Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Näin valitset oikeat työkalut DevOpsiin

BloggausDevOps toimintamallin kokonaisvaltainen käyttöönotto tarjoaa yrityksille erinomaisen sauman parantaa ohjelmiston kehityssykliä erinäisten automaatioiden kautta. Tästä syystä monessa yrityksessä mietitäänkin parhaillaan DevOpsiin siirtymistä, tai jo olemassa olevien DevOps prosessien ja työkalujen täydentämistä.

Koko DevOps alustan suunnitteluun ja ylläpitämiseen liittyy kuitenkin monia hallinnollisia ja teknisiä haasteita. DevOpsiin liittyviä ohjelmistoja ja työkaluja on markkinoilla kymmeniä, jollei satoja. Tutkimuksen mukaan 39 prosenttia yrityksistä kokee vaikeuksia oikeiden työkalujen valinnassa.

Tämä kirjoitus käsittelee tarkemmin ensimmäistä ongelmaa, joka tulee vastaan kun DevOps päätetään ottaa kokonaisvaltaisesti käyttöön.

Mitkä työkalut palvelevat tarpeita mahdollisimman hyvin?

Jokaiseen DevOpsin vaiheeseen on tarjolla merkittävä määrä erilaisia ratkaisuja, olivat ne sitten ilmaisia tai maksullisia. On hienoa, että vaihtoehtoja on niin paljon: tämä tarkoittaa sitä, että markkinoilta löytyy sopiva palvelukokonaisuus jokaiseen tarpeeseen. 

Työkalujen runsaus voidaan kuitenkin nähdä kaksiteräisenä miekkana. Vaihtoehdot pitäisi pystyä tuntemaan riittävän hyvin, jotta valinta voidaan tehdä luottavaisin mielin.

Evaluaation tekeminen yksittäisestä työkalusta ei suinkaan ole helppo tehtävä. Alustavankin arvion tekemiseen saattaa kulua yhden henkilön työviikko, valitun komponentin kompleksisuudesta riippuen.

Kaikissa DevOps työvaiheissa on yleensä vähintään kaksi isoa nimeä palveluntarjoajana, jotka olisi hyvä ottaa mukaan arviointiin. Kun tämä yhdistetään siihen, että DevOpsissa vaiheita on lukuisia, kasvaa arvioitavien komponenttien määrä helposti varsin suureksi.

Arvioitavaa on siis paljon. Kaiken tämän päälle valittujen komponenttien yhteensopivuus tulee myös varmistaa kokonaisuudessaan.

Kuva havainnollistaa markkinoilla olevien komponenttien määrän DevOpsin eri vaiheissa. Työkalujen valinta ei siis todella ole helppo. Kuvan lähde

Kompleksisuuden vuoksi DevOps ympäristön käyttöönotto saattaa kaatua siihen, että suunnitteluun ja evaluaatioon ei yksinkertaisesti ole riittävästi aikaa tai resursseja. Tämä on onneksi harvoin lähtötilanne. Todennäköisesti yrityksessä on jo käytössä järjestelmiä (versionhallinta, testaus jne.), jotka rajaavat ja ohjaavat kokonaisratkaisun suunnittelua.

Mitkä ovat työkalujen valintakriteerit?

On ensisijaisen tärkeää, että palvelut toimivat keskenään hyvin yhteen. Järjestelmissä kannattaa olla valmis sisäänrakennettu integraatio muihin jo valittuihin palveluihin, jotta itse ei tarvitse huolehtia tai tehdä merkittäviä muutoksia järjestelmiä päivitettäessä.

Valituissa palveluissa olisi hyvä olla myös kattavasti dokumentointu API, jonka avulla palvelut voidaan liittää esimerkiksi ulkoiseen raportointi tai tiketöintijärjestelmään.

Kokonaisratkaisun hintaa ei sovi myöskään unohtaa. Useisiin ratkaisuihin, erityisesti SaaS-palveluihin, liittyy piilokustannuksia, jotka tulevat ilmi vasta vuosien päästä käyttöönoton jälkeen käyttäjämäärien kasvaessa.

Hyvä esimerkki piilokustannuksista on SSO, tai AD/LDAP integraatio käyttäjien hallintaan, joka ominaisuutena yleensä aina liitetään kalliimpaan käyttäjäkohtaiseen lisenssiin. Toinen esimerkki on CI/CD putkien ajaminen. Alku näissä prosesseissa on monesti jopa ilmaista, mutta ohjelmistotiimin kasvaessa ei x-kappaletta ajoja päivässä enää riitäkään, tai ajoja pitää saada parallellisoitua.

Uudessa projektissa voi myös olla asiakkaan puolelta tietoturvaan, tai auditointiin liittyviä vaatimuksia. Alkuperäinen €10/käyttäjä/kk hinta saattaa jopa kymmenkertaistua, kun joudutaan siirtymään “Enterprise” luokkaan.

Loppu hyvin kaikki hyvin?

Ei välttämättä! Kuten aiemmin jo kerroin, kokonaisvaltaisen DevOps järjestelmän käyttöönotto ja evaluaatio on haasteellinen kokonaisuus. Siihen liittyy monia osia ja käyttötapauksia, joita ei aina osata ottaa huomioon ennen tuotantoon siirtymistä.

Koko DevOps harjoituksen läpivienti saattaa olla niin pitkä ja raskas prosessi, että jos joku valituista komponenteista ei sovikaan tuotantoon niin hyvin kuin oli aluksi ajateltu, voi olla liian myöhäistä aloittaa prosessia uudestaan. Usein aikataulu- ja kustannussyyt painavat vaakakupissa enemmän. Päädytään tilanteeseen, jossa tuotantoon tulee siirtyä ei-optimaalisen ratkaisun kanssa.

Ikävä kyllä näin laajaan kokonaisuuteen on hankala hankkia kokemusta ja osaamista lyhyellä varoitusajalla. Internet on hyvä lähde hakea muiden kokemuksia ratkaisujen toteutuksista ja löytää sitä kautta suurimmat sudenkuopat toteutuksissa. Internet ei kuitenkaan yleensä tarjoa ratkaisua, tai kokonaisarkkitehtuuria juuri teidän tarpeisiinne. Tässä kohtaa on hyvä tukeutua kumppaniin, jolla on jo pitkä kokemus DevOps järjestelmien rakentamisesta ja jonka kanssa voidaan alkaa suunnittelemaan organisaationne näköistä arkkitehtuuria.

Millä perustein valitsimme työkalut? 

Olemme tehneet ohjelmistokehitystä jo yli kymmenen vuotta. Siinä ajassa olemme ehtineet kokeilemaan runsaasti erilaisia palveluita, tuotteita ja kokonaisuuksia.

Alunperin rakensimme DevOps ratkaisuja ensisijaisesti itsellemme, oman palvelutuotannomme tehostamiseksi. Taustalla pyöri kuitenkin aina ajatus siitä, että mitä jos tarjoaisimme asiantuntemustamme DevOpsista myös muille? Kun tämä on hyödyttänyt meitä sisäisesti näin paljon, niin varmasti osaamisellemme löytyisi kiinnostusta myös talon ulkopuolelta!

Oma kehitysympäristömme on rakennettu muutaman peruspalvelun ympärille, joiden toimivuuteen olemme oppineet luottamaan.

GOOGLE CLOUD

Hyvät ja helposti lähestyttävät työkalut kapasiteetin hallintaan. Google tarjoaa kapasiteettia, myös Suomessa sijaitsevasta konesalista, joka on usein tärkeää asiakkaillemme. Ehkä myös paras hostattu Kubernetes alusta GKE? :)

KUBERNETES

Luonnollinen jatke kontitettujen palvelujen hallintaan. Muitakin hyviä orkestrointiratkaisuja on toki myös ja ne voivat olla nopeampia, tai johonkin tiettyyn tarkoitukseen paremmin soveltuvia. Meille on tärkeää, että pystymme tekemään yhdellä työkalulla monta eri asiaa.

GITLAB

Versionhallinta, CI/CD, Docker rekisteri, metriikat ja paljon muita ominaisuuksia yhden katon alla. Lisäksi palvelua kehitetään hyvin aktiivisesti ja tarjolla on osaava tekninen tuki sitä tarvittaessa.

TERRAFORM

Suosituin IaC alusta, jolla kapasiteetinhallinta multicloud-ympäristössä helpottuu huomattavasti.

Toki mukaan mahtuu muitakin palveluja, mutta ne vaihtelevat helposti kehitysprojektin luonteesta riippuen.

Lopuksi

Uskomme, että kiinnostusta DevOps palveluille ja osaamiselle löytyy, joten perustimme kokonaan erillisen DevOps-tiimin. Olemme keränneet parhaan osaamisemme vuosien DevOps projekteista. Tiimimme keskeisenä tehtävänä on jatkaa omien DevOps työkalujemme ja prosessien kehittämistä niin, että pysymme jatkuvasti teknologian kärjessä ja että tuottamamme ratkaisut ovat aina helposti tuotavissa myös muiden käytettäväksi.

Tarjoamme DevOps tapoihin ja työkaluihin liittyviä koulutuksia, joiden avulla asiakas voi hankkia uutta osaamista tai parantaa entisestään omaa ammattitaitoa. Olemme myös koonneet valmiin DevOps “starter” paketin, jolla saa helposti ja nopeasti käyttöön oman DevOps ympäristön. Se vastaa suurelta osin ympäristöä, mitä itsekin käytämme päivittäin. Asiantuntijamme ovat myös käytettävissä jo olemassa olevien ympäristöjen jatkokehitykseen tai vaihtoehtoisesti täyspäiväiseen ylläpitoon.

Autamme mielellämme DevOps matkanne käynnistystä konsultaatiolla tai koulutuksella. Jos olet kiinnostunut starter-paketistamme, älä siis epäröi olla yhteydessä. 

Writer:

Paul Nylund / CIO / paul.nylund@anders.com

Pinterest
Anders Innovations Oy logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Anders Innovations kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Ohjelmistokehitys

Tarjonnan tyyppi

Konsultointi

Omat tagit

DevOps

Siirry yrityksen profiiliin Anders Innovations kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Anders Innovations - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Anders Innovations - Muita referenssejä

Anders Innovations - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia