Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Asiakkuudenhallinta CRM BI ja raportointi HR Tuotekehitys ja suunnittelu Toiminnanohjaus ERP Taloushallinto Markkinointi Webkehitys Mobiilikehitys Käyttöliittymäsuunnittelu Tietoturva Verkkokaupparatkaisut Ohjelmistokehitys Integraatiot Pilvipalvelut / SaaS Tekoäly (AI) ja koneoppiminen Lisätty todellisuus ja VR Paikkatieto GIS IoT Microsoft SAP IBM Salesforce Amazon Web Services Javascript React PHP WordPress Drupal

Näin onnistut tekoälyprojektin johtamisessa ja skaalaamisessa

Bloggaus

KUINKA SINULTA SUJUU TEKOÄLYPROJEKTIEN VETÄMINEN?

Tekoälyn avulla voidaan tehostaa olemassa olevia prosesseja, säästää rahaa ja keksiä uutta. Kilpailu on kuitenkin kovaa, ja erästä asiakastamme siteerataksemme ”Jos me ei tehdä tätä, joku muu tekee”. Edelläkävijyys on kieltämättä jännittävää, mutta kilpailukyvyn kannalta tekoäly on merkittävä tekijä. 

Jos et siis halua odotella ja hiihtää perässä, ota haltuun perustajamme ja toimitusjohtajamme Mikan ohjeet tekoälyprojektin skaalaamiseen ja johtamiseen. 

OTA SELVÄÄ YRITYKSESI JA TOIMIALASI LÄHTÖTASOSTA

Yrityksen ei tarvitse olla suuri testaillakseen tekoälyratkaisuja. Johtajana sinun kannattaa aluksi hankkia perustietämys siitä, mikä ylipäätään on tällä hetkellä mahdollista ja mikä ei. Aina ei tarvita valtavia investointeja ja uraauurtavaa tuotekehitystä vaan oivalluksia olemassa olevien ratkaisujen soveltamismahdollisuuksista. 

Esimerkiksi teollisuuden alalla on käytössä monenlaisia muokattavia ja skaalattavia tekoälyratkaisuja. Siksi toimialankin lähtötasoon kannattaa tutustua. Polkaistaksesi tekoälyprojektin käyntiin mieti käytännön tasolla:

  • kuka vastaa projektista
  • ketkä sen oikeasti toteuttavat
  • mikä on käytettävissä oleva budjetti
  • miltä strategia voisi näyttää.

Hyvin suunniteltu on siis tässäkin tapauksessa puoliksi tehty, kun toteutus puolestaan ei vie tuhottomasti aikaa. Meille suomalaisille on ominaista keskittyä pitkäjänteisesti täydellisen lopputuloksen tuottamiseen, mutta tekoälyprojekteissa on hedelmällisempää tehdä lyhyitä ja tehokkaita iteraatiokierroksia, joista opitaan nopeasti paljon.

MITTAROI JA JOHDA LÄPI ORGANISAATION

Tyypillinen virhe suomalaisissa yrityksissä on kehityshankkeiden siiloutuminen: kovat osaajat ratkovat ongelmia itsekseen tai omissa tiimeissään, eikä kellään ole todellisuudessa otetta kokonaisuudesta. Myös liika teknologiaan keskittyminen varsinaisen liiketoimintaongelman kustannuksella on varma tapa tuhota projekti heti alkuunsa.

Sen sijaan kannattaa miettiä, miten koko organisaatio voi toimia ekosysteeminä järkevämmin ja käyttää tekoälyä prosessien tehostamiseen ja tuotteiden tai palveluiden parantamiseen. Läpinäkyvää ja toimivaa tekoälyprojektia johtaaksesi sinun kannattaa:

  • määritellä sopivat mittarit, jotka lävistävät koko sen organisaation, jota liiketoiminnallinen ongelma tai mahdollisuus koskettaa
  • tunnistaa mahdollisuudet ja potentiaaliset ongelmat
  • keskittyä koko organisaatiolle keskeisimpien pullonkaulojen poistamiseen
  • käyttää hybridityömallia, mikäli organisaatiollasi on data science -tiimi.

OTA INNOVOINTI OSAKSI ARKEA

Parhaiten tekoälyn hyödyntäminen liiketoiminnassa onnistuu, kun avoin ideointi on arjessa jatkuva prosessi. Suomalaisten yritysten kannattaisi omaksua ideointi-innovointi-tuotekehitys-kehä, joka pyörii pysähtymättä ja tuottaa oivalluksia kaiken aikaa. 

Jos innovointi sanana ärsyttää ja tuntuu kuluneelta, mieti asiaa näin: oikeastaan kyse on järjestelmällisestä ideoinnista ja siitä, että kaavoihin kangistumattomuus ja avoin suhtautuminen uuteen ovat toiminnan ytimessä. 

Käytännön työssä auttaa se, että innovointiin käytetään aikaa, siihen kannustetaan ja se mahdollistetaan arjessa. Henkilöstölle kannattaa myös asettaa selkeät ongelmat ja tavoitteet. Tällöin uuden luominen ei jää sanahelinäksi strategiaan, vaan ihmiset sitoutuvat siihen ja innostuvat siitä. 

ALOITA NOPEISTA VOITOISTA, MUTTA SKAALAA VIELÄ NOPEAMMIN

Tekoälyä ei välttämättä tarvitse aina hyödyntää uuden, mullistavan palvelun kehittämiseen. Siitä on valtavasti hyötyä jo silloin kun sen avulla voi säästää tai vapauttaa resursseja. 

Tärkeintä on kuitenkin muuttaa koko organisaatio dataa tukevaksi – pelkkien pikavoittojen hakemisen sijaan kannattaa tavoitella myös strategisia, keskipitkän ja pitkän aikavälin voittoja ja näin pyrkiä isoon skaalaamiseen. Nopeista voitoista voi siis mielellään aloittaa, mutta skaalaaminenkin kannattaa aloittaa nopeasti. 

Projektin ei tarvitse olla iso, jotta tekoälyn käyttäminen on fiksua. Esimerkiksi tehtaan tuotantoprosessissa tai työturvallisuudessa älykkäämmän prosessin tuomat säästöt voivat olla miljoonia euroja. Monesti kustannukset eivät edes korreloi tuloksen kanssa, vaan suuret kustannukset voivat tuottaa vain vähän merkityksellistä tulosta, kun taas kohtuullisilla kustannuksilla ja järkevällä tekemisellä voidaan saavuttaa oikeasti vaikuttavia tuloksia.

Mikäli nopeiden voittojen tunnistaminen tai aidosti skaalautuvan tekoälyratkaisun löytäminen tuntuu haastavalta, voimme auttaa.

Pinterest
Smartbi logo

Lisätietoja

Yritysprofiili Smartbi kotisivut

Tagit

Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen

Liiketoimintaprosessi

Tietohallinto
Tuotanto
Tuotekehitys ja suunnittelu

Erikoisosaaminen

Tekoäly (AI) ja koneoppiminen

Toimialakokemus

IT
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Prosessiteollisuus
Raaka-aineet ja energia
Rakentaminen
Terveys- ja sosiaalipalvelut
Valmistava teollisuus

Tarjonnan tyyppi

Johtamistyö
Konsultointi
Toteutustyö

Omat tagit

tekoäly
tekoäly palveluna
tekoälyprojektin johtaminen

Siirry yrityksen profiiliin Smartbi kotisivut Yrityshaku Referenssihaku Julkaisuhaku

Smartbi - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Premium-profiilia ei ole aktivoitu. Aktivoi premium-profiili näyttääksesi tässä lisäämäsi 2 asiantuntijaa.

Smartbi - Muita referenssejä

Smartbi - Muita bloggauksia

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Blogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä

Etusivu Yrityshaku Pikahaku Referenssihaku Julkaisuhaku Blogimedia