOps ja testiautomaatio-osaajista on selkeästi jo monelle yritykselle kasvun hidastaja. Me ja moni muu on lähtenyt taklaamaan tätä haastetta kehittämällä sisäisiä koulutuspolkuja, joissa vanhoille ja uusille työntekijöille pystytään räätälöimään selkeää kehityspolkua kohti teknisesti haastavampia työtehtäviä.

Jälleen kerran iso kiitos niin Testing Assemblyn järjestäjille, kävijöille, kuin myös muille kumppaniyrityksille hienosta tapahtumasta. Näemme taas ensi vuonna!

Pinterest
VALA Group Oy

Lisätietoja

Yritysprofiili VALA Group kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Laadunvarmistus

Toimialakokemus

IT

Omat tagit

ohjelmistojen laadunvarmistus
Testiautomaatio

Siirry yrityksen profiiliin VALA Group kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

VALA Group - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

VALA Group - Muita referenssejä

VALA Group - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Moni työmailla ahertava kaipaa digitaalista tiedonkeruumenetelmää – “Työ tehostuu, kun asiat hoituvat yhdessä sovelluksessa”
H2C tuo koodausopinnot kaupunkeihin, joissa ohjelmoinnin osaajista on pulaa - töihin it-alalle on monia väyliä
Traficomin selvitys: Nousevilla ICT-teknologioilla on iso vaikutus kestävään kehitykseen

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia