Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Ohjelmistotestauksen trendit 2019

BloggausUusi vuosi on käsillä ja taas on aika päivittää mitä tuleman pitää. Ohjelmistotestauksen trendeistä puhuttaessa puhutaan luonnollisesti paljon myös ohjelmistoalan ja vielä yleisemmin digitalisaation trendeistä. Näin ollen huulilla on taas samat jupinat ja kirjainyhdistelmät. On Iot, Agile, Devops, on AI, ML, Testiautomaatio jne. Näin pienen lapsen isänä tulee väkisin mieleen, että näistä loputtomiin hoetuista termeistä saisi jonkun oikein menevän rimpsun lastenlauluun. Mieti hetki.

Asiaan. Tein kattavan sukelluksen alan julkaisuihin ja haastattelin meiltä ihmisiä, joille edellä mainitut buzzwordit tulevat uniin saakka. Lopputulemana syntyi tämä postaus, jossa esitetään meidän mielestä tärkeimmät ohjelmistotestauksen trendit vuodelle 2019.

Testiautomaatio


Testiautomaatio on tulevaisuuden trendi! Tätä mantraa olemme jauhaneet siitä asti kun aloimme kirjoittaa blogia. Vieläkö jaksamme? Kyllä. Tässä pienessä omassa kuplassamme testiautomaatio tuntuu ikivanhalta de facto asialta, mutta kuplan ulkopuolella näin ei ole. Toki testiautomaation rooli ohjelmistojen laadunvarmistuksessa alkaa vähitellen hahmottua suuremmallekin yleisölle mutta kyllä se vaan edelleen on tulevaisuuden trendi.

Tuoreimman World Quality Reportin mukaan edelleen ainoastaan 14-18% testauksesta on automatisoitua. Samaisen raportin mukaan 61 prosentilla vastaajista oli vaikeuksia testauksen automatisoinnissa, koska testattavat sovellukset muuttuivat liian paljon julkaisujen välillä. Tämä kertoo kovaa kieltään siitä, kuinka haastavaa stabiilin mutta samalla joustavan testiautomaatioratkaisun rakentaminen on. Onnistuneen testiautomaatioratkaisun hyödyt lienevät tätä lukeville melko selviä. Tulevien vuosien haaste on saada nämä onnistuneet ratkaisut asiakkaiden käyttöön nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Testiautomaatio myös muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Kun testiautomaation tarkoitus oli ennen lähinnä säästää aikaa ja vaivaa, on sillä nykyään ja tulevaisuudessa huomattavasti laajempi rooli koko ketterän ohjelmistokehityksen selkärankana.

DevOps

DevOps ei ole enää mikään uusi juttu mutta, kuten siihen olennaisesti liittyvä testiautomaatio, on myös DevOps niin olennainen osa ohjelmistotestauksen (ja -kehityksen) tulevaisuutta, että sitä ei voi jättää mainitsematta.

Teknologian kehitysvauhti on tällä hetkellä niin kova, että softaakin on kehitettävä valtavalla vauhdilla. DevOps mahdollistaa tämän. Samalla se on viitekehys, joka mahdollistaa myös testiautomaation entistäkin vahvemman esiinmarssin.

Uusimman World Quality Reportin mukaan vastaajien edustamista yrityksistä 99 prosentissa oltiin jo käytetty DevOpsia vähintään yhdessä projektissa. Lienee sanomattakin selvää, että monissa näistä yrityksistä DevOpsin käytäntöjen mukaan toimivia projekteja tulee ensi vuonna reilusti lisää.

DevOpsin myötä organisaatiot kohtaavat uudenlaisia haasteita. Ketterässä testauksessa World Quality Reportin vastaajajoukosta (1700 alan asiantuntijaa) vain kuudella prosentilla ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia. Suurimmat ongelmat olivat riittävän testiympäristön ja datan puute (53% vastaajista) sekä testiautomaation liian pieni kattavuus (50% vastaajista). Samoin kuin testiautomaatiossa, DevOpsin potentiaali on kyllä tiedossa, nyt on vain aika tarttua haasteita sarvista kiinni.

Testaajan uusi rooli

Testaajan tehtävä on nykyään ja jatkossa huomattavasti laajempi kuin vain testitapausten ajaminen ja bugien havaitseminen sekä raportoiminen. Koska testaus on jatkossa hyvin kokonaisvaltaista, vaaditaan myös testaajalta laajempaa työkalupakkia.

Testaaja ei enää hengitä tyhjiössä. Hänen on ymmärrettävä testattavaa softaa, kehittäjiä, loppukäyttäjää ja asiakasta. Pelkkä ymmärtäminen ei toki riitä, on osattava myös kommunikoida asiakkaan, tiimin ja mahdollisesti loppukäyttäjänkin kanssa. Testaaminen, testiautomaatio ja laadunvarmistus yleisesti ovat kehitystiimille jatkossakin hyvin tärkeitä tukipilareita. Uskomme, että tämän myötä myös kehittäjien arvostus testauksen asiantuntijoita kohti kasvaa entisestään.

IoT testaus

Verkkoon kytkeytyneiden laitteiden määrän on ennustettu kasvavan tämän hetken noin seitsemästä miljardista (pl. Älypuhelimet, tabletit, läppärit jne.) vuoden 2025 22 miljardiin (lähde). 2019 laitteita ennustetaan olevan noin 8,3 miljardia. Siis laitteita, jotka kaikki pitää luonnollisesti testata. Koska kyse on edelleen melko uudesta asiasta (ainakin suomalaisille), on testaaminen, ja sitä myötä toimiva ja turvallinen käyttökokemus ehkä normaaliakin tärkeämpää. Suurillakaan laitevalmistajilla ei ole tässä kilpailussa varaa heikkoon käytettävyyteen, saati sitten tietoturvaongelmiin.

Itse IoT-laitteet sekä niiden kanssa keskustelevat älypuhelimet, tabletit ja näiden käyttöjärjestelmät muodostavat valtavan määrän variaatioita testattavaksi. IoT-testaus on malliesimerkki siitä, kuinka jatkossa testaajilta vaaditaan laajempaa osaamista. Softan testaaminen ei riitä vaan myös sensorien sekä erinäisten laitteiden ja niiden käyttöliittymien yhteensopivuuden varmistaminen tulee olemaan IoT-testauksen vaativimpia osa-alueita.

AI ja Koneoppiminen

Niin mukava kuin olisikin kertoa teille jostain täysin uudesta, ovat meille tutut suuntaukset niin mullistavia kokoluokaltaan, että niitä ei vaan voi sivuuttaa. Tekoäly tulee vaikuttamaan tulevina vuosina valtavasti koko maailmaan ja myös ymmärrettävästi ohjelmistojen laadunvarmistukseen. Toisin kuin IoT yllä, tekoäly ei ainoastaan vaikuta, koska sitä pitää testata, vaan myös koska se tulee vaikuttamaan itse testauksen kehitykseen.

Koneoppimisen avulla voidaan muun muassa tunnistaa tarpeettomia tai esimerkiksi automaatiolle soveltuvimpia testitapauksia, ennustaa historiadatalla testausprosessin avainparametreja sekä tunnistaa itse sovelluksen riskipitoisia osa-alueita regressiotestausta varten. Yleisesti uskallamme sanoa, että muutaman vuoden kuluttua yksikään testaaja ei voi enää välttyä olemasta tekemisissä tekoälyn kanssa tavalla tai toisella.

Big data

Maailma kehittää tällä hetkellä melko paljon dataa. Tähän väliin vähän hauskoja faktoja.

90% olemassa olevasta datasta on syntynyt edellisen kahden vuoden aikana (lähde)
Google käsittelee 40 000 hakua sekunnissa (lähde)
YouTubessa katsotaan joka minuutti yli neljää miljoonaa videota (lähde)
Vuonna 2017 lähetettiin yli sata miljoonaa ”roskapostia” minuutissa (lähde)
Data todella on isoa vuonna 2019 ja datan hyödyntäminen on keskeistä. Alituisesti kasvava datan määrä johtaa siihen, että sen säilyttämiseen, käsittelyyn ja hyödyntämiseen liittyvä testaus tulee lisääntymään merkittävästi. Big data tuo myös välillisesti paljon uutta työtä testaajille, kun sitä hyödyntäviä uusia ratkaisuja syntyy kuin sieniä sateella.

Extra

Laadunvarmistuksen budjetit eivät varsinaisesti ole trendi mutta kiinnostavat varmasti monia. WQR:n vastaajien edustamissa yrityksissä 26% koko vuoden 2018 IT budjeteista kohdistettiin laadunvarmistukselle (sama osuus kuin viime vuonna). Vuosina 2015 ja 2016 vastaavat osuudet olivat niinkin korkeita kuin 35% ja 31%.

Tätä voisi perustella sillä, että näinä vuosina tehtiin suuria investointeja tehokkuutta lisääviin toimintatapoihin (esim. agile, DevOps, testiautomaatio, pilvi jne.) ja nyt viime vuosina investoinnit ovat palanneet normaalimmalle tasolle. Samanaikaisesti vähitellen aletaan nauttia tehtyjen investointien tuottamista tehokkuushyödyistä.

Yhteenveto

Neljäs teollinen vallankumous on meneillään ja sen luonteen vuoksi myös ohjelmistojen testaus tai yleisemmin laadunvarmistus on muutosten edessä. Viitekehyksen muuttuessa hurjaa vauhtia, vaaditaan alan ammattilaisilta todella nopeaa sopeutumista ja oppimiskykyä (ja -halua).

Lähes kaikki listamme asiat viittaavat tavalla tai toisella testaajien yhä laajentuviin vastuisiin. Motivoituneille ja oppimishaluisille ohjelmistotestaajille edessä on hienot ajat. Vaatimukset ovat kovat mutta kovalla työllä testaajilla on tulevina vuosina mahdollisuus kehittää itsestään todella laaja-alaisia osaajia. Osaajia, jotka ovat tämän meneillään olevan vallankumouksen selkäranka. 2019 tulee olemaan ohjelmistotestaajien vuosi!

Lähteet:

1. https://www.capgemini.com/service/world-quality-report-2018-19/

2. https://iot-analytics.com/state-of-the-iot-update-q1-q2-2018-number-of-iot-devices-now-7b/

3. https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2018/05/21/how-much-data-do-we-create-every-day-the-mind-blowing-stats-everyone-should-read/#a27ce5360ba9

4. http://www.internetlivestats.com/google-search-statistics/

5. https://web-assets.domo.com/blog/wp-content/uploads/2017/07/17_domo_data-never-sleeps-5-01.png

6. https://www.lambdatest.com/blog/testing-trends-to-look-out-for-in-2019/

7. https://reqtest.com/testing-blog/software-testing-trends-2019/

8. http://blog.qatestlab.com/2018/11/06/testing-trends-2019/

9. https://www.testbytes.net/blog/software-testing-trends-2019/

10. https://www.capgemini.com/wp-content/uploads/2018/09/World-Quality-Report-2018-19_Nordic-Region-Software-Testing-Trends.pdf

Pinterest
VALA Group Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili VALA Group kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Erikoisosaaminen

Laadunvarmistus

Omat tagit

ohjelmistotestaus
ohjelmistojen laadunvarmistus
Testiautomaatio

Siirry yrityksen profiiliin VALA Group kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

VALA Group - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

VALA Group - Muita referenssejä

VALA Group - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia