Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Ohjelmistokehittäjä lepuuttaa aivojaan luonnon ja musiikin parissa

BloggausHenkilökuntahaastattelu Saana Lukasta, Elinarin Junior Software Developerista

Porilainen Saana Lukka törmäsi Elinariin ensimmäisen kerran jo opiskeluaikana googlettaessaan satakuntalaisia tekoäly-yrityksiä koulutehtäväänsä varten. Tietojenkäsittelyn tradenomiksi SAMK:issa opiskeleva nainen päätyi kuitenkin harjoitteluun toisaalle, ohjelmistokehittäjän tehtävien pariin. Tekoälymaailma tuntui vieraalta.

Saana valmistui, ja harjoittelupaikka muuttui työpaikaksi. Syksyllä 2019 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen, jossa Elinarille haettiin ohjelmistokehittäjiä. Yrityksen tarjoamat työtehtävät olivatkin juuri sitä, mitä Saana hallitsi, joten hän päätti hakea. ”Ainakin näen, millainen alan rekrytointiprosessi on”, hän ajatteli mielessään.

Marraskuussa Saana aloitti Elinarilla Junior Software Developerina. ”Valituksi tuleminen oli iloinen yllätys, sillä yritys kiinnosti minua toden teolla”, Saana muistelee nyt, reilu puoli vuotta myöhemmin. Mielenkiinto Elinaria kohtaan oli syntynyt nettisivujen sisältöä selailemalla. ”Henkilökuntahaastatteluja lukiessa syntyi tunne, että väki viihtyy talossa todella hyvin. Siitä kertoivat myös työntekijöiden pitkät työurat”, hän kuvailee.

Pehmeitä arvoja ja konkreettisia työhyvinvointitekoja

Elinarin sijoitus kansainvälisessä IBM Watson Build Challenge -finaalissa ei ollut jäänyt Saanalta myöskään huomaamatta. Pienehkön porilaisen yrityksen saavutukseksi se vaikutti huimalta. ”Mietin, kuinka kova työntekemisen kulttuuri ja korkeat tavoitteet täällä onkaan”, Saana paljastaa. Onneksi arki yllätti positiivisesti. ”Työyhteisö on erittäin lämminhenkinen ja pehmeät arvot ohjaavat toimintaa”, hän kehuu.

Uutena työntekijänä Saana on kiinnittänyt huomiota, kuinka työhyvinvointiin on panostettu Elinarilla. ”Kaikkiallahan siitä puhutaan, mutta valitettavan usein se jää pelkäksi mainoslauseeksi”, Saana pohtii, ”täällä sen sijaan tehdään todella paljon käytännön työtä työhyvinvoinnin eteen.” Tarkkanäköinen työntekijä on oivaltanut, mistä tunne juontaa juurensa. ”Elinarilla on selvästi kova halu kehittää kaikkia asioita – ongelmille etsitään aina ensisijaisesti ratkaisuja syyllisten sijaan, eikä tyydytä vain kohauttelemaan olkapäitä”, hän havainnollistaa. Saana arvelee eteenpäin pyrkivän asenteen olevan menestyksen salaisuutena – kuinka muuten pieni firma olisi porskuttanut maailmalla jo 25 vuotta?

Sovelluskehittäjä saa tuloksia etätyössä

Saana tekee Elinarilla sovelluskehitystä isoon asiakasprojektiin. ”Ohjelmistoa täytyy tietysti ymmärtää hyvin, jotta sitä voi kehittää. En ole kuitenkaan pelkkä koodari, vaan työni on todella monipuolista”, hän iloitsee. Tähän mennessä Saana on saanut keskittyä vain yhteen projektiin, joka kuitenkin pitää sisällään sovelluskehityksen lisäksi mm. ongelmanratkaisua ja ylläpitoa. Myös projektityö itsessään tuo omanlaista vaihtelevuutta. ”Työn motivaatio pysyy hyvin yllä, sillä projektissa on eri vaiheita. Aluksi perehdytään, seuraavaksi uurastetaan vaihtelevalla kuormituksella välietappien parissa, lopulta projekti on kasassa ja sitten siirrytään mahdollisen ylläpidon pariin.”

Täysi etätyö koronakevään aikana ei ole Saanan työtahtia haitannut. Hän on tottunut tekemään töitä omatoimisesti ja vastaamaan siitä, että projektit etenevät työntekijän sijainnista riippumatta. Kotioloissa mieleisen taustamusiikin kuuntelu auttaa keskittymään. ”Sähköpöydän sijaan teen töitä sohvalla tyynykasan keskellä, jotta voin vaihdella työskentelyasentoa tarpeeksi usein”, hän nauraa. Lisäksi Sulo-kissa pitää mielellään seuraa päivisin kotona olevalle emännälle.

Hyvinvointia rutiineista ja monipuolisista harrastuksista

Omasta hyvinvoinnistaan ja työkunnostaan Saana pitää huolta poikkeusoloissa noudattamalla työpäivissään rutiineja. ”Aloittelen työpäivät aina samoihin aikoihin ja yritän panostaa nukkumiseen, sillä laadukkaat unet ovat todella tärkeät aivoille”, Saana selittää. ”Erona aiempaan toimistoarkeen olen alkanut nukkua enemmän sisäisen unirytmini mukaisesti, ja huomaan herääväni aamuisin paljon virkeämpänä”, hän toteaa tyytyväisenä.

Myös monipuoliset harrastukset, eli työtä tasapainottava vapaa-aika, pitää Saanan pirteänä ja rentoutuneena. ”Nuorempana ei tuottanut ongelmia istua vuorokauden ympäri tietokoneella, mutta nykyään pitää antaa aivojen välillä levätä”, hän naurahtaa. ”Asumme luonnon lähellä, ja metsässä lenkkeily onkin yksi parhaista tavoista nollata ajatuksia”, heti työpäivän jälkeen ulos lähtevä ohjelmistokehittäjä kertoo. ”Lisäksi harrastan joogaa ja musiikkia, soitan esimerkiksi pianoa omaksi ilokseni”, Saana hymyilee.